Příběhy dvacátého století

Spitfires
Velice rádi se ohlížíme za dvacátým stoletím. Představuje uzavřenou etapu historie, ale také dobu, na kterou mají mnozí z nás osobní vzpomínky. Právě proto si o ní tak rádi čteme. A knihy, které si dnes představíme, vzpomínají na světovou válku i na osobní příběh jednoho českého horolezce.

Začneme lehce odbornější publikací od uznávaného českého historika a profesora na Filosofické fakultě UK v Praze, pana Michala Stehlíka. Velice často slýcháváme o první republice jako o době rozkvětu českého národa, ale už mnoho neslyšíme o Slovácích, kteří v té době teprve hledali svou národní identitu. A právě meziválečnou situací na Slovensku se tato publikace zabývá.

Slovensko, Země probuzená, 1918–1938

Autor: Michal Stehlík

Počet stran: 196
Vazba: brožovaná
Formát: 158×232 mm
ISBN: 978-80-200-2405-3
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Slovensko vydalo nakladatelství Academia.

Za jaké situace vstoupily tehdejší Horní Uhry roku 1918 do Československa? Jakou roli a představy měli američtí Slováci? Významnou úlohu pro postavení Slovenska měla bezesporu Slovenská ľudová strana a osobnost Andreje Hlinky. První republika přinesla slovenské společnosti rozvoj v oblasti hospodářství, sociální infrastruktury, vzdělání, kultury a umění. Od třicátých let nastoupila nová slovenská generace hlásící se o slovo při správě státu. To vše zasazuje publikace s bohatým obrazovým doprovodem, ilustrujícím slovenskou realitu let 1918–1938, do kontextu dramatické mezinárodní situace.

Ukázka z knihy

S vypuknutím světové války se kromě jiného otevřel prostor pro politické úvahy o poválečném uspořádání. Samotná slovenská politika byla v tomto ohledu na uherském území dosti omezena tvrdým postupem úřadů a bezprostředně po vypuknutí války vyhlásila pasivitu. Neznamenalo to však absenci možných teoretických konceptů, které vesměs vycházely z geografických možností slovenského území. Jedním z nich byl např. koncept začlenění do carského Ruska – ten měl ostatně své podporovatele i v některých českých politicích typu Karla Kramáře, vedle toho se objevila také idea česko-slovensko-polské spolupráce ve středoevropském prostoru. Samozřejmě, že se uvažovalo také v intencích stávajícího státoprávního uspořádání o možnostech získání určitého stupně autonomie v rámci uherského království.

Delší ukázku z knihy si můžete přečíst zde.

————————————————

Po dvaceti letech života v míru ale první republika končí a začíná druhá světová válka. Ta představuje tak obrovské historické i literární téma, že pořád vycházejí nové a nové knihy zabývající se jejím průběhem. Květnové vítězství však není jen historickým pojednáním. Autor se snaží vypíchnout důležité momenty, které předcházely osvobození Prahy z pohledu německé, poražené strany.

Květnové vítězství

Autor: Tomáš Jakl

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 213×261 mm
ISBN: 978-80-204-3685-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Květnové vítězství vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Počátkem května 1945 se na území Českých zemí nacházelo poslední velké německé bojeschopné uskupení – skupina armád Střed pod velením polního maršála Ferdinanda Schörnera. Okolnosti jejího konce dodnes představují příslovečné „bílé místo“ českých dějin.
V důsledku poválečné oficiální komunistické teze o včasném příchodu Rudé armády jen málokdo ví, jak zásadní byla úloha Českého květnového povstání, které mělo za následek ústup Schörnerovy skupiny k demarkační linii mezi americkou a Rudou armádou.
Známý vojenský historik Tomáš Jakl nabízí na dramatické události května 1945 zcela nový pohled – z perspektivy poražené strany!

Ukázka z knihy

Povstání, které vypuklo 1. května v Přerově, záhy potlačily bojové skupiny vyčleněné z frontové armády a pohotovostní policejní útvary z Holešova a Olomouce. 2. května, po mylné zprávě o německé kapitulaci, vypukly nepokoje v Nymburce. Nepokoje se podařilo udržet v neozbrojených mezích a německé vojsko zachovalo zdrženlivost. Téhož dne začaly přestřelky mezi Němci a vlasovci na Rakovnicku a Berounsku. 3. května povstalo Podkrkonoší. Místní německé posádky byly obklíčeny, některé se stáhly na tehdejší říšské území. Proti povstalcům v této oblasti vyrazily jednotky gestapa z Mladé Boleslavi, armádní posily z Turnova a Volkssturm z Rokytnice nad Jizerou a Vrchlabí.

————————————————

Třetí dnes představovaná kniha také zůstává u tématu druhé světové války. Tentokrát se ale nebudeme prokousávat dlouhými odstavci odborného textu, ale naopak si vychutnáme příběh plný přímé řeči. Zúčtování se sice drží reálných faktů, ale jinak je to román, který vás skrze konkrétní postavy vtáhne přímo do napjatého období po konci války.

Zúčtování

Autor: Leo Kessler
Přeložil: Jan Lusk

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-269-0174-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Zúčtování vydalo nakladatelství Baronet.

Je konec války, Německo je rozdrceno a vítězní spojenci chystají soud s válečnými zločinci. Zvlášť Američané se chtějí vypořádat s nenáviděnými příslušníky SS exemplárním způsobem a nezastaví se před ničím. V zinscenovaném procesu má být jako odstrašující příklad pro ostatní odsouzen poslední velitel úderného pluku SS Wotan, obersturmbannführer Kuno von Dodenburg, který padl do zajetí, když byl jeho pluk během poslední německé ofenzívy na západní frontě v Ardenách rozprášen. Nebude to ale tak jednoduché. Přestože se Američané snaží všemi způsoby zajatce zlomit, duch a soudržnost Wotanu jsou jim velkou překážkou. Bez pomoci zvenčí by však muži držení za ostnatým drátem neměli šanci.

Ukázka z knihy

„Hněte zadkem, vy mizerný skopčácký hajzlové,“ křikl velký seržant do kvílení větru. „Schnell!“
Stráže, ženoucí dlouhý průvod zajatců na východ, znovu neúprosně opakovaly pokřik bídnou němčinou: „Schnell… Skopčáci… Los!
Zástup se šoural, byli příliš vyčerpaní, příliš hladoví a příliš zmrzlí na to, aby se děsili strážných v bílých helmách, kteří je v pravidelných intervalech šťouchali pažbami pušek do hubených žeber, když měli pocit, že jsou moc pomalí.
Zajatci si razili cestu mezi sněhovými dunami jako dlouhý smrdutý had. Kdykoliv to bylo možné, snažili se najít silnici. Vydávali dusivý zápach, jak znovu a znovu vyprazdňovali svá střeva a nechávali za sebou kouřící cestičku vlhkých žlutých výkalů, neboť všichni trpěli tím, co nazývali „chcaní prdelí“, protože svou žízeň hasili zmrzlým, špinavým sněhem.

Pokračování ukázky najdete zde.

————————————————

U posledního dnes představovaného díla se přesuneme z první poloviny dvacátého století a s ním spojeného tématu války do poloviny druhé a budeme sledovat příběh českého horolezce Josefa Rakoncaje. Skvěle namluvená audiokniha K2 je kronikou jedné dlouhé cesty, která končí až na vrcholu druhé nejvyšší hory světa.

K2 8611 m [Audiokniha]

Autor: Miloň Jasanský

Čte: Miroslav Táborský

ISBN: 8594177770047
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu K2 8611 m [Audio na CD] vydalo nakladatelství Tebenas.

Píše se rok 1983. Téměř třicetičlenná horolezecká expedice vyráží do západní Číny dobýt „horu hor“. Vrcholu druhé nejvyšší hory světa dosáhne jen dvojice mužů.

Josef Rakoncaj (1951)
Jeden z nejúspěšnějších českých horolezců, autor knih o horolezectví a podnikatel v oblasti speciálního oblečení a vybavení pro trekking a horolezce, zakladatel a majitel firmy Sir Joseph. V České republice má evidováno 54 prvovýstupů, na Slovensku 9, v Alpách v zimě 3, na Kavkaze 1, v Peru 1, na Pamíru 1 a v Himálaji 4, z toho 2 na osmitisícovky. Nikdy nepoužil přídavný kyslík. V roce 1986 jako první horolezec na světě vystoupil podruhé na vrchol obávané osmitisícovky K2, a to za 3,5 dne nahoru i dolů. V roce 1991 na Aljašce vystoupil za 7 hodin Messnerovou cestu na McKinley. V letech 1988 až 1990 byl profesionálním horolezcem ve francouzské skupině L’esprit d’equipe působící na osmitisícovkách. Během 12 dní vystoupil na vrcholy K2 a Broad Peak a za 11 dní zdolal Cho Oyu a Shishu Pangmu (prvovýstup).

Miloň Jasanský (1951)
Spisovatel, scenárista, podnikatel. Spoluautor šesti knih se sportovní tematikou, např. bestselerů Tulákem ve větru Himálaje, Na hrotech zeměkoule nebo Můj život s hokejkou (o legendárním Vladimíru Martincovi), scénárista sedmidílného televizního seriálu České himálajské dobrodružství.

Zvukovou ukázku naleznete na webu Radioservisu.

 


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto knihy a mnoho dalších.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Náhledový obrázek pochází ze serveru FreeDigitalPhotos.net

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlovensko
Země probuzená, 1918–1938

Stehlík, Michal

Academia, 2015

zobrazit info o knizeKvětnové vítězství
Konec skupiny armád Střed

Jakl, Tomáš

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeZúčtování

Kessler, Leo

Baronet, 2015

zobrazit info o knizeK2 8611 m [Audio na CD]

Jasanský, Miloň – Rakoncaj, Josef

Tebenas, 2015

Napsat komentář