Ukázka z knihy Objevte svůj vnitřní klid

oli_doyle
Začtěte se do ukázky, která vysvětluje, jak se lépe soustředit na přítomný okamžik a s nadhledem pohlížet na minulost. Podle návodu Oliho Doyla možná objevíte svůj dávno zapomenutý vnitřní klid…

Jste nespokojení se svým stávajícím životem?
Trápí vás starosti a nevíte, jak dál?

Tato kniha vám vysvětlí, proč tomu tak je, a ukáže vám správnou cestu. Naučí vás, jak se oprostit od negativních myšlenek a pocitů, jak žít v přítomnosti, TADY a TEĎ. Jak dosáhnout spokojenosti a štěstí. Nabízí základy meditace, jednoduchá cvičení všímavosti, jež můžete aplikovat kdykoli a kdekoli, při nejrůznějších činnostech ve svém každodenním životě.

Bolestná minulost

Když nás v životě potká nemilá událost, mysl ji analyzuje a většinou začne porovnávat to, co se stalo, s tím, co „se mělo stát“, což vede k pocitům viny, výčitkám svědomí, ke zlosti a lítosti. Rozpor mezi realitou a tím, co chceme, můžeme nazvat propastí, a čím větší tahle propast je, tím se zdá život méně uspokojivý. Většina lidí se snaží propast překlenout tím, že se rozhodne změnit na základě svých preferencí život. Ten se však nehodlá řídit našimi touhami, a tak máme pocity zmaru a nespravedlnosti. V knížce se budeme zabývat jinou možností jak tuto propast překlenout. Naučíme se pracovat s vlastními myšlenkami, s příběhem o tom „co se stalo“ a „co se mělo stát“. Příběh „co se stalo“ by se mohl jmenovat také „co udělali“ nebo „co jsem udělal“ a mohl by se porovnávat s tím „co měli udělat“ a „co jsem měl udělat“. Nezáleží tolik na obsahu příběhů jako spíš na tom rozpoznat myšlenkový proces, zaznamenat mentální návyk porovnávat realitu – „co je“ – s vysněným ideálem – „co by mělo být“. Nasloucháme-li příběhům o tom, co se mělo stát, co bychom my sami nebo ostatní měli dělat, nežijeme skutečný život, ale utápíme se v historkách z minulosti. Vede to k opakování týchž vzorců chování, ke stresu, k úzkosti, pocitům viny a celkově otupělému přístupu k životu. Cvičením všímavosti se naučíme, jak se vrátit k prožívání přítomnosti a neztratit se v nekonečném bludném kruhu.

 

Knihu Objevte svůj vnitřní klid vydalo nakladatelství Noxi.

Autor nabízí pro zájemce internetové lekce zdarma na www.mindfulnessandsimple.com


Vydavatelství Noxi působí na českém a slovenském knižním trhu od roku 2004 a jeho zakladatelkou je Jana Mišíková. Zatím vydalo téměř 200 knih a nabídku stále rozšiřuje. Čtenářům nabízí úspěšné tituly, které se v zahraničí staly bestsellery, především pak knihy o zdravém životním stylu ale i kvalitní beletrii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeObjevte svůj vnitřní klid
Jednoduchá cvičení všímavosti

Doyle, Oli

Noxi, 2015

Napsat komentář