Vychází jedna z nejlepších biografií Boba Dylana, které byly kdy napsány

HledaniBobaDylana
Respektovaný americký novinář a spisovatel David Dalton vykresluje detailní portrét rockové ikony a nabízí možnou odpověď na otázku, kdo je „pravý“ Bob Dylan. Biografie jedinečného mohykána vyniká originálním pojetím a obrazným jazykem.

„Bob Dylan! To je jako mluvit o pyramidách. Prostě jen stojíte a čumíte.“

Bono, U2

 

Bob Dylan hraje už půl století prvořadou roli ve vývoji populární hudby a nejednou určoval směr, jímž se bude rock či folk ubírat. Podobně významných umělců není mnoho a ještě míň je těch, jejichž dílo je po celou dobu jejich kariéry neustále podrobováno nadšenému zkoumání. Dylan přesto zůstává v mnoha ohledech tajemnou záhadou. Kdo je tím „skutečným“ Bobem Dylanem? Je to Bobby Zimmerman, adolescent toužící uniknout z dusivé atmosféry amerického maloměsta, plagiátor Woodyho Guthrieho okouzlující počátkem šedesátých let folkové publikum v kavárnách Greenwich Village, folkový mesiáš, znovuzrozený křesťan, elvisovský Dylan, Jack Fate z filmu Inkognito nebo živý národní poklad? Kdo je ten chlap? – Tu otázku si položil Dylan sám v písničce „Ballad of a Thin Man“ ze slavného alba Blonde on Blonde.

Respektovaný autor David Dalton vykresluje detailní portrét rockové ikony a důmyslně odhaluje hazardní hry, které Dylan během své kariéry provádí s vlastní osobností. Dalton píše zasvěceným a provokativním stylem, který je prosycen poetickými obrazy, nečekanými kulturními souvislostmi i ironickým humorem.

Kniha Kdo je ten chlap?, citlivě přeložená Ladislavem Šenkyříkem, sleduje Dylanův imaginativní život, je plná Daltonových pronikavých postřehů, které zbavují falešného pozlátka mnohé dylanovské mýty, a propojuje průběh skutečných událostí s názory jak Dylana samého, tak těch, kteří mu stáli a stojí v životě nejblíž. Čerpá ze svědectví Dylanových přátel a spolupracovníků – včetně Marianne Faithfullové, Allena Ginsberga, Petera Stampfela, Larryho „Ratso“ Slomana, Erika Andersena, Nata Hentoffa, Andrewa Oldhama, Nata Finkelsteina a dalších – a nabízí zcela nový pohled na tohoto muže, jeho mýtus a hudební éru, k jejímž hlavním protagonistům patřil a stále patří.

 

„David Dalton, zakládající redaktor časopisu Rolling Stone, sleduje kariéru Boba Dylana od jeho počátků a lze říct, že byl přímo přítomen zrodu jeho mýtu. V knize nepíše pouze o Dylanovi, nýbrž i o tom, jaké to je, když člověk žije tak dlouho v psychické a hudební blízkosti této ikony populární hudby.“

– Janet Maslinová, The New York Times

 

Kdo je ten chlap? Hledání Boba Dylana

Autor: David Dalton

Vydalo: nakladatelství 65. pole
Přeložil: Ladislav Šenkyřík
Počet stran: 400
Formát: 165 x 238 mm
ISBN: 978-80-87506-41-7
Doporučená cena: 448 Kč

 

Přečtěte si více o knize Kdo je ten chlap? Hledání Boba Dylana, kterou vydalo nakladatelství 65. pole.

Zajímá-li vás Bob Dylan, nevynechejte ani další knihu z téhož nakladatelství, jen tentokrát z pera českého autora – Mýtus Boba Dylana.

 

Ukázky z knihy

Bob Dylan: „Milese Davise vypískali. Hanka Williamse vypískali. Stravinského vypískali. Když vás občas nevypískají, nic neznamenáte.“

 

Ať už byly Dylanovy úmysly jakékoli, nenaplnily se a vydání alba Self Portrait přijali recenzenti s pěnou u pusy. Běsnili a fantazírovali a v tom strašlivém láteření nenechali na svém někdejším mesiáši nitku suchou. Ten člověk je zjevně ve špatném stavu, a co mu to dělají? Nemilosrdně na něho útočí. Typicky sebestředným způsobem kritiků album odrovnají a především zamlží. Hlavním upírem mezi nimi byl Greil Marcus, který Dylana setřel v časopise Rolling Stone. První věta – „Co je to za sračku?“ – se proslavila víc než album samo.

 

O autorovi

David Dalton je významný americký historik umění, novinář a spisovatel, zakládající redaktor časopisu Rolling Stone. Je nositelem Ceny Katedry žurnalistiky Kolumbijské univerzity a za svůj životopis Marianne Faithfullové nazvaný Faithfull obdržel prestižní ocenění Ralph J. Gleason Best Rock Book. Je autorem čtyřiadvaceti knih včetně životopisů Jamese Deana, Jima Morrisona, Janis Joplinové, Sida Viciouse a Rolling Stones. V roce 2010 vydal nadšeně přijatou biografii Andyho Warhola Pop. Dalton je spoluautorem (s Jonathanem Cottem) knihy Get Back, jediného autorizovaného životopisu Beatles, který si sama skupina objednala, a scenárista chystaného dokumentu o Janis Joplinové. Žije s rodinou severně od New Yorku.

 

„Poutavá četba, od níž se nelze odtrhnout… Podobný přístup by se v méně schopných rukou rozdrolil a rozpadl, ale Dalton odvedl fantasticky skvělou práci.“

Publishers Weekly

 


Nakladatelství 65. pole bylo založeno v roce 2007, sídlí v Praze. Soustřeďuje se zejména na vydávání knih nových autorů. Vydává beletrii (edice TAH), populárně naučné knihy, životopisy a dětskou literaturu (edice Políčko). Mimořádný úspěch zaznamenalo s knihou Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdo je ten chlap? Hledání Boba Dylana

Dalton, David

65. pole, 2014

Napsat komentář