Zasoutěžte si o příběh ženy, která přežila peklo

Nejmenuji-se-miriam-perex
Miriam je stará dáma, která jako malá přežila koncentrační tábor. Na oslavě svých pětaosmdesátých narozenin se však rozhodne učinit šokující prohlášení. Vzpomínky, které ukryla hluboko v sobě, se derou na povrch a překvapí všechny okolo.

Šokující přiznání

Přestala existovat, aby přežila. Románový příběh ženy, která prošla peklem koncentračního tábora.

Miriam Adolfssonová slaví pětaosmdesáté narozeniny. Když ale dostane darem náramek připomínající práci cikánských stříbrotepců, stane se něco naprosto nečekaného.

„Nejmenuji se Miriam!“

Po tomto ohromujícím prohlášení stará paní otevře stavidla vzpomínek, které pohřbila hluboko v sobě. Není Židovka, jak se všichni včetně její rodiny domnívali. Je Romka. Její pravé jméno zní Malika. Jejího bratra zahubil v Osvětimi doktor Mengele. Aby přežila, oblékla si šaty židovské dívky Miriam, která strašlivou cestu zaplatila životem. Vzala si její identitu.

A pak ji čeká transport do Ravensbrücku. Další nekonečné peklo zimy, hladu, trýznění a nemocí.

Vyjít s pravdou ven se však neodváží ani poté, co z něho konečně unikne. I ve Švédsku, kam ji polomrtvou, podvyživenou a nakaženou skvrnitým tyfem po osvobození odvezli, jsou totiž cikáni na okraji společnosti. Uzdraví se. Vdá se. Zůstane. A pro celý svět hraje roli Židovky z dobré rodiny.

Ani její manžel nemá o ničem tušení. Jenže teď už Malika mlčet nemůže…

 

Nejmenuji se Miriam

Autorka: Majgull Axselssonová

Vydalo: nakladatelství Metafora
Překlad: Kateřina Navrátilová
Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Vydáno: 5/2016
ISBN: 978-80-7359-498-5

Přečtěte si více o knize Nejmenuji se Miriam, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. Nebo si můžete přečíst naši recenzi.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Vyhrajte knihu Nejmenuji se Miriam

Rodina Miriam Adolfssonové nemá tušení, že jejich příbuzná žije téměř celý život ve lži. Nenarodila se totiž jako Židovka z dobré rodiny, ale jako Romka, jejíž pravé jméno zní Malika. A při oslavě svých pětaosmdesátých narozenin má Miriam pocit, že o této skutečnosti nemůže již déle mlčet. Novou totožnost si kdysi přivlastnila proto, aby přežila koncentrační tábor. Je to právě ten důvod, proč by jí mělo být odpuštěno? Přečtěte si více o ženě, která pouze díky cizí identitě přežila peklo.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Nejmenuji se Miriam vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Nejmenuji se Miriam
probíhá od 12. do 18. června 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Nejmenuji se Miriam

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejmenuji se Miriam

Axselssonová, Majgull

Metafora, 2016

Napsat komentář