Zasoutěžte si o novelu o posedlosti vltavíny

Zlodeji-zelenych-koni-perex
To, co se zprvu zdálo jako nevinný koníček, se brzy začne proměňovat v posedlost. Pavel v honbě za vltavíny zapomíná nejen na svou dívku Karolínu, ale riskuje dokonce i svůj život. Podaří se mu včas zabrzdit a dát vše do pořádku?

Honba za vzácnými kameny

Pavel zběhne ze studií geologie a stěhuje se za svou dívkou Karolínou do Hradce. S partou hledačů vltavínů občas vyráží kopat a bere s sebou i kamaráda Kačmara. Postupem času však zcela propadá sběratelské a „zlatokopecké“ vášni a s Kačmarem se pouští do stále větších dobrodružství. Ta brzy začnou ohrožovat jeho vztah s Karolínou a Pavel nakonec za svou umanutost a touhu žít jinak platí vším, co má, málem i životem…

Jihočeský fenomén nelegálního dobývání vltavínů přinesl do české literatury Jiří Hájíček již v roce 2001, kdy Zloději zelených koní vyšli poprvé. Novela se pak stala předlohou celovečerního filmu Dana Wlodarczyka. Premiéra se plánuje na jaro 2016.

 

Zloději zelených koní

Autor: Jiří Hájíček

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Vydáno: 10/2015
ISBN: 978-80-7491-604-5

Přečtěte si více o knize Zloději zelených koní, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte také na ukázku a ani na náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

„Kačo, počkej. Nic si z toho nedělej, že jsi nic nenašel. Kdo poprvý hledá, většinou nic nenajde. Musíš vědět, jak se máš dívat, pak máš šanci.“
„Dívat se musím snad na zem, ne?“ řekl uraženě Kačmar.
„To jistě. Ale musíš vědět, co na tý zemi můžeš vidět, na co se máš zaměřit. Hele, když hledáš na poli vltavín, tak koukáš hlavně na tvar, na povrch. Vltavíny mají zvláštní tvary, jiný než normální šutry, kterejch tu leží tuny. A taky mají jinej povrch, takovej vrásčitej, rýhovanej. Tomu se říká skulptování. Podle tohohle musíš hledat. Nehledej zelenej kámen, to najdeš leda střep ze zelený flašky od piva, co tu pohodili jezeďáci.“
Kačmar mě nedůvěřivě poslouchal, díval se pořád na zem. Sáhl jsem do kapsy a ukázal mu na dlani dva vltavínové úlomky.
„Podívej se, vltavín je zelenej, jenom když se na něj podíváš proti slunci. Jinak se ti většinou, pokud není ideálně omytej deštěm, jeví jako černej kamínek. Některý jsou hodně tmavý, takže i proti slunci jsou skoro černý, málo průsvitný. Často vltavín připomíná seschlou švestku nebo zaječí bobek nebo tak. Časem si vycvičíš oko.“ (str. 13–14)

 

O autorovi

Jiri-HajicekJiří Hájíček (nar. 1967) vyrůstal na jihočeském venkově, kde později i pracoval. V současnosti žije v Českých Budějovicích. Od konce devadesátých let vydal tři sbírky povídek Snídaně na refýži (1998), Dřevěný nůž (2004) a Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku (2014) a novelu Fotbalové deníky (2007). První Hájíčkův román Dobrodruzi hlavního proudu vyšel v roce 2002. Oba následující autorovy romány Selský baroko (2005) i Rybí krev (2012) byly oceněny Magnesií Literou. Jiří Hájíček patří k nejúspěšnějším současným českým spisovatelům. Jeho knihy vyšly v angličtině, italštině, maďarštině, chorvatštině a makedonštině a do dalších jazyků se překládají.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Zloději zelených koní

Hlavní hrdina Pavel má zálibu ve vzácných minerálech a kamenech, proto se rozhodne studovat na vysoké škole v Praze geologii. Už na střední škole podniká výpravy za vltavíny a právě v té době se k němu přidává i Kačmar, který v těchto vzácných kamenech vidí dobrou příležitost, jak si přivydělat. Čím více vltavínů však najdou, tím větší je jejich vášeň a touha po dalších, až jí nakonec Pavel zcela propadne a téměř se nedokáže kontrolovat. Postupně díky své posedlosti nelegálním získáváním kamenů ztrácí vše ostatní, na čem mu kdy záleželo. Je vyhozen ze školy, rozpadá se mu vztah s Karolínou, a dokonce málem přijde o život. Podaří se mu dostat svou „závislost“ pod kontrolu dříve, než bude pozdě?

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Zloději zelených koní vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Zloději zelených koní
probíhá od 21. října do 3. listopadu 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 2 novely Zloději zelených koní

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZloději zelených koní

Hájíček, Jiří

Host, 2015

Napsat komentář