Jubilejní 20. literární cenu Knižního klubu získal Radovan Menšík

Radovan Menšík
Včera byla vyhlášena již 20. jubilejní literární cena Knižního klubu a přinesla s sebou pár překvapení. Která to jsou, zjistíte v naší reportáži.

Dne 2. září 2015 se zaplnil sál Emy Destinnové v Kaiserštejnském paláci příznivci literatury, dychtivými dozvědět se jméno nové vycházející hvězdy na českém spisovatelském nebi. Sál bohužel nedostačoval svou kapacitou a hlavně dispozičním řešením, čtyři sloupy po stranách mnohým bránily v dobrém výhledu. Co však bylo ubráno na vjemu zrakovém, bohatě vynahradil sluch.

Hned na úvod zazněly rázné tóny klasických skladech v podání elektrického smyčcového tria INFLAGRANTI. Přítomní slyšeli klasické skladby upravené do moderní podoby, například Vivaldiho Bouři, Smetanovu Vltavu a další.

INFLAGRANTI

Smyčcové trio INFLAGRANTI

Sotva dozněl potlesk, slova se ujal herec, moderátor a autor projektu LiStOVáNí Lukáš Hejlík. Poté, co přivítal přítomné, prozradil, že i on netrpělivě každý rok vyhlíží knihu, jež bude oceněna, a už zvažuje, zda by ji nebylo možné scénicky zpracovat. Poté si přizval generálního ředitele společnosti Euromedia Group, která Literární cenu Knižního klubu vyhlašuje. Pan ředitel Andreas Kaulfuss s úsměvem upozornil, že nemá kravatu – každý rok si na vyhlášení bere jednu ze svých dvou kravat, takže dle kravaty lze z fotek snadno odvodit, zda byl sudý či lichý ročník, ovšem nyní, při jubilejním 20. ročníku, narušil zaběhaný řád.

Zleva: Lukáš Hejlík a Andreas Kaulfuss

Zleva: Lukáš Hejlík a Andreas Kaulfuss

Lukáš Hejlík dále představil porotu, která měla na starost posouzení všech příchozích rukopisů. (Ne všichni porotci byli na vyhlášení přítomni.) Šéfredaktor nakladatelství Odeon Jindřich Jůzl prozradil, že tentokrát přišlo 136 rukopisů. Představování významných hostů pokračovalo, Lukáš Hejlík upozornil na laureáty z předchozích ročníků – Dalibora Váchu (kniha Červenobílá), Václava Holance (Herci) a Jana Poláčka (Spánek rozumu plodí nestvůry).

Zleva: porotci Jiří Seidl a Tereza , Lukáš Hejlík

Zleva: porotci Jiří Seidl a Tereza Brdečková, Lukáš Hejlík

Proces výběru vítězného rukopisu přiblížili dva z porotců, spisovatelka Tereza Brdečková a knihkupec Jiří Seidl. Zaslané rukopisy prochází dvoukolovým výběrem a nezřídka se o vítězi vedou dlouhé debaty. Letošní ročník byl však v tomto ohledu výjimečný – porotci se na vítězi shodli jednohlasně. Druhým překvapením bylo, že autor vybraného díla je vůbec nejmladším laureátem – Radovan Menšík je osmadvacetiletý učitel z Brna.

Radovan Menšík

Radovan Menšík

Spolu s vyhlášením dlouho očekávaného jména byla odhalena i dvacátá maketa vítězné knihy. Radovan Menšík poté přebral šek na 100.000 Kč a dárky od mediálních partnerů. Součástí výhry je samozřejmě i vydání jeho textu Vedlejší pokoje.

Román Vedlejší pokoje je mozaikou příběhů, které se odehrávají v jednom venkovském hotelu. Přes tenké stěny hosté slyší, co se děje ve vedlejších pokojích, přičemž díky útržkům zaslechnutých rozhovorů se jim vrací jejich vlastní vzpomínky. Nikoho asi nepřekvapí, že v závěru knihy se jednotlivé příběhy prolnou. Román porotu zaujal i svým kultivovaným jazykem.

Scénické čtení z knihy Vedlejší pokoje

Scénické čtení z knihy Vedlejší pokoje

O tom se ostatně přítomní mohli přesvědčit díky čtení z knihy. Chopil se ho Lukáš Hejlík spolu se svou kolegyní a přítomným posluchačům, kteří ještě neznají LiStOVáNí, tak přiblížili, jak scénické čtení vypadá a jak může kniha získat další rozměr.

Po vyhlášení nového, již 21. ročníku Literární ceny Knižního klubu oficiální část programu ukončilo trio INFLAGRANTI a následovalo již jen focení vítěze, rozdávání dárků (vč. výtisku oceněné knihy) všem divákům a slavnostní raut.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář