Nenechte si ujít v týdnu od 9. do 15. listopadu 2015

192_big
Před námi je další listopadový týden, ve kterém si vybere opravdu každý. Čekají nás dny poezie, křty knih, autogramiády, autorská čtení, besedy i návštěvy zahraničích autorů.

Od 8. do 23. listopadu bude po celé republice probíhat již 17. ročník festivalu Den poezie. Nezmeškáte ho ani ve Vyškově, kde se uskuteční v pondělí 9. listopadu. V Knihovně Karla Dvořáčka si budete moci poslechnout Zpěvy staré Číny, verše Vladimíra Holana či písně Voskovce a Wericha. Pořadem vás provedou Jan Řezi a Dalimil Ševčík. Začátek je naplánován na 17 hodin.

V úterý 10. listopadu přicestuje do Prahy francouzský spisovatel Bernard Minier. Znát ho můžete díky jeho knize Mráz. Do Prahy přijede představit svou novinku Kruh. Prezentace knihy a následná autogramiáda proběhnout v Paláci knih Luxor v 16 hodin. Kniha Kruh je volným pokračováním kriminální série s vyšetřovatelem Martinem Servazem.

O několik hodin později, v 18:30, proběhne v prostorách Era světa akce s názvem Čtení nás baví. Jedná se o důkladnější představení Minierovy novinky. Kromě autora se zúčastní i Jiří Žák a Jovanka Šotolová, která je odbornicí na francouzskou literaturu. Mluvit se tedy bude i o francouzské krimi obecně. Během večera vystoupí i herci Dejvického divadla Lenka Krobotová a Pavel Šimčík, kteří připravili vybrané ukázky z thrilleru a ztvární je jakožto scénické čtení.

Ve stejný den proběhne v Brně autogramiáda známého kuchaře a moderátora Romana Vaňka. Pro podpis si můžete přijít do knihkupectví Knihy Dobrovský od 17 hodin. Autor zároveň představí své dvě novinky, kterými jsou Jídlo s. r. o. a Pražská kuchařka.
Jídlo s. r. o. je velká naučná kniha o vzniku potravin krok za krokem. Boří některé mýty a je doplněna stovkou fotografií a také krátkými filmy (které přehrajete na mobilních telefonech).
Pražská kuchařka je pak doposud nejrozsáhlejší publikací autora. Obsahuje téměř 700 stran, 90 příběhů, 50 receptů restaurací včetně jídelních lístků významných státních návštěv. Nechybí dokonce ani recepty jídel z Pražského hradu.

Ve středu 11. listopadu v Ostravě proběhne beseda se spisovatelem a nakladatelem Františkem Mandátem. Vyprávět bude o své cestě napříč KLDR. Domluva a následné uskutečnění výpravy trvalo dlouhých pět let. Autor navštívil i takové kouty země, kam se běžný turista nedostane (Diamantové hory či památky UNESCO – staré buddhistické kláštery a hrobky korejských císařů). O svých zážitcích pohovoří v Domě knihy Knihcentrum od 16 hodin.

Poslední pozvánka pak láká do Karlových Varů, kde se ve čtvrtek 12. listopadu můžete setkat s autorkou Ostrova polámaných panenek Scaar Egoni. V knize najdete příběhy několika lidí, které se vzájemně proplétají. Vyprávění tak tvoří mozaiku zachycující dnešní drogami, násilím a nemocemi ovlivněný svět. I navzdory fiktivnosti knihy se autorka inspirovala životem lidí ve svém okolí. Autorské čtení se uskuteční v Krajské knihovně Karlovy Vary od 17 hodin.

Zajímají vás další literární akce?
Pak nahlédněte do našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář