Biblické osudy v románech

bible
Postavy z Bible představují součást naší identity, ať už je tak vnímáme, či ne. V určitých ohledech jsou ale jejich životy stále neobjasněny a představují velké hádanky. Na některé z nich možná dávají odpověď knihy z dnešních tipů.

Ježíš Kristus svým životem změnil dějiny a započal novou éru. Co o něm ale skutečně víme? Jaký byl život tohoto člověka, přibližuje následující kniha.

Zavraždění Ježíše

Autoři: Bill O´Reilly, Martin Dugard
Přeložila: Marie Sommerová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-249-2570-7
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Zavraždění Ježíše vydalo nakladatelství Ikar.

O Ježíšovi, synu tesaře, toho bylo napsáno mnoho. Ve skutečnosti se však o něm ví jen málo. Evangelia, v nichž je jeho život zaznamenán, si leckdy odporují, a navíc byla sepsána spíše z duchovního hlediska než jako historický záznam jeho života. Cílem této faktografické knihy je na základě dobových pramenů sestavit mozaiku tehdejších událostí. Ukazuje Ježíše jako člověka, který zburcoval odlehlou oblast Říše římské a svým kázáním o míru a lásce si získal mocné nepřátele.

Ukázka z knihy

Mohutně vyzbrojení vojáci pochodují z hlavního města Jeruzaléma do městečka Betlém, aby v něm našli a zabili malého chlapce. Jde o různorodou skupinu cizích žoldáků z Řecka, Galie a Sýrie. Dítě nese jméno, které nikdy neslyšeli – Ježíš, a provinilo se pouze tím, že podle přesvědčení některých se má stát příštím králem židovského národa. Stávající panovník, umírající despota Herodes – napůl Žid a napůl Arab – tolik trvá na tom, aby došlo k usmrcení dítěte, že jeho armáda dostává rozkaz zavraždit v Betlémě každého chlapce do dvou let věku. Žádný z vojáků neví, jak vypadá matka či otec dítěte, a nikdo nezná přesnou polohu jejich domova. Proto je třeba v malém městě a okolí zabít každého chlapce. Jen tak se zaručí, že potenciální král bude zahuben.

Přečtěte si i zbytek ukázky.

————————————————

O apoštolu Pavlovi, stejně jako o Ježíši, se tvrdí mnohé. I jeho osudy však byly jiné, než se všeobecně traduje. Nový pohled na tohoto svatého přináší J. Albert Harrill.

Pavel apoštol

Autor: J. Albert Harrill
Přeložil: Ladislav Heryán

Počet stran: 304
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-3244-5
Doporučená cena: 359 Kč

 

Knihu Pavel apoštol vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Sokrates, Alexandr Veliký, Kleopatra, Augustus – nikdo by nepopřel, že každé z těchto jmen patří klíčové postavě klasického starověku. Dá se k nim však přiřadit i svatý Pavel? Na tuto otázku dává odpověď kniha novozákonního vědce J. Alberta Harrilla. Nejedná se o další z mnoha tradičních biografií prototypu západního náboženského konvertity. Autor namísto toho zásadním způsobem přehodnocuje apoštolův život a dokládá, že jeho vývoj od židovské ke křesťanské identitě představoval postupný proces a nikoli „zlom“, jak se obvykle udává. Nechybí ani vysloveně kontroverzní momenty – zejména když Harrill objasňuje, že Pavel nebyl popraven v Římě a že celý jeho kult se zde vyvinul uměle až ve 4. století. Objevné je rovněž představení postupných pavlovských (dez)interpretací a jejich významné působení v dějinách i současnosti křesťanského myšlení.

Ukázka z knihy

Můj životopis představuje zásadní, ale často přehlíženou stránku Pavlovy osobnosti – jeho starořímskou identifikaci, jež s sebou ovšem nese kontinuitu mezi židovským „Saulem“ a křesťanským „Pavlem“. Přikládám rovněž různé legendy, ve kterých se pozdější interpreti snažili jeho postavu představit od starověku po novověk a protáhli tak hranice tradičního životopisu až za smrt své postavy.

Přečtěte si i pokračování ukázky.

————————————————

Občas člověk potřebuje někoho, kdo mu bude stát po boku, aby dosáhl věcí, kterých dosáhnout má. Jedním z takových byl i Silas. Následující kniha od Francine Rivesové zakončuje úspěšnou beletristickou řadu Muži víry.

Silas

Autorka: Francine Riversová
Přeložila: Alena Pospíšilová

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7255-329-7
Doporučená cena: 240 Kč

 

Knihu Silas vydalo nakladatelství Návrat domů.

Toto je poslední z pěti románů o mužích víry, kteří sloužili ve stínu druhých. Jsou to historické postavy, které opravdu žily. Přestože tito muži žili ve starověku, lze jejich příběhy aplikovat na naše životy a problémy, jimž čelíme v dnešní době. Často žili na hraně. Měli odvahu. Riskovali. Vedli smělý život a občas dělali chyby – velké chyby.
Žijeme v těžké době plné problémů, kdy miliony lidí hledají odpovědi. Tito muži nám ukazují cestu. To, co se od nich můžeme naučit, lze použít i dnes, ačkoli žili před několika tisíciletími.

Podívejte se i náš článek o dalších dvou knihách z této edice. Nebo si přečtěte recenzi.


Která z knih vás dnes zaujala nejvíc? Znáte tyto osobnosti dobře? Napište nám o tom.

Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto a spoustu dalších knih.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZavraždění Ježíše

O´Reilly, Bill - Dugard, Martin

Ikar, 2015

zobrazit info o knizePavel apoštol
Jeho život a odkaz v kontextu Římské říše

Harrill, J. Albert

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeSilas
Starověký písař

Riversová, Francine

Návrat domů, 2015

Napsat komentář