Jak ulovit zločince

obrtisk_2591
Co vše je ochotná udělat pro peníze žena, která nechce ztratit svoji nezávislost? Jak hluboko lze klesnout a kolik energie stojí se zase dostat na vrchol? Je možné, aby se křehká bytost prosadila ve světě, v němž nepohodlní dostávají kulku doprostřed čela?

Pokud hledáte odpovědi na tyto otázky, neváhejte a sáhněte si pro knihu s příznačným názvem Za všechny prachy americké autorky Janet Evanovich (*1943), která vyšla v tomto roce v nakladatelství BB/art. Jde o první díl z osmnáctidílné detektivní série s hlavní hrdinkou Stephanií Plumovou. Autorka za ni získala velké množství ocenění, zvláště v žánru detektivní literatury, a od dubna bude možnost vidět Stephanii i na filmových plátnech v hlavní roli s Katherine Heigl.

Hlavní hrdinka, rozvedená Stephanie Plumová, je už půl roku bez práce. Je na tom již tak zle, že se dokonce pokouší jíst křeččí granule svého domácího mazlíčka, neboť její lednice zeje prázdnotou. Auto jí zabavili pro neschopnost platit pravidelné splátky úvěru. Za peníze získané zastavením domácích spotřebičů si koupí v bazaru auto, které je v žalostném technickém stavu, a to proto, aby měla vůbec šanci se pohybovat po městě. Přes to všechno se nechce vrátit do bezpečného zázemí k rodičům. Nakonec je okolnostmi donucena vzít zaměstnání u svého bratrance jako agentka v ručitelské agentuře na kauce. Stephi dosud měla zkušenosti pouze s prodejem spodního prádla, a tak se má co učit. Být lovcem zločinců prchajících před soudem může sice vynášet peníze, ale je třeba se naučit spoustu nových věcí. Nebo mít v zádech někoho, kdo ji bude tahat z průšvihů. Odměnou za dopadení Joea Morelliho, který ji kdysi dávno zneužil a pak odkopl, je sice velký balík peněz, ale chytit protřelého policistu, který navíc má pocit, že byl obviněn neprávem, není vůbec jednoduché. Ne že by ho nemohla najít, naopak o něj zakopává na každém kroku, dokonce se ji snaží chránit před boxerem, který zneužívá ženy, ale vypadá to, že dokud nebude chtít on, nikdy ho k soudu nedopraví. Nebo snad ano? Má šanci křehká dívka přemoci muže cvičeného v únicích z nebezpečí? A odolá jeho mužskému šarmu?

Kniha má všechny předpoklady, abyste si ji zamilovali – rychlé dějové zvraty, napětí, při němž se až tají dech, ale i odlehčené chvilky, kdy se od plic zasmějete. Stephanie má svéráznou babičku, která je zdrojem vtipných hlášek a situací (při hostině rozstřelí talíř, vyrazí na pohřeb v modrých šortkách, …). Také schopnost hlavní hrdinky podcenit žár ohně, s nímž si zahrává, jí přináší jen problémy a pobavení protivníků. Hrozbu nebezpečí si uvědomí většinou, až už je pozdě. Dialogy jsou psané s lehkostí a vtipem, dodávají ději potřebný spád. A protože autorka píše v první osobě, dokonale popisuje i vnitřní boje, které její hrdinka prožívá.

Za všechny prachy je odpočinková četba, která vás chytne na první straně a nepustí, dokud nebudete na konci. A já se už těším na filmové zpracování, protože krimi-komedie je můj oblíbený žánr.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZa všechny prachy

Evanovich, Janet

BB/art, 2012

Napsat komentář