Hana Hindráková pokřtila drsný román z vymahačského podsvětí

lovci lebek nahledovy
V rámci pražského veletrhu Svět knihy byl pokřtěn napínavý román z českého prostředí vycházející v nakladatelství Grada. Autorkou je Hana Hindráková, autorka čtyř dalších knih, které se však svým prostředím od Lovců lebek nemohou lišit více.

Děj předchozích titulů (Děti nikoho, Karibu Keňa, Dobrovolnice, Očarovaná) je totiž zasazen do Afriky a založen na zkušenostech, které autorka nasbírala v rámci její participace na rozvojových projektech. V Lovcích lebek se však trutnovská rodačka vrací do své domoviny, aby zde prozaicky zachytila svět mstivých vymahačů a nájemných vrahů.

lovci lebek 1Šéf ukrajinské mafie zabil Jaroslavovi jeho kolegu a kamaráda, po kterém zůstala těhotná manželka. Jaroslav si možná u lovců lebek nevede špatně, démoni z minulosti ho ovšem neopouští. Mnozí si pomyslí, že svět pokerových dluhů a násilných mužů se nehodí do tvorby spisovatelky ženy. Světovým thrillerům nicméně začínají vévodit příslušnice jemného pohlaví. Mladá maminka přiznala, že ač jí drsnost vlastního příběhu nečinila potíže, scéna s mrtvou holčičkou jí utkvěla v paměti.

lovci lebek 6Hana Hindráková však nebyla na splétání drsného děje sama. Přizvala si k autorství policistu Jiřího Johánka, aby veškeré dílky zapadaly logicky do sebe. Ačkoliv si spoluautor užívá spíše zásahů proti opilcům a narušitelům nočního klidu, v knize propojuje praktické zkušenosti s těmi teoretickými a přispívá tak k věrohodnosti celého příběhu. Jiří slouží v Plzeňském kraji. Jak tedy spolupráce probíhala?

Jiří mě provedl po plzeňské stanici, kniha se v Plzni odehrává. Jinak jsme komunikovali víceméně po mailu. Když jsme psali první verzi knihy, Jirka začal být trochu netrpělivý a chtěl by už knihu posílat nakladateli.

Autorka ve své spisovatelské rutině vždy napíše alespoň tři verze románu, ve kterých vypilovává vše k dokonalosti. Tato zdravá výměna názorů neohrozila vzájemnou spolupráci, jak Hana návštěvníky při křtu ujistila. Kromě plzeňské stanice se v rámci nutného sběru informací podívala i do kasína.

Vzali jsme si tři tisíce, že se tam rozšoupneme, když už tam budeme. Posadili jsme se a pán vedle nás během chvilky prokaučoval padesát tisíc. Tak jsme ty naše tři tisíce ani nevytahovali. Manžela jsem přesvědčovala, abychom se šli podívat i do nevěstince, tam se totiž část románu odehrává, ale odvětil mi, že tam se mnou rozhodně nepůjde.

lovci lebek  3Jak už bývá v českém knižním světě zvykem, prezentace nových knih se povětšinou účastní také známe osobnosti české umělecké scény. Nejinak tomu bylo i při této příležitosti, kdy se role kmotrů zhostili Tina PletánkováČestmírem Řandou. Ač Tina Pletánková nikdy nebyla svědkem drsného zásahu policie, o kterých se v románu Lovci lebek hojně dočteme, doufá, že jich je v knize spousta. Následně se pak na pár minut nevědomky ujala role moderátorky, což je ostatně nemoc z povolání.

Čestmír Řanda si zločinu na obrazovkách již také užil dost. Obvykle však stojí právě na straně vymahačů a kasínových baronů. Z úst koho jiného by tedy měla na závěr křtu zaznít ukázka.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLovci lebek
Český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky

Hindráková, Hana – Johánek, Jiří

Cosmopolis, 2016

Napsat komentář