Jitra v Dženínu

Perex_JitraVDzeninu
První arabsko-izraelská válka za nezávislost v roce 1948 byla zlomovým okamžikem v životech mnoha Palestinců. Začtěte se do příběhu dívky, které se  druhým „domovem“ stal uprchlický tábor v palestinském městě Dženínu.

Palestina roku 1941. V malé vesničce vede otec svoji rodinu a pomocníky do olivových hájů na sklizeň. Stejně jako to dělaly generace předků před ním. Palestina roku 1948. Rodina Abulheje je násilně vystěhována ze svého domu, kde žily generace jejích předků, a je nucena žít v utečeneckém táboře v Dženínu. Z pohledu dívky Amal, která je pravnučkou místního stařešiny, prožíváme osudy jejích bratrů. Jeden z nich je v útlém mládí unesen a v dospělosti musí vstoupit do izraelské armády, druhý pak vše obětuje Palestině a stane se tak jeho nepřítelem.

Jitra v Dženínu jsou poutavou ságou šesti dekád palestinsko-izraelských napjatých vztahů a nabízí netradiční pohled na jeden z nejsložitějších politických konfliktů dneška. Kniha byla vydána již ve 25 jazycích.

Jitra v Dženínu

Autorka: Susan Abulhawaová
Přeložila: Simona Kučerová

Počet stran: 376
Formát: 125 x 200 mm
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-242-4197-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Jitra v Dženínu vydalo nakladatelství Knižní klub.

Nenechte si zítra ujít ukázku z knihy.

O autorce

Susan Abulhawaová je bioložka, aktivistka, novinářka a spisovatelka. Narodila se v Kuvajtu uprchlíkům šestidenní války v roce 1967 a dětství strávila v sirotčinci v Jeruzalémě. Jako dvanáctileté se jí podařilo dostat do USA, kde žila v pěstounských rodinách v Severní Karolíně. Vystudovala neurovědu na lékařské fakultě Univerzity Jižní Karolíny, založila neziskovou organizaci Playgrounds for Palestine, která na okupovaných palestinských územích a v uprchlických táborech staví dětská hřiště a píše do New York Daily News, Chicago Tribune, Christian Science Monitor a Philadelphia Inguirer.
Svůj debutový román začala autorka psát v roce 2002. Nejprve vyšel v USA pod názvem Davidova jizva (The Scar of David, 2006), s několika autorčinými změnami byl poté vydán znovu, tentokrát už pod názvem Jitra v Dženínu (Mornings in Jenin, 2010), a byl přeložen do 33 jazyků.

Zdroj informací: bux.cz


Nakladatelství Knižní klub nabízí především českou a světovou literaturu, detektivní romány a thrillery, historické a válečné romány a dětskou literaturu.
Je součástí společnosti Euromedia Group, dceřinné společnosti Bertelsmann AG, která patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJitra v Dženínu

Abulhawaová, Susan

Knižní klub, 2013

Jitra v Dženínu - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Daniela napsal:

    Jitra v Dženínu je opravdu pozoruhodná kniha. Docela se divím, že vůbec u nás vyšla. Za to patří velký dík Knižnímu klubu. Při čtení mi opravdu běhal mráz po zádech, bylo mi opravdu špatně z té hrozné nespravedlnosti na tomto světě. Nikde nic není černobílé – aby Židé byli jen ti hodní a Arabové ti špatní, jak je nám někdy v médiích předkládáno k věření. V rámci „míru“ se dějí hrozné věci.
    Doporučuji knihu všem, kteří si chtějí o palestinsko-izraelském konfliktu udělat objektivnější názor.

Napsat komentář