Děláme si to doma sami podruhé

alena-thomas
Po obrovském úspěchu své knihy věnované domácí výrobě kosmetiky a jiných fabrikovaných produktů pokřtila Alena Thomas v pražském Luxoru svou v pořadí druhou příručku pro milovníky přírodních metod a přesvědčila všechny přítomné, že domácí výroba skutečně není žádná věda.

delame-si-to-doma-sami-2Stejně jako první díl (o němž jsme vám přinesli reportáž z brněnského představení knihy), také tato kniha je určena především čtenářům, kteří by se rádi alespoň částečně vymanili ze spárů obchodních řetězců a zvyku sehnat v obchodě vše, co k životu potřebují. Obsah knihy Děláme si to doma sami 2 je tentokrát nápaditě rozdělen do sekcí podle ročních období a nabízí tedy nejrůznější recepty a návody, které přímo korespondují s dostupností užitých surovin.

Ke křtu a následné autogramiádě si autorka a blogerka vybrala útulné a přátelské prostředí Paláce knih Luxor a již několik desítek minut před samotným uvedením knihy bzučely prostory knihkupectví a přilehlé kavárny smíchem a přátelskou konverzací, kterou zajišťovali jak rodinní příslušníci, tak přátelé zúčastněných. Alena Thomas kmitala mezi příchozími, kteří přišli knihu podpořit, a svým nenuceným, vstřícným přístupem dala najevo, že v nadcházející hodině nebudeme svědky upjatého ceremoniálu, ale neformální konverzace o věcech, které nás baví a zajímají.

Alena Thomas před zahájením křtu

Alena Thomas před zahájením křtu

Spolu s Alenou Thomas zasedly k domácími výrobky nazdobenému stolku také redaktorka Pavla Nejedlá a herečka a pro čtvrteční odpoledne také kmotra knihy Markéta Hrubešová. Úvodním slovem byli čtenáři ujištěni, že dnes si o domácí výrobě nebudeme pouze povídat, ale budeme ji přímo vyrábět. Následně byly jednotlivým dámám položeny otázky ohledně domácí výroby a jejich vztahu k ní.

Alena Thomas na dotaz, co ji přivedlo k tomuto koníčku a zda ji k domácí výrobě přinutila nespokojenost s nabídkou v obchodech, odpověděla, že se nejednalo ani tak o nespokojenost, ale spíše o prozření – mnoho věcí se dá vyrobit velmi levně a velmi jednoduše.

Když to zvládnu já, tak to zvládne každý a s přehledem.

I s velkou dávkou zkušeností mohou při výrobě nastat trable, a tak, když přišla řeč na záludnosti či nehody při výrobě, Alena Thomas s úsměvem přiznala, že připálila kůru a je jí to doma již dlouho předhazováno.

alena-thomas

Alena Thomas

Jak už jsem zmínila, v průběhu rozhovorů i vyrábění panovala velmi uvolněná atmosféra, která byla často způsobena vyslovením lehce zavádějícího titulu knížky. Věty typu „Dnes si to nebudete dělat doma sami, dnes si to tady uděláte s námi.“ vyloudily úsměv nejen na tváři mnohých účastníků, ale také samotné autorky. Nicméně Alena Thomas v úvodním slovu své knihy uvádí, že uvažovala o změně názvu, neboť na do očí bijící dvojsmysl poukázalo několik čtenářů a některé citlivější jedince název dokonce rozčílil. V závěru se ovšem rozhodla název ponechat, neboť vystihuje, o co se při přípravě knihy tým snažil a o čem celá kniha je.

O přípravě samotné knížky pohovořila redaktorka Pavla Nejedlá, která se na vydání knížky velkou měrou podílela. Dotazy směřovaly především na náročnost přípravy knihy a postup při výběru fotografií.

Tahle knížka se připravovala poměrně dlouho. Na každém díle jsme strávili minimálně rok. Alenu jsem našla na internetu, kontaktovala jsem ji a vymýšlely jsme, co zkusíme, a ukázalo se, že udělat takovou knížku není úplně malicherná věc. Myslím si, že je vidět, že je knížka dělaná s radostí a že nás to všechny bavilo.

Pavla Nejedlá

Pavla Nejedlá

Pavla Nejedlá má rozhodně pravdu v tom, že na knížce je vidět odvedený kus práce a především smysl pro detail a kompozici, který se projevuje na desítkách barevných fotografií. O grafickou podobu knížky se zasloužili fotograf Lukáš Koňařík a grafička Veronika Cágová, která fotografie nakomponovala do finální knižní podoby. A kolik že se v průběhu psaní knížky nafotilo snímků? Pavla Nejedlá odhaduje:

Myslím, že tak deset tisíc, je jich opravdu strašně moc. Hodně fotek je identických, hlavně těch s dětmi. Ony děti se totiž pohybují, a když jim řeknete, ať něco podrží, tak ony to nepodrží. Když se fotí bublanina, tak ony vám ji sní.

S dotazy se dostalo i na Markétu Hrubešovou, která nebyla ke křtu přizvána náhodou. Sama má ke světu tvoření a domácí výroby velmi blízko, je totiž autorkou kuchařky Markéta vaří Rettigovou a také knihy receptů pro vytížené ženy. Známá herečka si je tedy jistá v kramflecích, když přijde na vaření a především zjednodušování ustálených receptů. Jaký je ale její vztah k výrobě méně tradičních věcí, mezi které se řadí prací prášek či zubní pasta?

Určitě jsem o tom už uvažovala, ale nedotáhla jsem to do konce. Pro mě je neopominutelnou věcí fakt, že je to vše ekologické a šetrné k životnímu prostředí, a zatímco v kupovaných věcech jsou konzervanty, v tom, co si vyrobíte doma, nejsou. Já jsem v téhle domácí výrobě ještě nepokročila, ale v Děláme si to doma sami jsou také například recepty na hořčici, což má k vaření velmi blízko a já jsem taková bába kořenářka.

Markéta Hrubešová

Markéta Hrubešová

Paní Hrubešová ještě dodala, že se těší, až vyzkouší ty recepty z knihy Aleny Thomas, které ještě nezná, a že se obzvlášť těší na různé sirupy na nachlazení a nemoci. Kapky, sirupy a krémy jsou nedílnou součástí knihy a lákají čtenáře nejen svými účinky a složením, ale často také vtipnými a nápaditými názvy. Při listování knihou narazíme nejen na „Majoránkovou mast na věčně rozbitá kolena“, ale také na „Kozlíkové kapky proti blbé náladě a domácímu dusnu“, které by své uplatnění jistě našly v mnoha domácnostech.

Abychom na našem literárním setkání o výrobě jen nemluvili, Alena Thomas nám předvedla jeden z výrobků, který vřele doporučuje úplným začátečníkům, a jak sama přiznala, cítí se i trochu hloupě, že nám vůbec ukazuje, jak se dotyčná věc vyrábí. Jednalo se o koupelovou bylinkovou sůl s přídavkem sušené levandule či růže – recept, který si čtenář může uzpůsobit podle vlastní potřeby.

Příprava bylinkové soli do koupele

Příprava bylinkové soli do koupele

Než se přešlo k samotnému křtu a autogramiádě, zaznělo ještě pár dotazů z řad publika týkajících se náročnosti přípravy a dostupnosti surovin. Kniha byla posléze pokřtěna – čím jiným než kozlíkovými kapkami pro dobrou náladu, a všichni přítomní, spolu s ředitelkou Paláce knih Luxor, popřáli knize stejný úspěch, který autorce přinesla její první kniha.

Křest knihy

Křest knihy

Co se třetího pokračování úspěšné série týče, autorka při myšlence na sáhodlouhý publikační proces pouze protočila oči v sloup s tím, že v dohledné době vydání třetího dílu neplánuje, ale zároveň přiznala, že v šuplíku má ještě recepty a návody do zásoby. Vydání další, inspirativními příspěvky a krásnými fotografiemi nabyté příručky nelze tedy vyloučit. Na závěr zazněla otázka, zda je něco, co zatím Alena Thomas nezvládla vyrobit:

Jo, to ještě zatím nikdo nevymyslel, ale já bych si hrozně přála, aby někdo vymyslel kojenecké oblečení ve spreji.

Pokud jste příznivcem domácí výroby a lákají vás nové, nevyzkoušené metody, neváhejte a zastavte se v knihkupectví pro výtisk právě pokřtěné knihy Děláme si to doma sami 2.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěláme si to doma sami 2

Thomas, Alena

Jota, 2015

Napsat komentář