Mlsejte zdravě s raw dezerty!

raw dezerty
Je libo chutný dortík, jenž uspokojí váš mlsný jazýček, a zároveň obohatí vaše tělo energií, živinami a svěžestí? Hledejte ho spolu s dalšími skvělými dezerty v nápadité kuchařce populárního šéfkuchaře Matthewa Kenneyeho!

Tato kuchařka obsahuje mnoho receptů, u kterých byste obvykle nečekali, že vůbec mohou být připravované ze syrových potravin – od pudinků a koláčů až k čokoládám a zmrzlinám (například z růžového grepu) nebo brownies cheesecake s bílou čokoládou a jahodový koláč s mascarpone. Ať už jste nadšenými vitariány, nebo se jednoduše zajímáte o čerstvé a zdravé dezerty plné chuti, tato kniha vám má co nabídnout. Čtyřicet úchvatných fotografií a více než osmdesát receptů z této raw kuchařky představují něco, co si nesmíte nechat ujít.

Raw strava totiž momentálně frčí ve světě i u nás doma, což má svůj dobrý důvod.  Její příprava je rychlá a jednoduchá. Výsledek potěší vaše chuťové buňky a pohladí na duši, o čemž se můžete sami přesvědčit, vyzkoušíte-li si některý z níže uvedených receptů.

 

Kakaový dort s levandulí

Kakao má intenzivní chuť a skvěle doplňuje bylinkové nebo pikantní vůně. Levandule díky své plné vůni kakao dokonale vyvažuje.

dortKORPUS
2 hrnky mandlí, namočených a usušených v sušičce
½ hrnku kakaa
3 lžíce agávového sirupu, javorového sirupu nebo medu
1 lžíce kokosového oleje, rozpuštěného
1 lžička vanilkového extraktu
¼ lžičky soli

NÁPLŇ
3 hrnky kešú mouky
1 ½ hrnku ořechového mléka
1 hrnek agávového sirupu, javorového sirupu nebo medu
3 lžíce citronové šťávy
zrníčka z 1 vanilkového lusku
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce sušených levandulových lístků
1 lžička skořice
špetka soli
½ hrnku kokosového oleje, rozpuštěného
½ hrnku kakaového másla, rozpuštěného

KORPUS
Kešú ořechy rozmixujte v kuchyňském robotu na jemnou mouku. Přidejte kakao a zbývající přísady a mixujte, až se vše důkladně spojí. Dejte pozor, abyste směs příliš nerozmixovali – měla by být hrudkovitá. Korpus vtlačte do dortové formy o průměru 22 cm s vyjímatelným dnem.

NÁPLŇ
Všechny přísady kromě kokosového oleje a kakaového másla rozmixujte dohladka. Poté přidejte tuky a pokračujte v mixování, až se přísady spojí.

DOKONČENÍ
Náplň nalijte na korpus a dort před podáváním dejte alespoň na hodinu do chladničky.

Množství: 1 dort (o průměru 22 cm)

 

Malinové makronky

Na rozdíl od tradičních francouzských makronek, které jsou překrásné, ale jsou v nich potravinářská barviva, tato verze je růžová díky přirozenému odstínu šťávy z červené řepy.

1 hrnek kešú moukymakronky
1 hrnek kokosové mouky
½ hrnku prášku z agáve nebo třtinového moučkového cukru sucanatu
3 lžíce agávového sirupu, javorového sirupu nebo medu
2 lžíce šťávy z červené řepy
zrníčka z 1 vanilkového lusku
½ lžičky vanilkového extraktu
špetka soli

MALINOVÝ KRÉM
½ hrnku datlového sirupu (viz str. 18)
½ hrnku čerstvých malin
1 lžička citronové šťávy
½ hrnku kokosového másla, rozpuštěného
zrníčka z 1 vanilkového lusku
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli

Metlou smíchejte suché přísady. Pak přidejte tekuté přísady. Potřebujete získat těsto takové konzistence, aby šlo lehce tvarovat. Pokud je třeba přidat více vody, dávejte ji po lžících. Nebojte se přidat více vody, vysuší se později v sušičce.

Malým porcovačem na zmrzlinu naberte kopeček těsta o velikosti jedné lžíce a dlaní je lehce zmáčkněte, aby bylo ploché. Postup opakujte, až spotřebujete veškeré těsto. Zploštělé kopečky sušte 4 až 6 hodin v sušičce. Čím vlhčí těsto, tím budou muset být sušenky v sušičce déle. Až budou křupavé na povrchu a stále měkké uvnitř, budou hotové.

Náplň z malinového krému vytvoříte tak, že rozmixujete všechny přísady dohladka.

Polovinu sušenek namažte malinovým krémem nebo krémem s jinou příchutí. Namazané sušenky přiklopte nenamazanými a lehce je stlačte k sobě, abyste vytvořili sušenkový makronkový sendvič.

Množství: přibližně 24 malých sušenek, 12 plněných makronek

 

Zaujaly vás tyto lákavé dezerty? Prohlédněte si další ukázky.

 

Raw dezerty pro každý den

Autor: Matthew Kenney
Přeložila: Petra Slabá

Počet stran: 142
Vazba: brožovaná
Formát: 190×250 mm
ISBN: 978-80-7370-351-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Raw dezerty pro každý den vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE.

 

Matthew Kenney

Matthew KenneyMatthew Kenney (*1964) je předním světovým kuchařem pokrmů na rostlinné bázi, autorem několika nejprodávanějších kuchařek, kulinářským pedagogem a podnikatelem specializujícím se na životní styl na rostlinné bázi.

Vystudoval Francouzský kulinářský institut a poté, co pracoval v newyorských kuchyních, otevřel řadu vlastních vysoce ceněných restaurací v New Yorku a podél východního pobřeží. Získal několik ocenění a objevil se v mnoha potravinářských talk show. Pravidelně přednáší na téma potravin a zdraví. Vyrostl na pobřeží Maine. Jeho úspěch spočívá ve vrozeném chápání sezónních a místních ingrediencí, klasickém školení a v rozsáhlých cestovatelských zkušenostech.

Informace o autorovi byly čerpány z jeho webových stránek (stejně jako fotografie) a přeloženy do češtiny.


Vydavatelství Synergie Publishing SE je malé, rychle rostoucí nakladatelství zaměřené na vydávání motivační literatury – takové, která ukazuje čtenářům cesty k plnějšímu, šťastnějšímu, ale i bohatšímu a odpovědnějšímu životu. Vydavatelství Synergie u nás jako vůbec první nabídlo knihkupcům tarotové a vykládací karty a i dnes s předstihem vydává publikace o zdravém životním stylu, ať už jde o moderně pojaté kuchařky, inspirující příběhy ze života, knihy o duchovním a osobnostním růstu určené specielně pro muže nebo motivační knihy vhodné pro manažery, byznysmeny, zaměstnance, jejich šéfy, ale i aktivní ženy na mateřské dovolené. A co výraz synergie obsažený v názvu vydavatelství vlastně znamená? Ve stručnosti jde o blahodárné spojení: když se dva prvky setkají takovým způsobem, že velikost toho, čeho mohou dosáhnout společně, mnohonásobně přesahuje součet toho, čeho by dosáhly každý zvlášť, vzniká synergie…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRaw dezerty pro každý den

Kenney, Matthew

Synergie Publishing SE, 2015

Napsat komentář