Ukázka z knihy Lovci lebek (Hana Hindráková, Jiří Johánek)

Lovci-lebek
Bývalý policista Jaroslav stále nezapomíná na tu zdánlivě běžnou silniční kontrolu, která skončila tragédií. Spolu se svým parťákem zastavili podezřelé auto. Během pár vteřin se ale stalo něco, co ani jeden z nich nečekal…

Přinášíme ukázku z knihy Lovci lebek Hany Hindrákové a Jiřího Johánka.
Vydává nakladatelství Cosmopolis.

 

Prolog

Před deseti lety

Tehdy to měl být obyčejný pracovní den. Mrholilo a zima zalézala pod kůži. Typické listopadové počasí. Pošmourno, listí dávno opadalo a rozmáčené zbytky se povalovaly na krajnici plzeňské výpadovky.
„Vidíš to tmavězelené auto?“ zaslechl Jaroslav Jelínek Lukášova slova. „Zastavíme ho. Čuch mi říká, že tady něco nehraje.“
Lukáš Aus zapnul modrý maják a dupl na plyn. Na střeše auta se rozblikal červený nápis STOP, STOP POLICIE. Řidič audiny také zrychlil. Na rovině se Lukášovi sice vzdaloval, ale v zatáčkách ho hned dohnal. Nakonec pronásledované auto rezignovaně zajelo na kraj silnice a zabrzdilo poblíž obchodního centra na periferii města.
Jaroslav se otočil k Lukášovi a tázavě pozvedl tmavé husté obočí.
„Nevzdal to moc rychle?“
„Ty myslíš…“
„Myslím,“ přikývl Jaroslav.
Vtom se rozlétly přední dveře staré audiny a ozvala se střelba.
Jaroslav se intuitivně sklonil, otevřel dveře a v dřepu rychle doběhl za vozidlo. Pravou rukou otevřel kufr, levou našmátral neprůstřelnou vestu, vytáhl ji a hned si ji oblékl.
A kde je do hajzlu Luky? blesklo mu hlavou. Do hajzlu. Do hajzlu. Do hajzlu.
Pod vlastní krycí palbou se vrátil do auta a uviděl Lukáše, jak sedí opřený v sedadle a modrou košili na levé straně hrudníku mu máčí krev.
Jaroslav cítil, jak jím proběhla vlna strachu. Přiskočil k Lukášovi, podebral dlaní jeho nehybnou ruku a zkontroloval tep.
Dejchá… Ještě dejchá!
Jaroslav pohotově zmáčkl tlačítko tísně na vysílačce a zařval:
„Jsme pod palbou! Potřebujeme posily a sanitku! Okamžitě!“
Potom se otočil k Lukášovi a znova mu stiskl ruku. Tep slábl.
„Vydrž, sakra vydrž… Pomoc tu bude během chvíle.“
Tep už byl téměř nehmatatelný.
Jaroslav cítil, jak mu horečně buší srdce. Potily se mu ruce a po čele mu i přes chladné podzimní počasí stékaly čůrky potu.
Do hajzlu! Přece tu nenechám umřít vlastního kámoše!
Vzápětí Lukáš otevřel oči a zlehka se k Jaroslavovi naklonil, jako by chtěl něco říct. Ozvalo se jenom zachroptění a pak poslední prudký výdech.
Jaroslavovo srdce se rozbušilo ještě rychleji a nohy měl jako z gumy. Okamžitě nahmatal tep, a ačkoliv věděl, že už ho Lukáš nemůže slyšet, zoufale zařval:
„Vydrž, sakra vydrž!“
Pak se zhroutil na sedadlo vedle něj.
Útočníci si vyměnily zásobníky a znova se ozvala střelba. Hluk projektilů, tříštící se čelní sklo a bubnování kulek o kapotu policejního auta probralo Jaroslava z lítosti. Pokud chtěl přežít, musel jednat.
Popadl Lukášovu služební pistoli, vyskočil z auta a hned se kryl. Chvilku střílel ze vzteku oběma pistolemi, ale projektily ne a ne trefit cíl. Zhluboka se nadechl, aby se trochu zklidnil. Lukášovu pistoli si dal na zem před sebe a u své si zkušeným hmatem vyměnil zásobník. Zabije je. Oba je zabije. Kvůli nim právě zemřel jeho nejlepší kámoš.
Natáhl ruku, zamířil a vystřelil. Jeden z útočníků klesl k zemi. Vrah Lukáše Ause však pořád žil.
Zabiják usedl zpět za volant a šlápl na plyn. Ozvala se rána z Jaroslavovy pistole a zadní sklo audiny se vysypalo dovnitř do vozidla. Nebylo to nic platné, audina ujížděla dál.
Jaroslav vyslal ještě tři rány, ale pak si uvědomil, že už to nemá smysl.


Zaujala vás ukázka? Pak určitě nevynechejte rozhovor s Hanou Hindrákovou o této knize! Můžete si také přečíst recenze jejích dalších knih: Děti nikoho, Karibu Keňa, Dobrovolnice, Očarovaná.

 

Nakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLovci lebek
Český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky

Hindráková, Hana – Johánek, Jiří

Cosmopolis, 2016

Napsat komentář