Zrzavá fotografka pokřtila svou první beletrii

top 7
Sáru Saudkovou má většina lidí spojenou s uměleckou fotografií. Nyní však tato rusovláska dokázala, že oplývá i beletristickým nadáním, a začátkem listopadu společně s Václavem Marhoulem a Beatou Rajskou pokřtila svou první knihu Ta zrzavá.

Nakladatelství Mladá fronta publikovalo prvotinu Sáry Saudkové Ta zrzavá, s podtitulem Láska, nenávist, a to mezi tím v rámci letošní Knihománie, která každoročně čtenářům představuje nejočekávanější tituly podzimu, jež jsou zároveň žhavými tipy na vánoční dárky.

Známá fotografka svou knihu, jež je na pomezí skutečnosti a fikce, pokřtila ve čtvrtek 5. listopadu v pražském Paláci knih společně se svými dvěma přáteli, režisérem a scénáristou Václavem Marhoulem a módní návrhářkou a taktéž autorkou Beatou Rajskou.

Za kmotry své prvotiny si Sára Saudková vybrala Václava Marhoula a Beata Rajská.

Za kmotry své prvotiny si Sára Saudková vybrala Václava Marhoula a Beatu Rajskou.

„Baví mě překvapovat a dávat dohromady to, co zdánlivě k sobě nepatří. Líbilo se mi propojit dva lidi z úplně opačných světů, kteří by se možná za jiných okolností sotva kdy potkali, ale ke kterým mám velmi vřelý, láskyplný, blízký vztah. Blízký v tom nejlepším slova smyslu, že jsme naladěni na stejnou notu.“

Sára Saudková a Antonín Kočí

Sára Saudková a Antonín Kočí

Programový ředitel nakladatelství Mladá fronta a redaktor knihy Ta zrzavá, Antonín Kočí návštěvníkům křtu prozradil, že ho velmi zaujal autorčin rukopis, a proto se rozhodl její texty vydat knižně. Jazyk, který Saudková ve své próze používá, uchvátil i Beatu Rajskou, která na knize obdivuje právě květnatost a bohatost vyjadřování, s čímž se v dnešní době téměř nesetkáme. Nejvíce jí v paměti utkvěla věta hned z první, úvodní kapitoly.

„Dlouhýma nohama vplula do zelených punčoch a vykvetla červeně květovanými šaty.“

str. 11

Beata Rajská

Beata Rajská

Sára Saudková si pro přítomné připravila krátkou ochutnávku ze své knihy v podobě úryvku vzpomínajícího na lyžařský zájezd a následně návštěvníkům křtu přiblížila, jak práce na její prvotině vypadala.

 „Tahle kniha vznikala po etapách. Často jenom tak, že jsem dovedla děti na kroužek a sedla si do kavárny, kde jsem jednou týdně hodinu psala. Teprve až když mi hořelo u zadnice, jsem si k tomu doma sedla a řekla jsem si, že už musím. Z tohoto důvodu ani moc dobře nevím, co jsem napsala. Když jsem byla nucena knihu otevřít, kolikrát jsem byla překvapená, co všechno jsem vyhrabala z paměti.“

Saudková návštěvníkům křtu přečetla úryvek ze své knihy.

Saudková návštěvníkům křtu přečetla úryvek ze své knihy.

Autorka vyvrátila domněnku, že je próza Ta zrzavá autobiografií.

 „Nejsou to memoáry. Ale není to ani tak, že bych se chtěla schovávat za smyšlenou figurku. Samozřejmě že tou knihou procházím já a nešetřím se. Ukazuju tam ledasco. Pevně doufám, že balancuji na hraně, která mě nezatáhne do lascivnosti, vulgarit nebo do přílišné intimnosti, ale že je příjemně našponovaná.  Autobiografie to není, je to příběh. Pochopitelně jako každý autor zanechávám stopu, takže i tahle kniha je osobní, což ale neznamená, že byste měli všemu věřit.“

Kniha Ta zrzavá je na pomezí mezi skutečností a fikcí.

Kniha Ta zrzavá je na pomezí mezi skutečností a fikcí.

Saudková podotkla, že se snažila čtenáře neubít nudnými zážitky ze svého dětství, ale že naopak vybrala to, co si ostatní raději nechávají jen pro sebe a chtěli by na to spíše zapomenout. Také osvětlila, proč její kniha nese podtitul Láska, nenávist, a to mezi tím.

„Protože bytostně cítím, že láska prochází vším, co děláme, říkáme, jíme, milujeme. Nevěřím na to, že nějaký člověk je jenom černý nebo bílý. Máme to všechno v sobě zakódováno, jenom něčemu z toho dáváme občas vyniknout a to ostatní krotíme. Láska má tolik podob, není to jenom velké vzdychání a velké toužené. Myslím si, že k dobré lásce patří i velké trápení. Samozřejmě to není nic, po čem bych já osobně prahla, ale nevyhnulo se mi to. Teprve když pomine čas, tak vám dojde, že i velké trápení je důkazem toho, že jste na světě a že láska bolí.“

Sára Saudková

Sára Saudková

Přestože je Saudková známá hlavně jako fotografka, kromě snímku na obálce žádné další fotografie v této publikaci nenajdete.

„Kniha je psána velmi obrazovým jazykem, který není suchopárný. Občas je velmi ostrý, ale i velmi květnatý. Fotografie jsou jenom obrazy a já tuhle knihu ilustruji právě tím, jak ji píšu.“

Beata Rajská a Sára Saudková

Beata Rajská a Sára Saudková

Beata Rajská na tato slova zareagovala, že Saudková svým jazykem maluje, a proto není potřeba přidávat do publikace žádné fotografie.

Sára Saudková knihu pokřtila se svými dvěma přáteli Václavem Marhoulem a Beatou Rajskou.

Sára Saudková knihu pokřtila se svými dvěma přáteli Václavem Marhoulem a Beatou Rajskou.

Autorka společně s kmotry knihu symbolicky pokřtila a všem zájemcům během následné autogramiády ji nejen podepsala, ale otiskla do ní i své rty.

Kromě podpisu jste si mohli odnést i otisk rtů Sáry Saudkové.

Kromě podpisu jste si mohli odnést i otisk rtů Sáry Saudkové.

Prvotina Sáry Saudkové mě velmi překvapila. Ve své knize Ta zrzavá se ohlíží na některé své životní zážitky očima malé holčičky, dospívající dívky, ale i dospělé ženy, která poznává úskalí lásky a komplikovaných vztahů.

Na závěr si trojice osobností společně  vyfotila selfie.

Na závěr si trojice osobností společně vyfotila selfie.

Tato publikace je zajímavá nejen po obsahové, ale i po jazykové stránce, jak již výše zaznělo. Autorka čtenářům na každé stránce ukazuje svůj vyvinutý cit pro jazyk a širokou slovní zásobu. Ke slovům přistupuje kreativně a nebojí se je užít v originálních spojeních. Věřím, že tento titul potěší každého, kdo oceňuje nápaditou práci s jazykem, ale zároveň si rád přečte otevřenou zpověď člověka, jenž stejně kreativně jako k češtině přistupuje i ke svým vzpomínkám.

Václav Marhoul se pochlubil osobním věnováním od Sáry Saudkové.

Václav Marhoul se pochlubil osobním věnováním od Sáry Saudkové.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTa zrzavá
Láska, nenávist a to mezi tím

Saudková, Sára

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář