Získejte historický román ze středověké Anglie

Ve-znameni-mece-perex
Jste nadšenými čtenáři historických knih, ve kterých udatní rytíři bojují za zájmy svých králů? V tom případě se s námi vydejte na britské ostrovy, kde se setkáte s Tancredem. Ten v prvním díle trilogie dostává za úkol doručit záhadný vzkaz.

Zpráva pro vdovu po králi Haroldovi

Ve-znameni-mece-ukazkaVe znamení meče je první díl historické trilogie z doby těsně po normanském vítězství na britských ostrovech.

Hlavní hrdina Tancred bojuje na straně Normanů, kteří nemají ani tři roky po rozhodující bitvě u Hastings (1066) své panství v Anglii jisté a musí čelit povstáním neustále doutnajícím mezi původními anglosaskými obyvateli. Tancred je středověký rytíř, který se nejlépe cítí ve válečné vřavě, ve světě fyzické síly a jednoznačných povelů. Ve službách normanského šlechtice pomáhá udržovat mír na samé hranici normanského vlivu v severní Anglii. V situaci, kdy Normané ztrácí město Durham a schyluje se k rozhodující bitvě o York, je Tancred pověřen poněkud záhadným úkolem doručit zprávu do kláštera na jihu Anglie. Ze zdánlivě náhodné odbočky mezi bitvami se stává hlavní zápletka, když Tancred zjistí, že zpráva je určena vdově po posledním anglosaském králi Haroldovi…

Román, který je poněkud netypicky vyprávěn z pohledu vítězných Normanů, nabízí vše, co čtenáři od románu ze středověké Anglie očekávají: napětí mezi francouzskou raně středověkou kulturou s jejími ideály lenní oddanosti a vojenské cti a tajemným světem anglosasko-keltské civilizace, dále líčení bitev, pletichy a intriky mocných a samozřejmě milostnou zápletku.

 

Ve znamení meče

Autor: James Aitcheson

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Překlad: Petra Pachlová
Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Vydáno: 2/2016
ISBN: 978-80-7429-616-1

Přečtěte si více o knize Ve znamení meče, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Vyšehrad. A můžete si také přečíst ukázku.

Nakladatelství Vyšehrad se se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

 

Ukázka z knihy

„Kde jsem?“ zeptal jsem se. V hrdle mě pořád bolelo, i když míň než předtím. „Kdo jsi?“
„No jistě,“ kývl. „Odpusť mou nezdvořilost. Jmenuji se Ælfwold.“ Natáhl ke mně ruku.
Podíval jsem se na ni, ale nestiskl ji. „Jsi Angličan.“
Pokud ho urazilo to obvinění, nedal to na sobě znát. „To jsem, ano,“ přisvědčil. „I když by tě mohlo zajímat, že můj pán, vikomt, není.“
„Vikomt?“ Použil francouzské slovo, jak jsem si všiml, ne anglické, které by znělo scirgerefa – správce hrabství, kterého král pověřil vládou a vším, co s ní souviselo, od výběru poplatků k udržování práva, dokonce i budováním armády. „Myslíš Guillauma Maleta?“
Kněz se usmál. „Guillaume, příjmením Malet, pán Graville-Sainte-Honorine za mořem a vikomt hrabství Eoferwic. Mám tu čest sloužit mu jako kaplan.“ Mávl rukou kolem sebe. „Tohle je jeho dům.“
Zhluboka jsem se nadechl, jak mě zaplavila úleva. Dokázali jsme to; nějak jsme to zvládli. „Jsme tedy v Eoferwicu?“ (str. 70)

 

O autorovi

James Aitcheson se narodil ve Wiltshiru v roce 1985. Během studií historie na Emmanuel College v Cambridgi se začal intenzivně zajímat o anglický středověk, zvlášť o anglosaské období a následné ovládnutí Anglie Normany. Právě tato událost totiž znamenala zásadní obrat ve vývoji země. Ve znamení meče je autorův románový debut a zároveň první díl trilogie zasazené do neklidných časů po bitvě u Hastings (1066). Autor v současné době pracuje na svém čtvrtém románu.
(Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad)

 

Vyhrajte knihu Ve znamení meče

Od rozhodující bitvy u Hasting uběhly tři roky, přesto vítězní Normané nemají své panství v Anglii jisté. Mezi původními obyvateli neustále hrozí vzpoura a Tancred společně s dalšími rytíři se musí neustále snažit, aby na samé hranici normanského vlivu v severní Anglii vládl mír. To se však ne vždy daří a o to více je Tancred překvapen, když je místo do bitvy o York pověřen doručením vzkazu. Co je v onom tajemném dopise a co má společného vdova po posledním anglosaském králi Haroldovi se situací v Anglii? To nebudeme prozrazovat, pojďte si o tom přečíst sami v prvním díle chystané trilogie od mladého anglického spisovatele Jamese Aitchesona.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Vyšehrad vám navíc přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Ve znamení meče vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Ve znamení meče
probíhá od 3. do 16. března 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 historické romány Ve znamení meče

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVe znamení meče

Aitcheson, James

Vyšehrad, 2016

Získejte historický román ze středověké Anglie - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. jitkab1982 napsal:

    Dobrý den,
    kniha dorazila v pořádku. Děkuji za výhru :)

Napsat komentář