Přes pět set stran experimentální poezie přináší nakladatelství Host

emil juliš
Ačkoliv je poezie sekundárním žánrem v porovnání s prózou, vždy měla a stále má své příznivce. Právě pro ně přichystalo nakladatelství Host rozsáhlou sbírku básní Emila Juliše, experimentálního básníka a výtvarníka, který do svých veršů promítá ohně oceláren i vrstvy šachet.

Ač se hluboce zapsal do českého básnického povědomí, Emil Juliš pracoval v několika povoláních nesouvisejících s literaturou. Až v roce 1966 se stal redaktorem ústeckého časopisu Dialog. V sedmdesátých letech upustil od experimentování a z důvodu vyčerpanosti se vrátil k tradičnímu verši. V obou autorových obdobích se odráží především obraz utrápeného, průmyslového kraje Mostecka, jež přinášelo autorovi po celý jeho život inspiraci.

Svazek soustřeďuje básnické dílo Emila Juliše (1920–2006) z období do roku 1971. Jeho jádrem je především tvorba experimentální – sbírka Pohledná poezie obsahuje z většiny poezii vizuální, sbírky Progresivní nepohoda, Krajina her, Vědomí možností a Nová země představují zase Julišův originální přínos poezii ovládané principem systémově řízeného textu. I tato básníkova experimentální tvorba však pracovala vždy také se složkou významovou a zahrnuje také poezii takříkajíc zcela tradiční. Ta má největší prostor ve sbírce Pod kroky dýmů, jež povětšinou přepracovává básníkovu „ranou“ tvorbu. Básně zachyceného období, které zůstaly mimo sbírky, otiskujeme v komentáři – čtenář tak dostává v přítomném svazku do ruky kompletní soubor básnické tvorby Emila Juliše publikované v letech 1956–1971. 

Kniha vyšla v rámci edice Česká knižnice. Ta je koncipovaná jako reprezentativní edice, která si klade za cíl zahrnout v sobě nejvýznamnější hodnoty české literatury od středověku po současnost. Každoroční čtyři svazky v jednotné grafické úpravě jsou vždy zvoleny z různých dob, literárních druhů a názorových světů. Texty jsou připraveny odborně, či se opírají o dosavadní spolehlivá vydání. Ke každému svazku neodmyslitelně patří komentář, který čtenáře informuje o vzniku děl a jejich kulturně-historických souvislostech.

Básně

Autor: Emil Juliš
Editor: Michal Kosák

Počet stran: 490
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7491-442-3
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Básně vydalo nakladatelství Host v edici Česká knižnice.

Emil Juliš

Emil Julišse narodil 21. října 1920 v Praze a již v roce 1931 se s rodiči přestěhoval do Loun. V letech padesátých se seznámuje s lounskými malíři Zdeňkem Sýkorou, Vladislavem Mirvaldem a Kamilem Linhartem (zabývajícím se rovněž literaturou a filosofií). Určujícím je pro něj rovněž setkání s absolventy lounského gymnázia Josefem Hlaváčkem a Janem Sekerou. Poezii píše Juliš od roku 1953 (začal tedy ve svých 33 letech). V červnu roku 2005 zasílá nakladatelství Paseka Julišovi autorské výtisky almanachu Život je všude. Jde o almanach, do kterého Juliš přispěl spolu s Jiřím Kolářem, Josefem Hiršalem, Bohumilem Hrabalem, Josefem Škvoreckým, Milanem Hendrychem, Janem Zábranou, Václavem Havlem a Jiřím Kuběnou v roce 1956, almanach, který měl ve své době takový literární význam a tak pohnuté osudy, almanach, jehož kvalitu a přínos je možné otevřeně posoudit a uznat až dnes, po téměř padesáti letech. Jako by se uzavíral pomyslný kruh Julišovy tvorby. Což koneckonců není ani přesné, natož rezolutní. V listopadu téhož roku vydává Ivo Vodička v Litoměřicích v netradiční, osobité, pro mnohé kontroverzní bibliofilské úpravě několik Julišových textů pod názvem Zachytit nezachytitelné.
(Informace o autorovi převzaty ze stránek P. R. Vejražky, foto převzato z autorovy wikipedie)


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBásně

Juliš, Emil – Kosák, Michal

Host, 2015

Napsat komentář