Magnesia Litera 2016

Magnesia-litera-2016
Patnáctý ročník literárních cen Magnesia Litera skončil; včera večer byly vyhlášeny nejlepší knihy uplynulého roku a na slavnostním večeru předány ceny autorům těchto knih. Které knihy patří mezi ty nejlepší z roku 2015?

Magnesia blog roku – Humans of Prague

Teprve podruhé byla vyhlášena cena Magnesia blog roku. První držitelkou se loni stala Marie Doležalová za svůj blog Kafe a cigárko. Její zápisky z hereckého podsvětí vyšly i knižně. Letos cenu předala Tomáši Princovi za jeho blog Humans of Prague.

Litera za nakladatelský čin

Kniha Intimita Barbory Baronové (autorky) a Dity Pepe (fotografky) zachycuje příběhy šesti žen, které se musely vypořádat s nepřízní osudu, například domácím násilím, postižením, rakovinou, … Kniha je pozoruhodná i svým zpracováním – příběhy žen jsou vyprávěny jak slovem, tak obrazem, samotná kniha se skládá ze šesti samostatných sešitů věnovaných jednotlivým ženám.

Litera za překladovou knihu

Joanna Batorová ve své knize Pískový vrch vypráví příběh tří generací žijících na sídlišti, odkud byli vysídleni Němci. Zachycuje polskou společnost od druhé světové války až po nedávnou současnost. Kniha je plná nářečí, slangu, archaických přísloví a mnoha dalších překladatelských oříšků. O tom, že si s nimi překladatelka Iveta Mikešová umně poradila, svědčí získání Litery za překladovou knihu.

Dilia Litera za objev roku

Opět zaujala kniha zachycující osudy žen. Blanka Jedličková ve své knize Ženy na rozcestí seznamuje se sedmi ženami žijícími v době protektorátu a majícími nějaký vztah k divadlu (herečka, tanečnice, výtvarnice, …). Její hrdinky jsou známé i neznámé, statečné i kolaborující.

Mezi nominovanými v této kategorii byla i Marie Iljašenko se svou básnickou sbírkou Osip míří na jih či Lucie Raškovová s knihou pro děti Samota není zlej.

Litera za knihu pro děti

Do nejužšího výběru postoupily knihy Klárka a 11 babiček Olgy Černé, Praha v srdci Renáty Fučíkové a Vynálezárium Roberta Krále. Literu získala posledně jmenovaná básnická sbírka o veselých vynálezech určená dětem od 8 do 14 let. Vtipné a „zaručeně pravdivé“ příběhy dětem prozradí, jak vzniklo kolo, inkubátor a mnoho dalších užitečných věcí. Děti se také seznámí s různými básnickými formami (kaligramem, limerikem, sonetem a dalšími).

Litera za literaturu faktu

Jaké bylo dětství za první světové války? Jak se vyrůstalo dětem, jejichž otcové a v té době jediní živitelé rodin bojovali na frontě? Matky s dětmi strádaly, těla oslabená hladem nedokázala vzdorovat nemocem. Není proto divu, že se děti naučily lhát, přetvařovat, krást… Takový byl základ pro novou, poválečnou generaci. Milena Lenderová, Martina Halířová a Tomáš Jiránek právě toto téma zpracovali ve své knize Vše pro dítě. Válečné dětství 1914–1918.

Těsně pod stupněm vítězů zůstaly knihy Archeologický atlas Čech a Středověk v nás, jejíž recenzi jsme vám přinesli.

Litera za poezii

Nomen omen. Literu za poezii získal Ladislav Zedník za svou básnickou sbírku Město jeden kámen. V této sbírce se promítá autorova vášeň pro paleontologii – koníček, jemuž jako dítě na čas propadl. Při přebírání ceny vzpomněl, jak s kamarádem malými kladívky kopali v Praze štolu. Někdy na střední škole mu ale kopání přestalo stačit, tak jednoho dne otevřel sbírku poezie… Město jeden kámen je Zedníkovou třetí básnickou sbírkou. Porotu zaujala jeho práce s jazykem a hlavně étos a upřímnost sama k sobě.

Litera za prózu

V této kategorii uspěla autorka, již jsme vám na našich stránkách už mnohokrát představili, například prostřednictvím jejího příspěvku do rubriky Čtení ke kávě. Bohumila Adamová píše pod uměleckým pseudonymem Anna Bolavá především poezii, její román Do tmy je prozaickým debutem. Předkládá v něm příběh ženy, která opouští svůj dosavadní život a vrhá se po hlavě do sběru a sušení léčivých rostlin. Doufá, že jí tato až chorobná posedlost pomůže zapomenout na neradostnou minulost. Blíže se s knihou můžete seznámit v naší recenzi.

Nominována byla i kniha Pečená zebra Ivy Pekárkové (příběhy o vztazích českých žen a Afričanů), Straka na šibenici Daniela Petra či Točité věty Daniely Hodrové. K její knize se za malou chvíli vrátíme…

Kosmas Cena čtenářů

Cenu čtenářů získala herečka Aňa Geislerová za svou knihu P.S., deníkové zápisky, díky kterým zjistíme nejen to, jak oblíbená herečka vidí běžné situace každodenního života, ale také nahlédneme do střeženého soukromí. Kniha zaujala jak svým obsahem, tak i vzhledem – o krásné grafické zpracování a ilustrace se postarala Anina sestra Lela Geislerová. Z křtu této knihy jsme vám přinesli reportáž.

Magnesia Litera Kniha roku

Absolutním vítězem se stala již výše zmíněná kniha Točité věty Daniely Hodrové. Autorka vzpomíná na přátelství se spisovatelkou Bohumilou Grögerovou a výtvarnicí Adrienou Šimotovou. Daniela Hodrová využívá metafory, ve vyprávění vystupují postavy reálné i mytologické, běžné situace se střídají se snovými… Díky vrstevnatosti a komplikovanosti román klade na své čtenáře nemalé nároky.
Zdroj náhledového obrázku: webové stránky Magnesia litera

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKafe a cigárko
aneb Historky z hereckého podsvětí

Doležalová, Marie

Domino, 2015

zobrazit info o knizeIntimita

Baronová, Barbora – Pepe, Dita

wo-men, 2015

zobrazit info o knizePískový vrch

Batorová, Joanna

Paseka, 2015

zobrazit info o knizeŽeny na rozcestí
Divadlo a ženy okolo nás 1939–1945

Jedličková, Blanka

Academia, 2015

zobrazit info o knizeVynálezárium

Král, Robin – Hrušková, Jana – Brečanová, Zuzana

Běžíliška, 2015

zobrazit info o knizeVše pro dítě!
Válečné dětství 1914–1918

Lenderová, Milena - Halířová, Martina - Jiránek, Tomáš

Paseka, 2015

zobrazit info o knizeMěsto jeden kámen

Zedník, Ladislav

Dauphin, 2015

zobrazit info o knizeDo tmy

Bolavá, Anna

Odeon, 2015

zobrazit info o knizeP.S.

Geislerová, Aňa

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeTočité věty

Hodrová, Daniela

Malvern, 2015

Napsat komentář