Nenechte si ujít v týdnu od 27. července do 2. srpna 2015

192_big
Čeká nás poslední červencový týden, se kterým skončí i Měsíc autorského čtení. Naopak začne výstava Luboš Drtina: Kreslit do knih se doporučuje! a také budete mít možnost přijít se podívat na divadelní hru Taneční hodiny pro starší a pokročilé.

Před námi je poslední týden Měsíce autorského čtení (MAČ). Jediným českým účastníkem bude Ivan Motýl, kterého můžete znát coby přispěvatele do různých novin a časopisů. Je však také autorem divadelní hry Bezruč?! (na které se podílel i Jan Balabán) a také editorem antologie Briketa – Ostravská poezie a poezie o Ostravě 1894–2013. Poslechnout si ho můžete v Brně (v úterý 28. července) a v Ostravě (středa 29. července).

MAČ pak zakončí dvojice autorů Hryhorij Semenčuk za Ukrajinu a Vlado Šimek, slovenský autor.
Hryhorij Semenčuk je programovým ředitelem největšího ukrajinského literárního festivalu (Fóra vydavatelů), který se pořádá ve Lvově. Je také účastníkem mnoha literárních festivalů a performancí. Prozatím mu vyšla jen jedna básnická sbírka – Vnitřní džihád. Název odkazuje na autorův názor o Ukrajině, která je podle něho právě vnitřním džihádem a žádnou EU. Setkat se s tímto autorem můžete opět v Brně (31. července) i Ostravě (1. srpna).

Vlado Šimek je slovenský básník, jehož dvě  sbírky Spam a iné a Modlitba za Felvidék vzbudily velký ohlas. Šimek zároveň organizuje festival Siete a mezi lety 2009–2013 působil coby redaktor časopisu Psí víno. Přijít si ho poslechnout můžete také v pátek 31. července do Brna a v sobotu 1. srpna do Ostravy.

Ve středu 29. července se v Rakovníku uskuteční divadelní představení Rádobydivadla Klapý, které představí hru Taneční hodiny pro starší a pokročilé. Režii tohoto románu od Bohumila Hrabala sepsal Ladislav Valeš. Představení začne v 19 hodin v Letní scéně Roubenky.

V pátek 31. července zavítejte do Chotěboře. Tamní Knihovna Ignáta Herrmanna totiž organizuje výstavu s názvem Luboš Drtina: Kreslit do knih se doporučuje! Jedná se o výstavu ilustrací a knižních úprav. A právě v pátek proběhne i vernisáž; začíná v 19 hodin. Součástí bude i uvedení knihy básníka Pavla Fialy, který se akce sám zúčasní a ukázky osobně přečte. Samotná výstava pak bude přístupná v podkroví knihovny během otevíracích hodin.

 Zaujaly vás literární akce, která v našem kalendáři chybí? Pak neváhejte a podělte se o ně s námi!

Doporučení:
Share

Napsat komentář