Román ze světa živých mrtvých

guvernér
Již potřetí mohou fanoušci populárního komiksu a seriálu Živí mrtví sáhnout po beletristickém zpracování příběhu. I tentokrát se děj odehrává v městečku Woodbury, které představuje relativně klidný ostrov v moři oživlých mrtvol.


Za první ze dvou knih nazvaných Pád Guvernéra, patřící do série Živí mrtví, stojí autorská dvojice Robert Kirkman a Jay Bonansinga. Robert Kirkman je americký komiksový scénárista. Po superhrdinské parodii Battle Pope, na které pracoval společně s kreslířem Tony Moorem, získal práci ve vydavatelství Image Comics. Poté začal spolupracovat i s Marvelem a přispíval do komiksů jako Avengers, Captain America, Fantastic Four, Spider-Man unlimited a Marvel Zombies. Jeho nejúspěšnějším komiksem, který píše již od roku 2003, je titul The Walking Dead. Jay Bonansinga je americký spisovatel, producent a režisér, kterého vynesly do popředí moderní science fiction horory. Díky nim se dal dohromady s Robertem Kirkmanem a zapojil se do světa Živých mrtvých.

V rámci série Živí mrtví, kterou vydává nakladatelství Baronet, již vyšly tituly Vzestup Guvernéra a Cesta do Woodbury.

Městečko Woodbury v georgijském okrese Meriwether je jediným v rámci možností klidným místem v postapokalyptickém světě, ovládaném oživlými mrtvolami. V tomto smrtelném prostředí přežijí jen ti nejsilnější, kteří jsou schopni adaptovat se na život v neustálém nebezpečí a s nedostatkem zdrojů. To úspěšně dokázal Philip Blake zvaný Guvernér, jenž vládne ve Woodbury tvrdou rukou jakožto samozvaný vůdce. Jeho často velmi kruté metody vynucování poslušnosti obyvatelé tolerují výměnou za relativní bezpečí, jež je jim poskytováno.

Boj obyvatel Woodbury o přežití přeruší náhlý příchod tří neznámých osob, o nichž není známo, odkud a za jakým účelem přichází. To znepokojuje Guvernéra, jenž nehodlá dopustit, aby život v jeho městečku něco narušilo. Tři neznámí tak na vlastní kůži poznají, jak temné mohou být zákruty Guvernérovy mysli…

Pro čtenáře komiksů Živí mrtví nebude kniha ničím novým pod sluncem. Děj knihy je věrný ději komiksů a nepřináší prakticky nic nového. Hlavním lákadlem předchozích dílů byla Guvernérova minulost, vyvolávající u čtenářů mnoho otazníků, třetí díl však již, co se vývoje příběhu týče, poněkud nudí. I přesto mám za to, že kniha je pro fanoušky přínosem, jelikož dává možnost nahlédnout na známý příběh z jiné perspektivy.

První polovina knihy plyne poněkud pomaleji a obsahuje méně akčních scén. Naopak druhá část je akcí přímo nabitá a dokáže zapůsobit i na čtenáře, kteří díky znalosti komiksů vědí, jak se události vyvinou. Autor oplývá schopností hrát si se slovy a s čtenářovou fantasií, což ve spojení s hororovými prvky vytváří interesantní atmosféru. Knihu rozhodně doporučuji všem milovníkům postapokalyptických hororů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeThe Walking Dead - Pád guvernéra 1

Kirkman, Bonansinga

Baronet, 2014

Napsat komentář