Bluesman

Eric-Clapton-motherless-child-biografie
Nakladatelství 65. pole přichází s dárkem pro všechny fanoušky kytarového a bluesového mága Erica Claptona. Pohodlně se usaďte, pusťte si jeho písničky a začtěte se do jejich příběhů v knize Paula Scotta. Možná je pak uslyšíte jinak – opravdověji.

Skvělí umělci jsou vždy tak trochu blázni a introverti vyjadřující se jinak než slovy. Pokud se jim podaří přenést kus svého vnitřního světa do naší reality ať už barvami, hudebními tóny nebo plasticky, vytrhnou nás ze stereotypu do svých zvláštních snových světů. Toto úžasné potěšení nám dopřává i Eric Clapton. I on je jiný a jeho odlišnost od průměru byla dána již v jeho dětství. Eric jako „Motherless child“ otce nikdy nepoznal a matku považoval dlouho za sestru, protože byl vychováván jejími rodiči. Claptonův osobní příběh obsahuje mnoho dalších kontroverzních témat – drogy, alkohol, komplikovaný milostný život, vše naplno a tím pádem na hranici života a smrti. Britský publicista Paul Scott se pokusil zachytit všechny tyto roviny života legendárního kytaristy v jeho biografii. Kniha kromě osobního života sleduje Claptonovu kariéru od prvních kroků s bluesovou kytarou na ulici až do současnosti. I v sedmdesáti letech stále dokáže sám s kytarou vyprodat stadiony. Jestli ho znáte jen „z doslechu“, začtěte se. Jeho příběh v knize Paula Scotta určitě stojí za povšimnutí.

 

Biografie Motherless Child vykresluje Erika Claptona jako jednoho z nejvlivnějších umělců své generace, živoucí hudební legendu a jednoho z nejlepších kytaristů všech dob. Obsahuje dosud nepublikované detaily z jeho komplikovaného, ale fascinujícího života posbírané od blízkých přátel a spolupracovníků. Kniha sleduje Claptonovu více než padesátiletou kariéru od začátků ve skupině Yardbirds, přes spolupráci s Johnem Mayallem, slávu superskupiny Cream, kapel Blind Faith a Derek and the Dominos až po sólovou kariéru. Clapton se vždy viděl jako osamělý hráč blues, muž s kytarou proti celému světu. Blues pro něj zůstávalo konstantou, jádrem, ze kterého vycházel. Právě on byl vyvolený pokračovat v tradici hudby starých bluesmanů z delty Mississippi. Paul Scott se zaměřuje také na Claptonův soukromý život, kde se jeho mimořádný talent prolínal s nepochopitelnou sebedestrukcí. Nikdy se netajil problémy s drogami a alkoholem, ani svým bohémským životem, který ho několikrát zavedl až na hranu smrti. Bez občasných osobních pádů by ale nikdy nemohl vystoupat na hudební olymp a získat si uznání milionů fanoušků po celém světě. Jeho příběh lze tedy také číst jako dlouhou, ale úspěšnou cestu ke střízlivosti, vykoupení a konečně i ke štěstí. Motherless Child doplněná fotografiemi je nezbytným kusem pro každého Claptonova fanouška.

Eric Clapton „Motherless Child“ – Biografie

Autor: Paul Scott
Přeložila: Bianca Bellová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 155×235 mm
ISBN: 978-80-87506-68-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Eric Clapton „Motherless Child“ – Biografie vydalo nakladatelství 65. pole.

Ukázka z knihy

Krátce před Vánocemi 1974 stál Eric Clapton na pódiu londýnského Hammersmith Odeonu. Kalným zrakem mžoural do reflektorů a přemýšlel, zda to neustávající dunění v uších je dupot, kterým ho divoce odměňuje 3500 fanoušků, nebo dobře známá tepající bolest hlavy způsobená lahví Courvoisieru, kterým se před vystoupením pravidelně posiloval. Konečně začal povyk ustávat a diváci si znovu sedali. Pak se odněkud zezadu ozvalo nejdříve nezřetelně a hned nato hlasitěji a odvážněji: „Clapton je bůh! Clapton je bůh!“

Náhle byl dav znovu na nohou, volal, dupal a tleskal. Clapton scénu tiše pozoroval, pak si přetáhl popruh kytary přes hlavu, vzal nástroj do rukou a pomalu ho položil na pódium, jako kdyby hordě nájezdníků nabízel rituální oběť výměnou za mír. S rukama prosebně pozvednutýma se přesunul k mikrofonu. „Nejsem žádný bůh,“ řekl téměř zoufale. „Jsem jen kytarista.“

V posledních letech se z toho stal rituál. Vždycky na silvestra Clapton a několik jeho přátel pořádali koncert pro rodiny, kama rády, místní alkoholiky a narkomany na odvykací léčbě z okolí kulturního centra ve Wokingu, nedaleko Claptonova domova v Surrey.

Byla to v podstatě soukromá akce, výhradně na pozvání a striktně bez alkoholu. Ze sportovní haly s palubovkou se odstranily badmintonové sítě a branky na sálový fotbal. Clapton a jeho přátelé si vylezli na spartánské, narychlo sbité pódium a vyřvávali neučesané verze klasických bluesových hitů, jako je „Sweet Home Chicago“ Roberta Johnsona či „Stormy Monday“ T-Bona Walkera, následované nejznámější fotbalovou hymnou „You’ll Never Walk Alone“.

Celý večer připomínal diskotéku na závěr školního roku nebo lacinou svatbu. Ve vzduchu byl cítit chlór z přilehlého bazénu společně s nezaměnitelným zápachem zpocených tenisek. Celá záležitost měla přídech karaoke, dokonce i když kapela hrála Claptonovy písničky. K této akci nerozlučně patří i chyby, zapomenutá slova a zpackané akordy. Kolem půlnoci, před společným zpěvem „Auld Lang Syne“, Eric náhle nasměruje kapelu k „Modlitbě za klid“, mantře Anonymních alkoholiků, která je součástí dvanáctistupňového léčebného programu: „Bože, dej mi klid, abych dokázal přijmout věci, které nedokážu změnit, odvahu k tomu, měnit věci, které změnit dokážu, a moudrost, abych je dokázal rozlišit.“

Navnaďte se k dalšímu čtení skladbou Erica Claptona:

Edice Klobouk dolů

V edici Klobouk dolů vycházejí biografie významných světových osobností z oblasti hudby, které i přes nelehký život dosáhly velikých úspěchů. Název značí – „Smekáme…“ Knihy jsou doplněny bohatou fotografickou přílohou. V edici vyšly například knihy Kdo je ten chlap? Hledání Boba Dylana, George Harrison: Za zamčenými dveřmi, Lou Reed: Waiting for the Man – Život a hudba.

Zdroj informací: nakladatelství 65. pole


Nakladatelství 65. pole bylo založeno v roce 2007.  Vydává českou i překladovou beletrii, naučné knihy, životopisy a dětskou literaturu. Zaznamenalo mimořádný úspěch s knihou Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla. Název nakladatelství byl inspirován počtem šachovnicových polí (64). Symbolizuje přesahující a nečekané.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEric Clapton „Motherless Child“
Biografie

Scott, Paul

65. pole, 2016

Napsat komentář