Napínavá krimi na dovolenou

nahled
Toužíte o prázdninách zažít trochu napětí, ale dovolenou v pralese ani stáž v policejním sboru si nemůžete dovolit? Knihomolové mají naštěstí možnost úniku do fikčních světů jakéhokoli druhu. Pojďte se ponořit do zajímavých a nevypočitatelných detektivek s dnešními knižními tipy!

Nejnovější literární počin oblíbeného severského autora s názvem Policie nemůže být špatnou volbou, neboť Nesbø je zárukou kvality a napětí. A co více, zmíněná kniha je posledním dílem celé série případů detektiva Harryho Holea.

10. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Na místech, kde bylo v minulosti spácháno několik vražd, jež nebyly objasněny, jsou nalezeni mrtví policisté, kteří tyto zločiny tehdy vyšetřovali. Všichni byli rovněž zavražděni, a to nanejvýš brutálním způsobem. Policie postrádá jakoukoli stopu, a navíc se musí obejít bez svého nejlepšího vyšetřovatele. V nemocnici mezitím leží v kómatu těžce zraněný muž. Jeho pokoj střeží policisté a nikdo se nesmí dozvědět, jak se tajemný pacient jmenuje.

Policie

Autor: Jo Nesbø
Přeložila: Kateřina Krištůfková

Počet stran: 610
Vazba: vázaná
Formát: 137×207 mm
ISBN: 978-80-7473-270-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Policie vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Ukázka z knihy

„Pokus o vraždu,“ spustil Anton. „Ztratil hodně krve, a když ho sem přivezli, měl sotva hmatný pulz. Celou dobu je v kómatu.“
„Proč ho musíme hlídat?“
Anton pokrčil rameny. „Je to potenciální svědek. Pokud tedy přežije.“
„Co víš?“
„Něco o obchodování s drogami. Na vysoké úrovni. Jestliže se probere, bude nám patrně schopný sdělit informace které by dostaly za mříže důležité osoby obchodující v Oslu s heroinem. Nevíc by nám mohl říct, kdo se ho pokusil zabít.“
„Takže hrozí, že by se vrah mohl vrátit  a práci dokončit?“
„Pokud by se mu doneslo, že je ten muž naživu a kde leží, pak ano. Proto jsme tady.“
Přikývla. „A přežije?“
Anton potřásl hlavou. „Prý ho dokážou udržet naživu několik měsíců, ale šance, že se probere z kómatu je celkem malá. Nicméně… “ Znovu přešlápl, dívčin pátravý pohle mu byl nepříjemný. „Do té doby na něj musíme dávat pozor.“

Přečtěte si naši recenzi nebo si prolistujte ukázku.

————————————————

Bojíte se rádi? Co takhle kniha o doktorovi, který kromě vykonávání zasloužilého poslání vede také druhý život, o němž nikdo nemá tušení? Spojnicí mezi oběma jeho JÁ je záliba v lidských očích…

Volné pokračování thrilleru Sběratel očí. Doktor Zarin Suker vede dvojí život psychopata. Ve dne provádí ty nejtěžší a nejsložitější operace lidského oka. Jeho vášeň však patří pacientkám v noci: ve sklepě své kliniky jim pečlivě odstraní oční víčka a potom je znásilní – a nechá odejít. Následně všechny oběti spáchaly sebevraždu. Policie kvůli nedostatku svědků a důkazního materiálu požádá znovu o spolupráci Alinu Gregorievovou. Nevidomá fyzioterapeutka, jež má od případu Sběratele očí pověst média, dostane za úkol získat stopu vedoucí k Sukerově příští „pacientce“.

Lovec očí

Autor: Sebastian Fitzek
Přeložil: Vítězslav Čížek

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-242-4743-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Lovec očí vydalo nakladatelství Knižní klub.

Ukázka z knihy

Intraoperační bdělost. Vyskytuje se u pacientů, kteří se během operace probudí při plném vědomí bolesti a nemohou na sebe upozornit.
Viděno statisticky k ní dochází tak zřídka, že je zapotřebí nula před i za desetinnou čárkou: 0,03 procenta. Je to stejně nepravděpodobné jako blesk z čistého nebe.  Zní to chlácholivě, pokud si člověk neuvědomí, že to nelze říct i o těch třech z deseti tisíc. O třiceti lidech na vyprodaném olympijském stadionu. Je to vzácné, ale nikoli nepředstavitelné.
Poté, co jsem se stal hříčkou sběratele očí, muže, jenž zabil mou ženu a odvlekl mi syna, vím, jak se tenkrát Lara Weitzmannová musela na operačním stole cítit. Když ji řezali zaživa a narkóza zabírala asi jako náplast na zlomenou páteř.
Můžeme se ukolébávat statistikami jak chceme, můžeme smrtelné riziko zametat pod koberec. Ale nakonec je vždycky někdo oním smutným případem odpovědným za to, že za nulou následuje desetinná čárka a ještě nějaké číslo. A někdy do toho spadne člověk sám. Potom uvidí, jak může blesk udeřit, i když slunce svítí jasně jako dnes, v mrazivý prosincový den, kdy konečně stojím před úkrytem, kam sběratel očí schoval mého syna.

Chcete se dozvědět víc? Prolistujte si ukázku.

 ————————————————

Máte v oblibě ženské hrdinky? Tak to se vám jistě zalíbí komisařka Katie Maguirová, která dostane na starost zapeklitý případ, který jí ztěžuje neprostupnost katolické církve.

Jednoho chladného jarního rána najdou dva rybáři ranec hadrů plovoucích na řece Blackwater v Corku. Jde o mrtvolu otce Heaneyho, bývalého učitele hudby na místní chlapecké škole. Má svázané ruce i nohy a na krku stopy po škrcení drátem. A co hůř, je vykastrovaný. Případ místní komunitu hluboce zasáhne a inspektorka Katie Maguirová se ocitne pod velkým tlakem, aby ho co nejrychleji vyřešila. Jenže pak je nalezený další zavražděný kněz…
Katie získá důkazy, že v Sirotčinci svatého Josefa došlo ke zločinnému spiknutí. Ví však, že zajde-li ve vyšetřování příliš daleko, přivolá na sebe hněv katolické diecéze. Jestliže chce chytit vraha dřív, než znovu udeří, bude se muset postavit vysokým církevním představitelům a prolomit hradbu mlčení, za níž se po dlouhá desetiletí skrývá strašlivé tajemství.

Rozbití andělé

Autor: Graham Masterton
Přeložila: Radka Knotková

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7491-443-0
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Rozbití andělé vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

„Prokrista,“ řekl Kieran sotva k Denisovi došel a pokřižoval se. „To bude nějakej kněz.“ Omlčel se a dodal: „Co myslíš? Je fakt mrtvej?“
„Ne, jen se rozhodl lehnout si do řeky a trošku si dáchnout. Jasně, že je mrtvej, ty vole.“
„Asi bysme měli zavolat policajty,“ řekl Kieran a vytáhl z kapsy mobil. Chystal se vytočit sto dvanáct, ale na poslední chvíli zaváhal a nechal prst položený na tlačítku. „Hele, co když si budou myslet, že jsme ho oddělali my?“
„Zavolej jim, prosím tebe,“ vybídl ho Denis. „kdybysme ho oddělali my, tak bysme tu přeci netvrdli jako párek blbounů, ne?“
„Pravda, to bysme byli dávno v tahu.“
Zatímco Kieran mluvil s policií, Denis obezřetně obcházel mrtvé tělo a pod gumáky mu křupaly oblázky. Muž měl otevřené oči a zíral do vody, jako by nechápal, co tam dělá. Nedalo se o tom pochybovat – byl doopravdy mrtvý. Denis si k němu přidřepl a upřeně se na něj zadíval. Zdál se mu povědomý. Netušil, odkud ho zná, byl si však jistý, že ta huňatá bílá obočí, rudé tenké žilky ve tvářích a především zřetelnou rýhu na špičce baňatého nosu už kdysi viděl. Muž měl prasklý spodní ret, jako by ho někdo prudce udeřil.

Chcete vědět, co o knize napsali literární kritici nebo se dozvědět něco víc o autorovi? Přečtěte si náš článek. Také si můžete zalistovat delší ukázkou.

————————————————

A nakonec něco pro literární fajnšmekry. Román, který se odvíjí od konce k začátku a boří tak veškeré konvence krimi žánru.

Gabriela McKenzieová zoufale čeká na zprávy o své unesené šestileté dcerce. Konečně se otevřou dveře. Do místnosti ale nevstoupí policie ani vyjednavač. Je to únosce a v ruce drží zbraň. Ještě před dvěma dny vedla Gabriela normální život. Jak je možné, že se všechno najednou takhle zvrtlo? Nejenže má zaplatit půl miliónu dolarů jako výkupné, ale musí také odevzdat záhadný dokument nazvaný Říjnový seznam. Nikdy dříve o té listině neslyšela. Ví jen tolik, že patřila bývalému šéfovi, který uprchl před policejním vyšetřováním neznámo kam
Od nedělního večera k pátečnímu ránu se odvíjí chytře vybudovaný děj, v němž nás autor nutí neustále přehodnocovat dříve předložená fakta. A když v samotném závěru konečně vyvstane úplný obraz děje, nezbude nám než užasnout nad tím, k jakému mistrovství Deaver dovedl umění literární manipulace.

Říjnový seznam

Autor: Jeffery Deaver
Přeložil: Dalibor Míček

Počet stran: 360
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 141×212 mm
ISBN: 978-80-7498-065-7
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Říjnový seznam vydalo nakladatelství Domino.

Ukázka z knihy

„Jste v pořádku?“ zeptal se Sam.
Se svraštělým čelem zírala na noviny odložené na futuristickém konferenčním stolku „Panebože,“ vydechla.
„Co?“
Vzhlédla  němu, oči vytřeštěné, že vypadaly jako mince.
„Už vím, co to je.“
Tázavě se na ni zadíval.
„Ten Říjnový seznam, Same.“ Přesunula k němu výtisk New York Times. Zatímco se Sam natahoval pro noviny, pokračovala: „Už vím, co to znamená! Jednotlivé náznaky jsme měli celou dobu před očima, ale já si je nedokázala pospojovat.“ Ztišila hlas. „Je to zlé, Same. Nečeká nás nic dobrého, právě naopak.“
Než mohl nějak odpověděl, z předsíně se ozvaly podezřelé zvuky. Cvaknutí náledované melodickým , jasně rozeznatelným vrzáním dveřních závěsů. O-ó. Vysoký a nízký tón. Zatuchlý vzduch v místnosti se zavlnil.

O tuto knihu si u nás můžete do 9. července zasoutěžit! Prolistujte si také ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto i další knihy.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Zdroj náhledového obrázku: http://www.freedigitalphotos.net

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePolicie

Nesbo, Jo

Kniha Zlín, 2015

zobrazit info o knizeLovec očí

Fitzek, Sebastian

Knižní klub, 2015

zobrazit info o knizeRozbití andělé

Masterton, Graham

Host, 2015

zobrazit info o knizeŘíjnový seznam
Krimiromán psaný od konce k začátku

Deaver, Jeffery

Domino, 2015

Napsat komentář