Režisér Spalovače mrtvol pokřtil svou Autopsii

JurajHerz
Pražský Palác knih se dočkal další výjimečné návštěvy. Ve středu 9. září zde proslulý kežmarský rodák Juraj Herz pokřtil za účasti spoluautora Jana Drbohlava svou biografii Autopsie. Popřát knižní novince úspěch přišla i Herzova manželka Martina Hudečková a herec Jan Hrušínský.

Už po pět desetiletí patří Juraj Herz neodmyslitelně k československé kinematografii. Za ta léta dokázal, že si umí poradit nejen s psychologickým dramatem, ale i s komedií, hororem nebo pohádkou. Nyní ve své biografii Autopsie s podtitulem Pitva režiséra vzpomíná na peripetie, jež si pro něj život na cestě za slávou připravil.

Juraj Herz

Juraj Herz

S myšlenkou, že by Juraj Herz měl napsat vlastní biografii, přišel scénárista a dramatik Jan Drbohlav.

„Když jsme s Jurajem spolupracovali na jednom scénáři, vyprávěl mi tolik neuvěřitelných zážitků a zajímavostí, že jsem se ho snažil přimět, aby je sepsal do knihy.“

(Zleva) Jan Drbohlav, Juraj Herz, Antonín Kočí a Zdenko Pavelka

(Zleva) Jan Drbohlav, Juraj Herz, Antonín Kočí a Zdenko Pavelka

Její sepsání dvojici trvalo dva a půl roku. Juraj Herz přiznal, že by se bez Jana Drbohlava do psaní sám od sebe nepustil.

„Je tam spoustu věcí, které se vám třeba nebudou líbit, protože já jsem dost nemilosrdný i vůči lidem, kteří jsou už mrtví. O mrtvých jenom v dobrém, to já neberu. Když byl někdo hajzl, tak je jím i po smrti. To se sice mnohým nemusí líbit, ale je to tak.“

Juraj Herz

Juraj Herz

Přestože má Autopsie pět set dvacet stran, podle Juraje Herze by se našlo ještě několik vzpomínek, jež by stály za zveřejnění. Připustil, že jednou možná vydá k této biografii doplněk.

„Tato kniha je velmi objemná, ale kdybych tam měl říct všechno, co mě potom napadlo nebo na co jsem vzpomněl během jejího sepisování; uvést věci, kterým jsem se musel vyhnout, protože by byly velmi osobní, tak by to bylo ještě na jednu knihu. Ale to by se jednalo o soukromé vydání se zákazem pro mládež pod jednadvacet let.“

Juraj Herz a odpovědný redaktor knihy,  Antonín Kočí

Juraj Herz a odpovědný redaktor biografie Autopsie Antonín Kočí

Proslulý režisér uvedl, že s vydáním své autobiografie nechtěl čekat sto let jako Mark Twain, protože pak by osobnosti, které zmiňuje, už nikdo nemusel znát. Juraj Herz také upozornil, aby si čtenáři rovněž všímali i toho, o kom se ve své knize nezmiňuje, ale měl by. Jedná se o autorův záměr, jež má vyjádřit jeho antipatie k danému člověku.

Herzova biografie Autopsie (pitva režiséra)

Herzova biografie Autopsie (pitva režiséra)

Nakladatelství Mladá fronta, jež křest organizovalo, vyčlenilo v nabitém podvečeru prostor i pro diváky, aby mohli panu Herzovi položit své dotazy. Díky tomu jsme se například dozvěděli podrobnosti o jeho filmové tvorbě v zahraničí, nebo o tom, co jej fascinuje na hororech. Během svého povídání pan Herz také zavzpomínal na svého kamaráda a producenta, nedávno zesnulého Karla Dirku, s nímž se znal přes padesát let a jenž s věhlasným režisérem spolupracoval na řadě filmů.

I diváci mohli panu Herzovi pokládat své dotazy.

I diváci mohli panu Herzovi pokládat své dotazy.

Mezi návštěvníky křtu Juraj Herz rozpoznal jednoho z jeho „nejmilejších herců“, Jana Hrušínského, jak ho režisér sám označil, a společně si pak s Janem Drbohlavem a redaktory na autobiografii připili. Poté následovala očekávaná autogramiáda.

Juraj Herz s Janem Hrušínským

Juraj Herz s Janem Hrušínským

Kniha Autopsie je jednou z nejkomplexnějších biografií, s jakou jsem se kdy setkala. Obsahuje nejen podrobný vhled do Herzova osobního i profesního života, ale najdete v ní rovněž na 430 fotografií, z nichž mnohé byly dosud součástí jen soukromého archivu režiséra.

Jan Drbohlav a Juraj Herz

Jan Drbohlav a Juraj Herz

Juraj Herz v knize vypráví své zážitky s upřímností a bez obalu. Při čtení se neubráníte pocitu, jako byste byli u slavného režiséra na návštěvě a on vám u šálku kávy vypravoval nad hromadou snímků historky, které se k nim vážou. A přestože se nejedná vždy o lehké čtení, protože některé z nich nepatří zrovna k těm nejpříjemnějším, stále máte chuť, aby pan Herz vyprávěl dál.

Jan Hrušínský

Jan Hrušínský

Doporučení:
Share

Napsat komentář