Děláte si to doma sami?

Delame-si-to-doma-sami
Upřednostňujete domácí výrobky před těmi, které chrlí nejrůznější továrny? Víte, že vyrobit si domácí kosmetiku či čistidla není nijak náročné? Přesvědčit jste se o tom mohli na workshopu s Alenou Thomas.

Včera, v pátek 6. června se v šapitó v brněnském parku Lužánky uskutečnil debatní workshop s Alenou Thomas.

Alena Thomas před časem začala pro svou potřebu vyrábět domácí kosmetiku, prací gely, tablety do myčky, bylinkové tinktury a mnoho dalšího. Recepty psala na svůj blog, který si brzy našel mnoho fanoušků a díky kterému si získala jistou pozornost médií. Více než stovku těchto receptů najdete v její knize Děláme si to doma sami, která vyšla letos na konci dubna v nakladatelství Jota. A právě tuto knihu přišla spolu se svými výrobky představit všem zájemcům do brněnských Lužánek.

Setkání bylo spíše komorní. V horkém dni nezavítalo pod plachtu šapitó tolik zájemců, kolik by si následná prezentace zasloužila. Akce se zúčastnilo i několik dětí, a i když jen pár kroků od stolu byl dětský koutek s mnoha hračkami, dítka seděla a pozorně naslouchala. Alena Thomas je totiž uměla zaujmout – tu se přímo na ně obrátila s nějakou otázkou, tu je poprosila o pomoc s otevřením nádobky, tu jim nabídla krém k vyzkoušení.

Jako první představila pomocníky s bojem proti špíně – domácí prací gel a „tablety“ do myčky. Výhodou těchto domácích výrobků je nejen to, že jsou levné, ale i ohleduplné k našemu zdraví a životnímu prostředí. Alena Thomas děti ponoukla, ať si zkusí vypěstovat na vatě na talířku umytém v myčce za použití kupovaných tablet třeba takovou řeřichu – nevyroste, právě kvůli leštidlům a dalším přípravkům, které jsou do průmyslově vyráběných tablet přidávány. Zatímco při použití domácích „tablet“ semínka krásně vyklíčí.

Nemohly chybět ani domácí krémy – na ruce (na jehož výrobu potřebujete jen včelí vosk a olivový olej), na rty i ten opalovací. Všichni si mohli nejen přivonět, ale krémem se i natřít. Kdo by odolal pokušení vyzkoušet si balzám na rty s kakaem a medem? A té vůně, které se během chvíle pod stanem linulo!

Na konec přišla řada na bylinky. Jejich mocnou sílu lze využít například při výrobě domácích repelentů proti komárům i klíšťatům či jako tinktury na posílení zdraví. Recepty jsou většinou velmi jednoduché – vybranou bylinku naložíte do lihu, necháte odležet několik dní či týdnů (dle konkrétního receptu) a můžete používat.

Přibližně půl hodiny trvající povídání o domácím vyrábění rychle uteklo. Zúčastnění si vše poslechli, vyzkoušeli, někteří si i hojně zapisovali poznámky a recepty. Nezbývalo než se rozloučit a jít si nějaký z receptů vyzkoušet domů. Třeba opalovací krém či repelent proti komárům, ty se teď budou více než hodit.


Knihu Děláme si to doma sami jsme vám tento týden představili v knižních tipech. V článku mimo jiné najdete i recept na pleťové tonikum. Další recepty na vás čekají v ukázce z knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěláme si to doma sami

Thomas, Alena

Jota, 2014

Děláte si to doma sami? - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Martina Mičková napsal:

    Opravdu zajímavé tipy na výrobu levných domácích pomocníků. Mrkla jsem i do ukázek z knížky a něco určitě vyzkouším.Takže – díky za reportáž.

Napsat komentář