Zasoutěžte si o pohled do korespondence z dob Jane Austenové

Lady-Susan-perex
Čtyřicet jedna dopisů je plných intrik a soužení, ale také flirtu a radosti. Navíc čtenář vidí situace z různých úhlů pohledů, protože dopisy jsou určeny nejen různorodým adresátům, ale mají taky pokaždé jiného odesílatele. Ponořte se do nich právě nyní.

Dopisy ze staré Anglie

Lady Susan, novela v dopisech, kterou Jane Austenová nazvala podle hlavní postavy, se v mnohém vymyká nejen další autorčině tvorbě; a k titulní hrdince bychom marně hledali paralelu snad v celé literatuře devatenáctého století.

Vždyť tato čerstvá vdova je nejen krásná, ale také navýsost inteligentní a vtipná, nezávislá a nespoutaná; dokáže zamotat hlavu výrazně mladším nápadníkům; v milostných hrách drtivě vítězí nad svou mladičkou dcerou; a byť je jí přibližně pětatřicet let (což mělo v dobovém nazírání k mládí daleko), jeden z mužských protagonistů ji právem označuje za „nejznámější koketu v Anglii“… Jako by už věděl, že se jeho odsudek brzy změní v okouzlení.

Lady Susan dychtí po obdivu mužů a závisti žen, stejně jako po bohatství a společenském postavení; touží však také po lásce a vášni.

Jednačtyřicet dopisů z mistrného pera Jane Austenové popisuje z různých úhlů pohledu – což je umožněno střídáním pisatelů a adresátů – intriky, flirt, zbožnění, radost i soužení. Autorka sama neměla v lásce štěstí, zůstala neprovdána – a snad i díky tomu se stala natolik vnímavou pozorovatelkou lidských duší, že její líčení okamžiků lásky a nenávisti čteme se zatajeným dechem a rozechvělým srdcem. A navíc je tato novela autentickým svědectvím o rodinných a společenských poutech, která se rodí – a zanikají – v hekticky žijícím Londýně i v jen zdánlivém bezčasí šlechtických sídel.

 

Lady Susan

Autorka: Jane Austenová

Vydalo: nakladatelství Čas
Překlad: Josef Pepson Snětivý
Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Vydáno: 9/2015
ISBN: 978-80-7475-119-6

Přečtěte si více o knize Lady Susan, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Čas. Můžete si také přečíst krátkou ukázku.

Nakladatelství Čas si do štítu vetklo heslo „Kniha je ženského rodu“, proto se věnuje hlavně kvalitní beletrii stvořené ženským perem a určenou ženským očím a srdcím, ovšem samozřejmě nejen jim. V současnosti naplňujeme tyto ediční řady: Příběhy nejen pro ženy, Erotika, Osobnosti, hudba, film, Pro děti a jejich rodiče, Poezie, Literatura faktu a Ostatní. České i překladové tituly vydáváme s pečlivou redakční úpravou a v kvalitním grafickém zpracování. Knihy, vznikající pod vedením nakladatele, spisovatele a hudebníka Josefa „Pepsona“ Snětivého, naleznete na webu nakladatelství.

 

Ukázka z knihy

Byl to právě Reginald, kdo se úžasem nezmohl na slovo, když se objevil Sir James. Zprvu ho pozoroval se zájmem, který – k mé radosti – nepostrádal jistou příměs žárlivosti. Bohužel jsem ho nemohla potrápit, neboť Sir James se ke mně sice choval velmi galantně, avšak vzápětí všem oznámil, že jeho srdce patří mé dceři. A pro mě pak nebylo obtížné přesvědčit pana De Courcy, když jsme byli na chvíli o samotě, že je mým plným právem přát si svazek, který už je ostatně domluven.
Nikomu přirozeně neuniklo, že Sir James není zrovna Šalamoun, ale Frederice jsem striktně zakázala stěžovat si na něj Vernonovým, a ti dva tak nemají žádnou záminku k vměšování se do cizích věcí – moje bezskrupulózní švagrová dychtivě čeká na jakoukoli příležitost, aby tak učinila. Přes všechny obtíže šlo tedy všechno hladce, a třebaže jsem v duchu netrpělivě odpočívala hodiny do předpokládaného odjezdu Sira Jamese, byla jsem zcela spokojená. Dokážete si tedy představit, jak jsem se musela cítit při neočekávaném narušení svých plánů – které navíc přišlo od osoby, od níž bych to ani ve snu neočekávala!

 

O autorce

Jane Austenová (16. prosince 1775 – 18. července 1817) strávila celý život v rodinném kruhu, který jí také poskytl vzdělání. Neprovdána, soustředila svou energii na literární tvorbu, přičemž jejímu zdokonalování a experimentování s různými literárními formami se věnovala od dospívání až do středního věku.
Nebylo jí souzeno zestárnout mezi svými blízkými, zemřela v pouhých dvaačtyřiceti letech, zanechala však po sobě dílo, které si už navždy získalo obdiv a uznání jak mezi čtenáři, tak mezi literárními vědci a kritiky. Její romány, spadající do jakéhosi přechodového období od sentimentalismu osmnáctého století, jemuž se vysmívala, k realismu věku následujícího, jsou většinou založeny na komických zápletkách. Následuje však ohromující prokreslenost jednotlivých postav, dokonale zvládnuté dialogy a barvité vylíčení života venkovského panstva té doby, jeho tužeb, ctností i poklesků.
Její nejznámější díla (zejména Rozum a cit, Pýcha a předsudek a Emma) patří ke zlatému fondu světové literatury. Velmi zajímavé jsou však také juvenilie, které literární vědec Richard Jenkyns označil za „divoké“ a připomínající skeče Monty Pythona – některé z nich vydalo nakladatelství Čas společně s nevydanými texty Charlotte Brontëové v souboru Hledání štěstí (2010) –, stejně jako nedokončený román Watsonovi, jejž pod názvem Mladší sestra dokončila její neteř Catherine Austenová Hubbacková. V roce 2015 ho pak následovala novela v dopisech Lady Susan.
(Zdroj informací: nakladatelství Čas)

 

Vyhrajte knihu Lady Susan

Lady Susan je čerstvá vdova, ale protože je stále poměrně mladá a navíc krásná, nehodlá zůstat sama. Rozhodne se proto, že si najde nového manžela a provdá také svou šestnáctiletou dceru Frederiku. A na své cestě za tímto cílem se nebojí ničeho. Dokáže zamotat hlavu nejen mladším mužům, ale okouzlit i ty ženaté a u žen vyvolávat závist. Právem je proto nazývána „nejznámější koketou v Anglii“, přestože její touhy sahají mnohem dál než k pouhému flirtování. Podaří se Susan nalézt lásku a vášeň, nebo zůstane pro muže pouhým povyražením? To si pojďte přečíst v útlé novele složené z jednačtyřiceti dopisů.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Čas vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Lady Susan vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Lady Susan
probíhá od 10. do 23. října 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 novely v dopisech Lady Susan

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLady Susan

Austenová, Jane

Čas, 2015

Napsat komentář