Těžko dostupná móda z Tuzexu a příběh oscarového Kolji – v Praze se křtily knihy vzbuzující vzpomínky

Krest14.10 (5)
Středeční odpoledne minulého týdne se neslo v duchu dvou velkých literárních akcí. Zatímco v 16 hod jste si mohli v Paláci knih Luxor zavzpomínat na módní výstřelky reálného socialismu, o hodinu později na vás v OC Quadrio čekal Zdeněk Svěrák, aby vám představil svou novou knihu filmových povídek.

Socialismus takový, jak si ho pamatujete

Přestože doba, kdy se ve čtvrtek čekávaly dlouhé fronty na nové knížky a v žádné šatní skříni nesměly chybět tesilky do puku, silonky nebo dederonové košile, je již několik desetiletí za námi, občas neuškodí na léta rozpuku českého průmyslu a vynalézavosti našich krajanů v průběhu komunistického režimu zavzpomínat.

Retro ČS 2

Retro ČS 2

K tomu, aby se na některé legendární zboží a tehdejší módní vlny nezapomnělo, skvěle poslouží nová publikace novináře a spisovatele Michala Petrova, Retro ČS 2 – Jak jsme si to (u)žili za reálného socialismu. Kniha navazuje na úspěšný televizní cyklus Retro, jenž si získal přízeň diváků všech věkových kategorií, i na první díl stejnojmenného titulu. Obě publikace u nás vydalo nakladatelství Jota.

Iva Janžurová, Michal Petrov a Václav Moravec

Iva Janžurová, Michal Petrov a Václav Moravec

 „Zatímco jednička byla věnovaná měkkému, rychlému konzumu, dvojka se zabývá konzumem tvrdým, pomalejším. Tedy věcem, které vydržely více než párek na tácku,“ uvedl Petrov na otázku, v čem se Retro ČS 2 liší od svého předchůdce.

Petrov o své nové knize.

Autor Michal Petrov o své nové knize.

Sepsání druhého dílu bestselleru Retro ČS trvalo autorovi dva roky, tentokrát však zvolil jiný způsob tvorby.

„Jednička vznikla tak, že jsem nejprve napsal text, a teprve pak jsem ho doplňoval ilustracemi. Protože jsem však u tohohle způsobu narážel na značné obtíže, dvojku jsem se rozhodl udělat naopak. Naštěstí jsem zjistil, že archiv je tak bohatý, že se v písmenech nemusím omezovat. V zásadě je vše, o čem je v textu řeč, také ilustrované.“

K dobám socialismu se vážou i tradiční uniformy.

K dobám socialismu se vážou i tradiční uniformy.

Michal Petrov rovněž podotkl, že při psaní musel krotit svou zlost na to, jak snadno jsme dovolili, aby náš průmysl, české značky a historická řemeslná tradice zmizely v nenávratnu a vystřídaly je věci z dovozu.

Herečka Iva Janžurová prozradila, jak ona vzpomíná na dobu, jež se dnes označuje za "retro".

Herečka Iva Janžurová prozradila, jak ona vzpomíná na dobu, jež se dnes označuje za „retro“.

Společně s autorem knihu Retro ČS 2 pokřtili dobovým šumákem také oblíbená a Čechy a Moravany milovaná herečka Iva Janžurová a Petrovův kamarád a kolega Václav Moravec, jenž k publikaci napsal předmluvu. Mezi návštěvníky křtu se objevila i tvář televizního pořadu Retro, Martina Hynková Vrbová, která se rovněž přidala ke gratulantům.

M

Martina Hynková Vrbová a Václav Moravec

Publikace Retro ČS 2 vám poskytne ucelený pohled nejen na to, co se nosilo (včetně doplňků, šperků a účesů), nebo jak se lidem tehdy bydlelo, seznámí vás také s dobovými spotřebiči (mezi nimiž nesmí chybět legendární remoska), školními potřebami (jejichž výčet autor obohatil o vhled do tehdejšího vzdělávacího systému) nebo tím, jak se slavily socialistické Vánoce.

Křest knihy Retro ČS 2

Křest knihy Retro ČS 2

Tato kniha jedinečným způsobem zachycuje všední život, jež si mnozí z nás, naši rodiče či prarodiče ještě živě pamatují. Proto si dovolím tvrdit, že by jeden výtisk tohoto unikátního titulu měl patřit do každé domácnosti stejně neodmyslitelně jako rodinné album.

Knihu jste si mohli nechat od autora podepsat.

Knihu jste si mohli nechat od autora podepsat.

Z filmového plátna na stránky knihy

Snímky Zdeňka a Jana Svěrákových patří ke špičce současné české kinematografie.  Jen stěží budete hledat někoho, kdo neviděl Obecnou školu, Kolju nebo Vratné lahve. Známý český scénárista, herec, textař a spisovatel Zdeněk Svěrák vydal soubor čtyř povídek, jež se staly (anebo stanou) předlohami ke stejnojmenným filmům.

Zdeněk Svěrák návštěvníkům křtu představil svou novou knihu.

Zdeněk Svěrák představil svou novou knihu.

Na křtu své nové knihy Filmové příběhy Svěrák poznamenal, že při jejím čtení si mnozí čtenáři budou představovat herce z filmových adaptací a příběhy se jim budou před očima odvíjet tak, jak je natočil jeho syn Jan. Jinak tomu však bude u povídky Po strništi bos, která se odehrává v době protektorátu, tedy ještě před Obecnou školou.

Nová kniha Zdeňka Svěráka Filmové příběhy.

Nová kniha Zdeňka Svěráka Filmové příběhy.

„Oproti ostatním příběhům má povídka tu zvláštnost, že na zfilmování teprve čeká. Proto její podobu určí jen čtenářova fantazie“.

Došlo i na úsměvné chvíle.

Došlo i na úsměvné chvíle.

Jak Zděnek Svěrák přiznal, nápad knižně vydat filmové povídky nevzešel z jeho hlavy, ale zájem o její publikování projevilo samotné nakladatelství Fragment.  Svou novou knihu pokřtil společně s odpovědnou redaktorkou této publikace, Romanou Homonickou.

Romana Homická

Romana Homonická

Jako vždy ani tentokrát si setkání s oblíbeným autorem fanoušci nenechali ujít. Na podpis se stála nekonečná fronta, jež se táhla až několik desítek metrů ven z knihkupectví. To, že dílo pana Svěráka oslovuje čtenáře napříč generacemi, potvrzuje fakt, že v řadě na autogram čekali jak předškoláci, tak i dámy zasloužilého věku.

Mezi zájemci o podpis byly i děti.

Mezi zájemci o podpis byly i děti.

Jestliže patří snímky z dílny rodiny Svěrákových k vašim oblíbeným, sbírka Filmových příběhů by neměla ve vaší knihovničce chybět. Těšit se můžete nejen na známé hrdiny, ale také na osobitý autorův styl, jež potěší každého milce českého jazyka.

O autogram měli zájem fanoušci napříč generacemi.

O autogram měli zájem fanoušci napříč generacemi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRetro ČS

Petrov, Michal

Jota, 2013

zobrazit info o knizeFilmové příběhy

Svěrák, Zdeněk

Fragment, 2015

zobrazit info o knizeRetro ČS 2
Jak jsme si to (u)žili za reálného socialismu

Petrov, Michal

Jota, 2015

Napsat komentář