Seberte odvahu a procestujte svět, radí cestovatel a lektor Lukáš Kerhart

cestování (8)
Jsou vaše středoškolská léta pomalu u konce a vy nevíte, co dál? Váháte, jestli bude lepší najít si práci a získat praxi, nebo pokračovat ve studiu na některé z vysokých škol? A jaký studijní obor si případně vybrat? Podle Lukáše Kerharta pro vás právě nastala ideální doba na cestování po světě.

Během svého přednášení na středních a veřejných vysokých školách po celé České republice tento sedmadvacetiletý cestovatel zjistil jeden zajímavý fakt – pouhých pět procent studentů má jasnou představu o tom, co chtějí ve svém životě dělat a jaký obor touží studovat. Drtivá většina mladých lidí si však stále není jistá, jak by jejich kariéra měla vypadat.

Lukáš Kerhart by si přál, aby jeho kniha inspirovala mladé lidi k cestování po světě.

Lukáš Kerhart by si přál, aby jeho kniha inspirovala mladé lidi k cestování po světě.

Lukáš Kerhart na tom byl po dokončení střední školy podobně. Bylo mu osmnáct, a protože nevěděl, co si počít se svým životem, dal si od školy pauzu a během následujících několika let procestoval více než třicet zemí. Nabyl nové zkušenosti, naučil se anglicky a získal nadhled. Díky cestování poznal lépe sám sebe a uvědomil si, jaká práce by ho naplňovala.

Kniha Cestování - nejlepší životní investice

Kniha Cestování – nejlepší životní investice

O své poznatky z cest se chtěl podělit s mladými lidmi, aby je inspiroval k vlastnímu objevování světa. Začal o svých zážitcích přednášet na středních a vysokých školách a o tomto tématu napsal také svou první knihu Cestování – nejlepší životní investice, kterou my publikovalo nakladatelství Grada.

 „Zjistil jsem, že v České republice není jediná publikace, která by se zaměřovala na kariérní poradenství pro mladé lidi. Tím nemyslím odborné poradenství, ale knihu, jež má příběh a slouží jako inspirace. Tak jsem si dal cíl, že během dvou let napíšu publikaci, kterou bych si přál držet ve svých rukou, když mi bylo mezi 18 až 25 lety.  Napsal jsem knížku, v níž se protíná můj životní a cestovatelský příběh s příběhy lidí, které jsem potkal během svých cest.“

Lukáš Kerhart během svého vyprávění přítomným pustil prezentaci ze snímků, které udělal na cestách.

Lukáš Kerhart během svého vyprávění přítomným pustil prezentaci ze snímků, které udělal na cestách.

Křest Kerhartovy příručky proběhl 8. března v pražském Paláci knih Luxor. Za své kmotry si tento autor vybral redaktorku České televize Štěpánku Martanovou, módního návrháře Lea Macenauera a majitele společnosti Czech-us Jindřicha Josífka.

Kmotři knihy

Kmotři knihy Jindřich Josífek, Štěpánka Martanová a Leo Macenauer (zleva).

O hudební doprovod v průběhu celého setkání se postaral ruský hudebník Michael Belov společně se zpěvačkou a herečkou Divadla na prádle Alisou Reznikovou. Do svého repertoáru zařadili písně z celého světa, přítomní si tak kromě angličtiny vyslechli i španělštinu, ruštinu a francouzštinu. Na závěr si autor s kmotry připil na úspěch své prvotiny s přáním, aby její prodeje předčily dosud nejprodávanějšího Láďu Hrušku a jeho kuchařku.

Umělci Michael Belov

Umělci Michael Belov a Alisa Reznikova.

Kniha Cestování – nejlepší životní investice je sice koncipovaná tak, aby zaujala primárně mladé čtenáře ve věku od 18 do 25 let, přesto se domnívám, že má co říct i starším ročníkům. Ukazuje totiž, jak je cestování pro náš osobní rozvoj důležité, a kolik cenných zkušeností díky němu získáme. Záleží jen na nás, jestli se rozhodneme odcestovat na rok do Velké Británie, abychom tam studovali na univerzitě, nebo jen v létě vyměníme dovolenou u Mácháče za desetidenní toulky naší vysněnou zahraniční destinací.

Lukáš Kerhart a Leo Macenauer.

Cestovatel Lukáš Kerhart a módní návrhář Leo Macenauer.

Na stránkách této příručky najdete spoustu rad, jak si například poradit s lidmi, jež vás v plnění vašich přání nepodporují, proč je dobré vycestovat co nejdřív, dokud zde nemáte takové závazky, které vám už tento způsob cestování neumožní, a naleznete tu rovněž velké množství užitečných odkazů, jež se budou hodit každému, kdo sebe odvahu a na nějakou dobu opustí pohodlí domova, aby získal nové zkušenosti.

Kniha se dokonce polévala šampaňským.

Kniha se dokonce polévala šampaňským.

Velmi dobrým nápadem, na který autor v knize upozorňuje, je tzv. bucket list, tedy seznam přání, která bychom si rádi ve svém životě splnili. Kerhart upozorňuje, že v cestě za jejich splněním nám mohou stát i naši nejbližší lidé, a to například ve snaze nás chránit. Ale ani to by nás nemělo od jejich uskutečnění odradit.

Po křtu následovala autogramiáda.

Po křtu následovala autogramiáda.

Jestliže jste tomuto tématu nakloněni a o vycestování do zahraničí už nějakou dobu uvažujete, věřím, že vám Kerhartův rádce bude hodně nápomocen. A i když vás kniha Cestování – nejlepší životní investice nedonutí, abyste si sbalili kufr a vydali se vstříc dobrodružství, minimálně vás pěkně nahlodá a dá vám hned několik podnětů k zamyšlení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCestování – nejlepší životní investice
První opravdový kariérní rádce pro mladého člověka

Kerhart, Lukáš

Grada, 2016

Napsat komentář