Vzhůru za vltavíny!

Zlodeji-zelenych-koni-perex
Nakladatelství Host připravuje druhé vydání úspěšné a oceňované novely Jiřího Hájíčka. Pokud jste si Zloděje zelených koní dosud nepřečetli, teď máte příležitost to napravit!

Pavel zběhne ze studií geologie a stěhuje se za svou dívkou Karolínou do Hradce. S partou hledačů vltavínů občas vyráží kopat a bere s sebou i kamaráda Kačmara. Postupem času však zcela propadá sběratelské a „zlatokopecké“ vášni a s Kačmarem se pouští do stále větších dobrodružství. Ta brzy začnou ohrožovat jeho vztah s Karolínou a Pavel nakonec za svou umanutost a touhu žít jinak platí vším, co má, málem i životem…
Jihočeský fenomén nelegálního dobývání vltavínů přinesl do české literatury Jiří Hájíček již v roce 2001, kdy Zloději zelených koní vyšli poprvé. Novela se pak stala předlohou celovečerního filmu Dana Wlodarczyka. Premiéra se plánuje na jaro 2016.

 

Zloději zelených koní

Autor: Jiří Hájíček

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-604-5
Doporučená cena: 239 Kč

 

Knihu Zloději zelených koní vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

„Mám doma sbírku kamenů,“ řekl jsem Karolíně, seděli jsme u stolu a ona mlčela a jenom její oči svítily a čekaly, co řeknu dál.

„Já vzývám čistý věci, rozumíš, krystalický soustavy, čistota a řád, to je matematika a geometrie, mřížky atomů, a to jsou kameny, čistý krystalický látky, soli a žlutá síra, diamant, nic než atomy prvků a krása, krása ušlechtilejch kamenů…“

„Jak může bejt kámen ušlechtilej?“ zeptala se Karolína.

„Že jsou čistý. Struktura, řád, zákony přírody.“

Karolína mlčela, dívala se na mě a já se díval na ni, a tehdy jsem poprvé uviděl auru, ještě nikdy předtím jsem neviděl kolem hlavy člověka zářící prstenec. Karolína měla světlounce modrou čistou auru, točila se mi hlava v jejím dosahu, v blízkosti Karolíniny bledé pleti s tušením tmavých skvrn krve na jejím hrdle, když se napila vína.

„Vždycky mi naskočí fleky, když se něčeho napiju,“ usmála se na omluvu a zakryla si dlaní místo, které nezakryl límec blůzy. (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku. Také se můžete podívat na videozáznam rozhovoru s Jiřím Hájíčkem.

 

Řekli o knize

Jiří Hájíček pro mě objevil úplně novej, doposud nepoznanej svět. Jakoby zapadlej, zaprášenej a vymyšlenej v dávnejch příbězích. Ale ono je to doopravdy! Obrovská vášeň, vnitřní svoboda a napětí. Divokej Jih!

Pavel Liška, herec, představitel Kačmara

 

Na prvním místě kameny. Netušila jsem, že lidi dokážou kvůli těm zeleným šutříkům takhle zblbnout. Něco na nich je…

Jenovéfa Boková, herečka, představitelka Karolíny

 

Jirka Hájíček napsal lyrickou baladu, která je ale zároveň velice fyzická. To je vzácná kombinace. My jsme si do filmu vytáhli hlavně to fyzické a dobrodružné, film už je takový, ale snad tam zůstane alespoň něco i z těch ostatních vrstev románu.

Dan Wlodarczyk, režisér a scenárista

 

Je málo oblastí, kde se dá snít o nálezu „Slunce“, ale čím dál více míst, kde je třeba platit složenky. Přesto nebo právě proto by náš film měl být i o lásce a naději.

Viktor Schwarcz, filmový producent

 

Jiří Hájíček

Jiří Hájíček (nar. 1967) vyrůstal na jihočeském venkově, kde později i pracoval. V současnosti žije v Českých Budějovicích. Od konce devadesátých let vydal tři sbírky povídek Snídaně na refýži (1998), Dřevěný nůž (2004) a Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku (2014) a novelu Fotbalové deníky (2007). První Hájíčkův román Dobrodruzi hlavního proudu vyšel v roce 2002. Oba následující autorovy romány Selský baroko (2005) i Rybí krev (2012) byly oceněny Magnesií Literou. Jiří Hájíček patří k nejúspěšnějším současným českým spisovatelům. Jeho knihy vyšly v angličtině, italštině, maďarštině, chorvatštině a makedonštině a do dalších jazyků se překládají. Novelu o hledačích vltavínů Zloději zelených koní vydal Host poprvé v roce 2001.
Více na www.hajicek.info

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZloději zelených koní

Hájíček, Jiří

Host, 2015

Napsat komentář