V nakladatelství Host vychází sbírka nejvýraznějších českých básní roku 2015

ceske basne
Hodnotit kvalitu básně je chůzí po velmi tenkém ledě. Poezie, ostatně stejně jako všechny odvětví literatury, je záležitostí ryze individuální. Své o tom ví i Petr Borkovec a Tomáš Gabriel, na které v letošním roce připadla role editorů sbírky veršů, které by rozhodně neměly uniknout vašemu oku.

Poetické ročenky nejsou samozřejmě neologismem na světové literární scéně. S návrhem vydávat ročenky „nejlepších básní“ přišel už v roce 1988 americký básník David Lehman. Následně jeho edice The Best American Poetry zaznamenala velký úspěch a právě díky tomu ročenky dnes vycházejí v řadě zemí světa. Projekt zahájený nakladatelstvím Host v roce 2009 sklízí příznivou odezvu u kritiky a čtenářů. Za slovem „nejlepší“ si v tomto případě nepředstavujme notnou dávku objektivity. Editoři na zástup básní z každého roku nahlížejí nevyhnutelně subjektivním okem a následně kompilují výběr poezie, jež byla uveřejněna jakožto nová tvorba česky píšících autorů. Pozornost je věnována nejen publikování knižnímu a časopiseckému, ale také tvorbě na internetu. Po editorských matadorských duech, jakými jsou Karel Šiktanc a Karel Piorecký z roku 2009, Miloslav Topinka a Jakub Řehák z roku 2010, či Petr Král a Jan Štolba z roku následujícího se role subjektivního soudce spolu s Tomášem Gabrielem v roli editora zhostil básník, překladatel a editor Petr Borkovec.

Letos poprvé arbitr i editor každý za sebe vybrali jeden text mimo pravidla ročenky, který by měl obraz české poezie za poslední rok doplnit z jiné perspektivy. Tomáš Gabriel sáhl po třech Holanových básních z Nokturnálu, Petr Borkovec po písničkovém textu Martina Kyšperského My děti ze stanice Bullerbyn, který interpretovala skupina Květy na albu Bílé včely (2012). Dalším novým prvkem jsou autorské interpretace, vytištěné spolu s medailony přímo u básní. Při listování letošní ročenkou se můžete také těšit na lyricko-epické verše Marie Iljišenko či rurální pozastavení Matěje Lipavského.

Tradiční ročenka, milovaný i nenáviděný výběr z české poezie. Výběr „nejlepších“ básní nemá sugerovat iluzi objektivity, ale je výsledkem setkání dvou editorů, dvou subjektivních pohledů na poezii daného roku i na poezii jako takovou. Svazek opět představí přibližně čtyři desítky básní, jež byly uveřejněny v uplynulém  roce jako básnické novinky česky píšících autorů; pozornost je věnovaná publikování knižnímu, časopiseckému, ale i na internetu.

 

Těžko říci, které přístupy k psaní odpovídají naší době lépe: zda ty, které její atributy přijímají za své, a snaží se ji tak kritizovat zevnitř, nebo které se jí příčí a pokoušejí se o soustředěnou básnickou výpověď. Možná má smysl spíše být pozorný k místním deviacím, k charakteristickým výchylkám. Jednou z nich může být to, co jsem provizorně nazval vědomým psaním, které prolamuje automatizaci navyklého stylu a nahrazuje ji stylizací dynamickou a vědomou.

- Z doslovu Tomáše Gabriela

Nejlepší české básně 2015

Editoři: Petr Borkovec, Tomáš Gabriel

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 162×200 mm
ISBN: 978-80-7491-555-0
Doporučená cena: 219 Kč

 

Knihu Nejlepší české básně 2015 vydalo nakladatelství Host.

Sbírkou Nejlepší české básně 2014 jsme se zabývali v jednom z našich článků.

 

Petr Borkovec

se narodil roku 1970 v Louňovicích pod Blaníkem. Od roku 1990 vydal sedm básnických sbírek (do r. 2005). Překládá ruskou poezii 20. stolet a spolu s Matyášem Havrdou přeložil Sofoklova Krále Oidipa (1999) a Aischylovu trilogii Oresteia (2002). S koreanistou Vladimírem Puckem spolupracoval na antologii klasické korejské poezie Jasná luna v prázdných horách (2001). Mimo jiné je nositelem Ceny Jiřího Ortena (1995), jihotyrolské Ceny Norberta C. Kasera (2002), německé Ceny Huberta Burdy (2002) a Prémie Tomáše Hrácha (2003).

Tomáš Gabriel

autor sbírky Tak černý kůň tak pozdě v noci (2012).


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejlepší české básně 2015

Borkovec, Petr – Gabriel, Tomáš

Host, 2015

Napsat komentář