Nenechte si ujít v týdnu od 14. do 20. září 2015

192_big
Září je již v plném proudu a s ním i literární akce. Tento týden vás čeká autorské čtení ve vlaku, mnoho křtů knih, pravda o kauze Rath či setkání s Arnoštem Goldflamem a Vlastimilem Vondruškou.

Naše první pozvánka bude na Festival autorského Čtení ve vlaku. Po úspěchu z minulého roku se organizátoři rozhodli akci zopakovat. V Praze a příměstských spojích si tak budete moci od 14. do 18. září zpříjemnit cestu vlakem poslechem více či méně známých spisovatelů a básníků. Těšit se můžete na Radku Denemarkovou, Jáchyma Topola, Michala Viewegha, Jaromíra Typlta, Halinu Pawlowskou, Jiřího Žáčka, Jiřího Březinu, Olgu Stehlíkovou a mnoho dalších.
Chybět samozřejmě nebude ani doprovodný program. Přehlédnout byste neměli literární jarmark, který se uskuteční ve čtvrtek  17. září ve Fantově kavárně na hlavním nádraží v Praze. Úvodní slovo přednese Jiří Dědeček, odpolednem pak bude provázet novinář, redaktor a moderátor Václav Žmolík. Na programu bude autogramiáda autorů a také možnost zakoupení knih, audioknih, papírových výrobků a palačinek.

V úterý 15. 9. se v Praze můžete zúčastnit křtu knihy Evy Francové Kuchařka ze Svatojánu 2 – Zahrada na talíři. Autorka je tvůrkyní stejnojmenného blogu a také prvního dílu kuchařky. Její recepty sice odkazují na návraty ke kořenům a tradicím, ale zároveň přinášejí i novátorský přístup. Chcete-li jíst zdravě, chutně a finančně nenáročně, pak neváhejte a navštivte Restauraci Country Life v 16 hodin.

V úterý 15. září se v Ostravě uskuteční prezentace knihy Mysterium tremendum, jejíž autorem je dnes již zesnulý Sebastian Rainer. Ten byl svým dílem natolik zaujat, že ho svázal do vlastní kůže, kterou si odřezal z boků a zad. Román byl nalezen až později, a také vydán. Pokud vás zaujal a chtěli byste se dozvědět více, pak přijďte do Knihcentra v Ostravě v 16 hodin. Součástí programu bude i promítání dokumentárního filmu o autorovi a také vystavení rukopisu.

Tím ale pozvánky na úterý nekončí. Ve Strakonicích si můžete přijít popovídat s režisérem, spisovatelem, hercem a v neposlední řadě i pedagogem Arnoštem Goldflamem. Beseda proběhne ve Společenském sále Šmidingerovy knihovny. Začátek je naplánován na 17 hodin.

Ani v Liberci se v úterý nebudete nudit. Vědecká knihovna v Liberci pořádá besedu s Vlastimilem Vondruškou na téma Literatura a historická realita aneb O Přemyslovcích a husitství. Mluvit se bude o tom, jak vznikly historické ságy Přemyslovská epopej a Husitská epopej, jak může spisovatel pracovat s historickými prameny a jak se středověk promítá do dnešní doby. Beseda započne v 18 hodin ve velkém sále.

Ve středu 16. září v Praze proběhne křest knihy Operace Rath – Pohled do zákulisí policejního vyšetřování. Autorem je  investigativní novinář Radek Kedroň, který fakta o pozadí tohoto korupčního případu sbíral více než tři roky. Díky tomu shromáždil množství materiálů i výpovědí a sepsal knihu, která je skoro až dokumentární rekonstrukcí kauzy. Její výhodou je, že se čte jako detektivka a zároveň přináší příběh z dosud neznámých úhlů. Křest započne v 16 hodin v Literární kavárně Academia.

Poslední pozvánka není jen pro děti, i když je určena převážně jim. V Praze se v prostorách MeetFactory bude možnost setkat s oblíbenými dětskými knížkami a jejich autory a ilustrátory. Chybět nebude Miloš Kratochvíl, Zdeněk K. Slabý, Daniela Fischerová či Lenka Kosková Třísková a mnoho dalších. Akce je naplánována na čtvrtek 17. září od 9 hodin.

Další pozvánky naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář