Nápor mrtvol, které neumějí zemřít

zkaza
Mohlo by se zdát, že malá komunita přeživších má to nejhorší za sebou. Toto zdání je však klamné. Na ty, kteří přežili zombie apokalypsu a snaží se zachránit si holý život, se valí pohroma obludných rozměrů.


Titul Zkáza, vydaný nakladatelstvím Baronet v roce 2015, je již pátou knihou v sérii, nesoucí název The Walking Dead. Českým fanouškům, kteří se ve světě autorů jménem Robert Kirkman a Jay Bonansinga příliš neorientují, možná více řekne překlad jména série do mateřštiny, který zní Živí mrtví. Ten označuje nejen slavnou americkou černobílou komiksovou sérii Roberta Kirkmana, jež vypráví příběh Ricka Grimese a dalších přeživších zombie apokalypsy, ale i americký postapokalyptický dramatický televizní seriál, který vznikl právě podle této série.

Několikrát zmíněný Robert Kirkman na knižní sérii spolupracuje s Jay Bonansingou, americkým spisovatelem a režisérem. Společně vytvořili již pět dílů, kromě nejnovějšího titulu jsou to Vzestup Guvernéra (česky kniha vyšla roku 2012), Cesta do Woodbury (2013), Pád Guvernéra 1 (2014) a Pád Guvernéra 2 (2014). Na poslední dvě jmenované knihy si můžete po kliknutí na jejich názvy přečíst na našich stránkách recenze.

Městečko Woodbury se díky Lilly Caulové pomalu vzpamatovává z šílené nadvlády despotického vůdce Philipa Blakea. Zdá se, že nevelké skupince přeživších svítá na lepší časy, jelikož se jim i přes mnohá příkoří stále daří udržet městečko v relativním bezpečí před věčně hladovými živými mrtvými. Blíží se však katastrofa, která by mohla tuto optimistickou vizi zničit. Na Woodbury se pomalu plouží obrovský nápor zombie. Obyvatelé se v zoufalství spojí s podivnou náboženskou sektou…

Knihy ze série The Walking Dead rozhodně nelze doporučit lidem se slabším žaludkem. Autoři nechali běžet temná zákoutí své fantasie naplno a tak není o velmi podrobné popisy různých způsobů likvidace zombie nouze. Ušetřeny však nejsou ani „dobré“ postavy příběhu. Uvozovky jsou v tomto případě na místě, jelikož postavy v knize mají v naprosté většině velmi ambivalentní charakter a často se ukazuje, že v člověku dřímá daleko větší zlo, než se skrývá v krvelačných zombie. To jde k dobru důvěryhodnosti a napínavosti příběhu, jelikož čtenář je často překvapen vývojem děje.

Román Zkáza je příběh založený hlavně na akci, ocení jej tedy především čtenáři, hledající nějaké jednodušší, ale napínavé čtení. S tím souvisí i nenáročný jazyk, jímž je kniha napsána. Někomu by možná mohly vadit drsnější scény, které se v knize velmi často objevují, jelikož však jde o publikaci opatřenou „značkou“ The Walking Dead, lze takové výjevy očekávat. Zkáza sice není knihou, vynikající perfektním jazykem či propracovaným příběhem, přesto dokáže zaujmout nejen fanoušky seriálu a komiksu Živí mrtví.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeThe Walking Dead - Živí mrtví - Zkáza

Bonansinga, Jay – Kirkman, Robert

Baronet, 2015

Napsat komentář