Jak uspět v manželství a dospět ve správného prarodiče

Prarodic_Manzelstvi_nahled
Vstupujete-li právě do manželství, asi zrovna neřešíte žádný problém (snad mimo menu svatební hostiny), ale jednoho dne možná budete čelit různým obtížím, a uvítáte dobrého „rádce“.

V tom, jak ve zdraví ustát možné pohromy manželství, přežít rodičovství a užít si i roli prarodiče, vám možná pomáhají už hory psychologických knih. Tedy pokud máte čas je číst. Pokud jste na tom jako já, pak jste ony moudré příručky jen zběžně prolistovali a odložili je na „jindy“. Nyní se mi však dostaly do rukou dvě knihy, které mi nabídly užitečné rady bez nutnosti vzít si na jejich prostudování dovolenou.

Rob Parson pochází z Anglie a je původním povoláním právník. Zakladatel organizace „Care for Family“ však svůj čas věnuje především přednáškám a seminářům na rodinná témata. Už jsem jeho styl „hodinových“ knih okusila prostřednictvím tipů pro maminky se svérázným názvem Supermatce řekni sbohem (KNA 2014). Loni v Karmelitánském nakladatelství v edici Familia vyšly další Parsonovy „brožurky“: Jak žít a přežít manželství a Prarodičem snadno a rychle (a dobře). Opět jde o lehce stravitelné „návody“, které vás během jedné hodiny, již potřebujete na jejich přečtení, především povzbudí. Nejde o žádné doktrinální instrukce, ale spíše o postřehy odpozorované z praxe.

Nejen, že se v nich poznáte, najdete zrovna to, kde vás bota tlačí, ale také budete ujištěni, že nějaké problémy řeší všichni kolem vás. Navíc se naučíte s Robem Parsonem i smát.

Jak žít a přežít manželství představuje deset cílů dobrého manželství. Řeší nejčastější příčiny rozpadů vztahů a učí, jak jim předcházet. Takže na přetřes přichází absence komunikace, nesoulad v sexuální oblasti, finanční problémy, nevěra, řešení konfliktů, výchova dětí a další. Pokud nemáte čas věnovat pozornost celým kapitolám, určitě zvládnete závěrečné shrnutí toho nejpodstatnějšího nadepsané Podněty a také Čtení na minutu.

Podněty

  • Zkuste si každý týden naplánovat jeden večer jen pro vás dva. Braňte ho zuby nehty.
  • Poslouchejte očima.
  • Choďte spolu častěji na procházku.
  • Potřebuje-li váš partner prostor pro sebe, nepovažujte to za odmítání. (str. 22)

Prarodičem snadno a rychle (a dobře) zase v jedenácti kapitolách, které zvládnete přečíst do hodiny, upozorňuje na různé aspekty role prarodičů. Možná by nebylo od věci koupit ji všem tchyním, které si myslí, že všechno ví nejlépe, a o kterých se jejich snachám zdají „divoké“ sny. Rob Parsons totiž velice stručně a jasně vymezuje hranice, které není radno překračovat, aby vztahy dobře fungovaly. Přibližuje, jak být dědou či babičkou na dálku, jak fungovat v případě rozvodu rodičů, kam až zajít při rozmazlování vnoučat a jak sladit nasazení pro rodinu s časem pro sebe.

I tady najdeme v závěru každé kapitoly krátkou rekapitulaci nazvanou Čtení na minutu:

  • Narození dítěte je skvělou příležitostí zalátat díry, především ve vztahu s partnerem vašeho dítěte.
  • Dopřejte nové rodině s miminkem prostor.
  • Nekritizujte novopečené rodiče, byť jen náznakem: „Když ho hlídám já, nemám s ním sebemenší problém.“
  • Nezapomínejte, že i skutky lásky mohou dusit, pokud je jich příliš. (str. 22)

Oběma knihám nechybí nadhled a humor. Autor vkládá i oblíbené vtipy a citáty na dané téma a doplňuje svá doporučení praktickými příklady ze své dlouholeté praxe. Rozhodně tedy nejde jen o nějaký suchý soubor dobrých rad a pravidel. Pokud budete číst správně naladěni, můžete si s každou z knih prostě užít zábavnou hodinku, díky níž se možná posunete o kousek dál. Nebo přinejmenším dostanete podněty k zamyšlení.

Osobně si myslím, že brožuru Jak žít a přežít manželství by měl dostávat každý, kdo vstupuje do manželství, a knížečka Prarodičem snadno a rychle (a dobře) by mohla být výborným tipem na dárek pro nastávající dědečky a babičky. Třeba současně s první fotečkou „hvězdné mlhoviny“ z ultrazvuku…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrarodičem snadno a rychle (a dobře)

Parsons, Rob

Karmelitánské nakladatelství, 2015

zobrazit info o knizeJak žít a přežít manželství

Parsons, Rob

Karmelitánské nakladatelství, 2015

Napsat komentář