Naučte se žít přítomností

oli_doyle
Většina z nás se stále vrací ke svým zážitkům z minulosti nebo upíná naděje na lepší budoucnost, přitom nám současnost protéká mezi prsty. Publikace Objevte svůj vnitřní klid vás naučí, jak ovládnout myšlenky a soustředit se na okamžik, jenž právě prožíváte.

Prvotina australského autora Oliho Doyla, kterou u nás vydalo nakladatelství NOXI, slibuje, že pomůže zklidnit vaši mysl a umožní vám tak soustředit se na okamžitý prožitek prostřednictvím pravidelného meditačního cvičení všímavosti.

Kniha Objevte svůj vnitřní klid je rozdělena do tří částí – první část nás seznamuje s tím, proč se cítíme nešťastní a jakou roli v tomto procesu neustálého pocitu zklamání hrají naše myšlenky. Autor se zabývá také emocemi a uvádí, jak s nimi pracovat.

V druhé třetině publikace se naučíme několik jednoduchých meditačních cvičení, včetně podrobných návodů, jak je praktikovat, abychom se dokázali soustředit na přítomnost. Doyle se podrobně zabývá pojmem nepodmíněné štěstí, jež definuje jako schopnost být šťastný v právě probíhajícím okamžiku, tedy aniž bychom své štěstí podmiňovali něčím, co zatím nemáme (např. partnera, vysněnou práci, více peněz, auto, nový dům, děti apod.) Vysvětluje rovněž své pojetí všímavosti a princip myšlení bez příběhů.

Závěrečná část nás upozorňuje na nejčastější překážky, na něž můžeme během trénování všímavosti narazit, a prozrazuje nám, jak se s nimi vypořádat. Také na tomto místě uvádí autor souhrn otázek a odpovědí, které mu lidé nejčastěji kladou. Prostřednictvím těchto dotazů shrnuje hlavní myšlenky celé knihy v několika větách.

Titul Objevte svůj vnitřní klid je jedním z mnoha, jež nám radí, jak zvýšit kvalitu svého života prostřednictvím meditace. Na rozdíl od ostatních příruček však nabízí jasný a jednoduchý návod, jak s meditacemi začít i v případě, pokud jste je nikdy předtím nepraktikovali.

Hned v úvodu autor uvádí, že se při psaní knihy inspiroval jak některými svými kolegy, jako jsou Byron Katie nebo Eckhart Tolle (u nás známý díky své prvotině Moc přítomného okamžiku, jež se stala bestsellerem po celém světě), tak i učením Buddhy.

Doyle nás ve své publikaci průběžně podněcuje k úvahám nad vlastním životem z jiného úhlu pohledu, než na který jsme zvyklí, a po každém popisu jednoho typu cvičení nás nabádá, abychom knihu na chvíli odložili a vyzkoušeli si toto cvičení na vlastní kůži.

Co se týče jazykové stránky, je chvályhodné, že se autor nesnaží používat pseudoodborný jazyk, ale naopak si vystačí s prostým, srozumitelným vyjadřováním, jež je navíc často prokládáno jednoduchými příklady z praxe. Nemusíte tak mít obavu, že byste některou z pouček, které se v knize vyskytují,  nepochopili.

Na druhou stranu si při čtení možná uvědomíte, že se autor často opakuje. Těžko říct, zda k tomu došlo proto, že se Doyle snažil za každou cenu vydat soubor svých myšlenek v podobě knihy, a tak se rozhodl materiál „obohatit“ častým opakováním již řečeného, včetně vsuvek připomínajících nám, co jsme si již přečetli a jaká témata nás ještě čekají. Možná se při psaní jen řídil úslovím „opakování matka moudrosti“ a ve snaze, abychom měli to nejdůležitější po přečtení knihy stále na paměti, zmiňuje stěžejní myšlenky pořád dokola.

Nicméně postup, který osobně nazývám „zázrak jako z teleshoppingu“, kdy vám spisovatel od první stránky tvrdí, že máte v ruce převratné dílo, jež vám změní život, je u tohoto typu knih velmi častý. Naopak velmi vzácně se můžete setkat s knihou spadající do žánru osobního růstu, v níž se tento prvek sugesce jedinečnosti neuplatňuje.

Máte-li pocit, že byste potřebovali uklidnit svou mysl a často se vaše myšlenky soustřeďují buď na minulost, nebo na budoucnost, aniž byste vnímali, co právě prožíváte, kniha Objevte svůj vnitřní klid by vám mohla pomoci naučit se pracovat se svou myslí tak, abyste se cítili spokojenější. Vždy však záleží na vašem přístupu, zda se rozhodnete cvičení uvedené v knize praktikovat, nebo si o něm jen budete číst…

Pokud vás tato publikace zaujala, můžete si přečíst ukázku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeObjevte svůj vnitřní klid
Jednoduchá cvičení všímavosti

Doyle, Oli

Noxi, 2015

Napsat komentář