Na vlně české poezie

poezie
Dnešní pondělí a s ním i knižní tipy věnujeme české poezii a nakladatelství Host. Ať už jste příznivci básní nebo ne, proč si nějaký ten verš nepřečíst.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

————————————————

Od roku 2009 v nakladatelství Host vychází soubor nejlepších českých básní pro daný rok. V roce 2015 dali hlavy dohromady pánové Petr Borkovec a Tomáš Gabriel a sestavili sbírku toho nejlepšího z české poezie. Nechte se unést.

Tradiční ročenka, milovaný i nenáviděný výběr z české poezie. Výběr „nejlepších“ básní nemá sugerovat iluzi objektivity, ale je výsledkem setkání dvou editorů, dvou subjektivních pohledů na poezii daného roku i na poezii jako takovou.

Svazek opět představí přibližně čtyři desítky básní, jež byly uveřejněny v uplynulém
roce jako básnické novinky česky píšících autorů; pozornost je věnovaná publikování
knižnímu, časopiseckému, ale i na internetu. V roce 2015 se editorského žezla ujmou básník a editor Petr Borkovec a básník a publicista Tomáš Gabriel.

Nejlepší české básně 2015

Editoři: Petr Borkovec, Tomáš Gabriel

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 162×200 mm
ISBN: 978-80-7491-555-0
Doporučená cena: 219 Kč

Přečtěte si více o knize Nejlepší české básně 2015

Zaujala vás tato sbírka? Přečtěte si ještě náš článek.

————————————————

Sbírka Já už chci domů J. H. Krchovského je souborem básní a zápisků veršem z let 2011–2015. Nahlédněte pod pokličku poezie tohoto českého, lehce dekadentního autora.

Život a smrt v řeči vázané; novinka kultovního autora české poezie

Po pěti letech se mohou příznivci poezie „dekadenta geniálního“ J. H. Krchovského potěšit četbou jeho nové sbírky nazvané Já už chci domů. Kam domů? Hádáme správně a autor to ve svých typicky vycizelovaných strofách potvrzuje: „Já už chci domů, stýská se mi tady / už přijeďte si pro mě, já chci domů! / Váš… Přilepil jsem známku slzou s brady / a neodeslal. Nemám kam a komu.“ Opět okoušíme hořká sousta trapnosti života, bezcílné prázdnoty dní, sexuálních kocovin i touhy po tom, co je krásné a něžné (a bohužel nám to nikdy nebude patřit). K těmto chodům porce černé šlehačky navrch.
Krchovského humor vždy byl, a stále zůstává, velmi makabrózní, ale zároveň dokonale osvobozující. Znatelně přibylo motivů samoty, smutku a pohledů do nicoty. Kdesi ve spodních vrstvách úporné monotónnosti jeho čtyřverší však nalézáme i tenkou žílu lásky a věrnosti životu. Krchovský zůstává i v této své „řadovce“ dokonale svůj. Jeho „noční dílna“ opět expeduje literární skvosty s nezaměnitelným puncem po léta (právem) nejpopulárnějšího a nejčtenějšího současného českého básníka.

Já už chci domů

Autor: J. H. Krchovský

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-591-8
Doporučená cena: 249 Kč

Přečtěte si více o knize Já už chci domů.

Nezapomeňte se podívat na náš článek.

————————————————

Poslední představenou sbírkou veršů budou Básně od autora Emila Juliše. Editorství a zároveň napsání komentářů se ujal Michal Kosák. Sbírka zachycuje kompletní soubor básnické tvorby Emila Juliše z let 1956–1971.

Svazek soustřeďuje básnické dílo Emila Juliše (1920–2006) z období do roku 1971. Jeho jádrem je především tvorba experimentální – sbírka Pohledná poezie obsahuje z většiny poezii vizuální, sbírky Progresivní nepohoda, Krajina her, Vědomí možností a Nová země představují zase Julišův originální přínos poezii ovládané principem systémově řízeného textu. I tato básníkova experimentální tvorba však pracovala vždy také se složkou významovou a zahrnuje také poezii takříkajíc zcela tradiční. Ta má největší prostor ve sbírce Pod kroky dýmů, jež povětšinou přepracovává básníkovu „ranou“ tvorbu. Básně zachyceného období, které zůstaly mimo sbírky, otiskujeme v komentáři – čtenář tak dostává v přítomném svazku do ruky kompletní soubor básnické tvorby Emila Juliše publikované v letech 1956–1971. Edice a komentář Michal Kosák.

Básně

Autor: Emil Juliš

Počet stran: 490
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7491-442-3
Doporučená cena: 369 Kč

I o knize Básně, která vyšla v edici Česká knižnice, si můžete přečíst více.

A ani u tohoto svazku si nezapomeňte přečíst náš článek.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete nejen tyto knihy plné poezie.

Jak se stavíte k poezii vy?  Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejlepší české básně 2015

Borkovec, Petr – Gabriel, Tomáš

Host, 2015

zobrazit info o knizeJá už chci domů
Básně a zápisky veršem (2011–2015)

Krchovský, J. H.

Host, 2015

zobrazit info o knizeBásně

Juliš, Emil – Kosák, Michal

Host, 2015

Napsat komentář