„Nebojte se bát,“ radí spisovatelka Barbora Šťastná

BarboraStastnaKrest (2)
Prvotina Barbory Šťastné vykouzlila úsměv na tvářích žen napříč generacemi. Svou Šťastnou knihou jim totiž připomněla, že s radostmi a starostmi každodenního života nebojují samy. A protože k takovému boji je občas potřeba i notná dávka kuráže, svou novou knihu zasvětila právě jí.

Oblíbená blogerka Barbora Šťastná pokřtila ve čtvrtek 24. září v pražském Paláci knih Luxor svou zatím poslední publikaci Jak jsem sebrala odvahu společně se svým kamarádem z vysoké, hercem Hynkem Čermákem.

Barbora Šťastná

Barbora Šťastná

Už v době, kdy před pěti lety začala psát svůj Šťastný blog o tom, jak být šťastnější, si uvědomila, že kvůli některým obavám se nedokáže naplno radovat ze života. Postupně přišla také na to, že pokud sebere odvahu a pustí se do něčeho, z čeho má strach, mohlo by jí to být jen ku prospěchu. A to ji dovedlo k sepsání svého v pořadí druhého literárního počinu.

„Tahle kniha není o tom, jak se zbavit strachu, ale spíše jak dělat některé věci i se strachem, protože odvaha a strach se navzájem nevylučují. Je o tom, že i když se bojím, přesto dělám věci, ke kterým je potřeba sebrat odvahu.“

Prostřednictvím dvou krátkých ukázek ze své nové knihy nás autorka nejprve seznámila se svým nebojácným psem Rudolfem, jenž si nikdy s ničím nedělal těžkou hlavu a bál se jen tehdy, když šlo opravdu do tuhého. Pak zavzpomínala na strach vyjevit svým školním láskám své city a na všeobecně známá pravidla „jak sbalit kluka“, která však v praxi moc nefungovala.

Hynek Čermák

Hynek Čermák

Hynek Čermák prozradil, že jeho nejodvážnějším činem byla záchrana topící se dívky ve Slapské přehradě, ale jedním dechem dodal, že to byla rovněž největší hloupost, jakou kdy udělal, protože se mohli utopit oba.

Zároveň přiznal, že za své nejodvážnější jednání považuje, že se v životě snaží dělat jen to, co sám chce a přestože si občas říká, že by to dělat neměl, nakonec to vždy udělá.

BarboraStastnaKrest (4)

Hynek Čermák a Barbora Šťastná

A jak se dokáže Hynek Čermák coby zkušený herec vypořádat s trémou?

„Samozřejmě, že je to čím dál lepší a lepší. Ale kdyby tréma zmizela úplně, bylo by to znamení, že toho mám nechat. V divadle říkáme strachu pokora, je to určitá úcta před touto prací. To, že se bojíte, je v pořádku.“

V souvislosti s poznámkou, kterou uvedla jedna z návštěvnic křtu, že je odvážné takhle všechno na sebe prásknout, autorka odvětila, že jí to nedělá žádný problém. Bára Šťastná uvedla, že si neumí vymýšlet fiktivní příběhy, a proto, když chce psát, je její život jediným materiálem, který má k dispozici. Poté, co se přihlížející zeptali na vše, co je zajímalo, následoval slavnostní přípitek a autogramiáda.

Nechyběl ani přípitek.

Nechyběl ani přípitek.

Knížka Jak jsem sebrala odvahu, kterou u nás stejně jako prvotinu Šťastná kniha publikovalo nakladatelství Motto, je milým čtením, které vás přiměje k úsměvu a zahřeje na srdci. Přestože se příhody této čtyřicátnice a dvojnásobné matky nemusí zcela shodovat s vašimi vlastními životními zážitky, neubráníte se jistému vnitřnímu souznění s autorkou.

Autogramiáda.

autogramiáda

Kdopak by si nepamatoval na rozpačité navazování prvního kontaktu s opačným pohlavím nebo na řadu nešťastných příhod, jež vás vždy zasáhnou těsně předtím, než se máte konečně vydat na rodinnou dovolenou. Většině z nás také dělá občas problém říct někomu „ne“ nebo naopak „ano“, a musíme sebrat veškerou odvahu k tomu, abychom druhým jasně řekli, co si doopravdy přejeme.

Kniha Jak jsem sebrala odvahu

kniha Jak jsem sebrala odvahu

Jestliže hledáte knihu, kterou byste potěšili svou kamarádku, maminku, sestru, dceru nebo tchyni, tak věřte, že máte po starostech. Kniha Jak jsem sebrala odvahu pobaví každou ženu, jež touží po nějakém nenáročném čtení zlepšujícím náladu. Po jejím přečtení si totiž připomenete, že občas se něčeho bát nemusí být na škodu, ale i k užitku.

Barbora Šťastná

Barbora Šťastná

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠťastná kniha

Šťastná, Barbora

Motto, 2013

zobrazit info o knizeJak jsem sebrala odvahu

Šťastná, Barbora

Motto, 2015

Napsat komentář