Jak připravit děti na první svaté přijímání?

Jan Houkal_Prvni svate prijimani
První svaté přijímání je praktická teologická kniha, která pomůže dětem připravit se na první svatou zpověď a první svaté přijímání. Dozvíme se také, co je vlastně hřích a co všechno způsobuje, co je lítost a jak nám Bůh dává sílu k větší víře a lásce.

Nová kniha autora Co se děje v kostele se věnuje tématu přípravy katolických dětí na první svaté přijímání a svátost smíření. Je teologickým i praktickým úvodem do těchto dvou svátostí, psaným s ohledem na věk a rozumové schopnosti cílových čtenářů. Pomáhá dětem nejen pochopit význam obou svátostí v jejich křesťanském životě, ale vytvořit si k nim i správný vztah, z něhož pak mohou čerpat duchovní posilu. Knihu využijí také faráři, katecheté či rodiče, kteří děti ke svátostem připravují, a může sloužit i jako dárek pro již přijímající děti, aby si dále prohlubovaly svůj vztah k daným svátostem.

 

První svaté přijímání

Autor: Jan Houkal

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 118×165 mm
ISBN: 978-80-262-1025-2
Doporučená cena: 189 Kč

 

Knihu První svaté přijímání vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Chystáme se ke svaté zpovědi

Co všechno ve svaté zpovědi závisí na nás samotných

Svatá zpověď je trochu zvláštní svátost. Je to mimo jiné proto, že její „lidskou“ část (tedy to, co je na svátosti vnímatelné) docela výrazně spolutvoříme my sami. Samozřejmě je pravda, že i u všech ostatních svátostí jsme nějak „ve hře“. Vždyť je musíme přinejmenším chtít přijmout a musíme se snažit mít otevřené srdce pro Pána Ježíše, aby nás mohl skrze svátosti opravdu měnit k lepšímu. Ale u řady svátostí – jako například u křtu, biřmování nebo svatého přijímání – toto naše chtění vlastně stačí, abychom svátost jako takovou přijali, aby byla „platná“, jak se říká. Ostatní už záleží na knězi. To on musí všechno udělat, jak se sluší a patří. Například ke svátosti eucharistie musí vzít skutečně chléb a víno a říct správně proměňovací slova. Když to udělá, můžeme si být jisti, že Pán Ježíš k nám ve svatém přijímání přichází. Na nás pak sice záleží, jak velký užitek jsme z jeho příchodu schopni přijmout, ale svátost je svátostí i bez nás. Na tom už my nic nemůžeme změnit. (str. 67)

Jan Houkal_Prvni svate prijimani_ukazka

 

Jan Houkal

Jan HoukalJan Houkal je farářem v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze na Vinohradech. Vystudoval teologii na římské papežské univerzitě Gregoriana a vyučuje na KTF UK. V Portále vydal též úspěšnou knihu Co se děje v kostele.

 

Informace o autorovi a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.


Nakladatelství Portál bylo založeno roku 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z oblasti psychologie, pedagogiky, sociální práce, médií ad. Dále vydává populárně psychologickou literaturu, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knížky pro děti. Vydává rovněž čtyři periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrvní svaté přijímání

Houkal, Jan

Portál, 2016

Napsat komentář