Češi – v současnosti i minulosti

Praha
Do dnešních knižních tipů se dostala historie, politika i postřehy o nás, obyvatelích České republiky. Eseje, fejetony a novinové sloupky autorů vybavených dobrým rozhledem a břitkou ironií nastavují zrcadlo celé naší společnosti. Záleží na vás, který z různých úhlů pohledu vás zaujme.

O jakých že to mouchách píše Ota Ulč ve své knize Mouchy naší doby? O omylech politiků, prognostiků, ekonomů i vojenských vojevůdců, které mají velký dopad na současnou společnost. Seznamte se s českým pohledem na svět.

Ota Ulč je břitký kritik nedokonalostí současného světa. Stačí se podívat trochu do nedávné historie, srovnat vize futurologů a prognostiků se současným stavem a začneme tušit, odkud se líhnou mouchy naší doby. Jsou důsledkem omylů politiků, ekonomů, generálů i přehnaných optimistů, rodí se z hororů v oblastech ovládaných náboženskými fanatiky a teroristy, způsobují hlad a bídu milionů lidí. Díky moderním technologiím jsou možné úžasné věci, ale jejich smysl a trvalý přínos se vytrácí, zkreslené představy o fungování globálního světa jsou zdrojem absurdních proměn reality. Mouchy naší doby obtěžují nejvíc Afriku a Asii, ale daří se jim znamenitě i v bohaté Evropě a Americe, a to může být do budoucna nebezpečné. Kniha o současném rozpoložení lidstva má jako leitmotiv pokrytectví a oportunistickou ochotu neměřit vždy a všude stejným metrem. Dokud tento politický zlozvyk bude přetrvávat, mouchy naší doby na nás pořád polezou.

Mouchy naší doby

Autor: Ota Ulč

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 130×201 mm
ISBN: 978-80-7244-376-5
Doporučená cena: 295 Kč

Knihu Mouchy naší doby vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

 

Nakladatelství Šulc-Švarc působí nepřetržitě na knižním trhu od roku 1991. Vydává především krásnou literaturu (romány, prózy, poezii), vedle ní knihy pro děti a mládež a v nezanedbatelném počtu také věcnou literaturu.

 

——————————————–

Český neuropatolog, MUDr. František Koukolík, DrSc., FCMA je spisovatel a publicista věnující se zejména popularizaci svého oboru, se značným přesahem do společenských otázek a propagace kritického myšlení a vědeckého přístupu. Představujeme vám jeho poslední knihu esejí o nás, Češích  s podtitulem Proč jsme kdo jsme – a jak dál?

Myslím, že jsme opět velmi ohrožený národ, biologicky i kulturně. Dvacet esejí nevypráví příliš o tom, co by český národ měl dělat, jestliže chce přežít, a popřípadě se dostat dál, víc mluví o tom, co by dělat neměl. (…) Hodnotové myšlení naproti tomu říká, že je každý národ svého druhu jedinečný vesmír – stačí uvážit jen jazyk – a že jeho zánik je stejná škoda, jakou je zánik jakéhokoli druhu života. Vzdorovat zániku národa? (…) Nevím o větší a nevděčnější námaze. Příliš velký podíl z nás totiž mylně očekává, že přežití zařídí někdo z nás. Domnívám se, že by v českém případě mohl být tenhle typ myšlení, cítění a chování výsledkem rychlé, dejme tomu šest století trvající koevoluce genů a kultury. Vypráví o tom například esej Altruismus.

Češi

Proč jsme kdo jsme – a jak dál?

Autor: František Koukolík

Počet stran: 430
Vazba: vázaná
Formát: 150×196 mm
ISBN: 978-80-7492-129-2
Doporučená cena: 290 Kč

Knihu Češi vydalo nakladatelství Galén.

Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno více než 500 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Díky kvalitě své produkce se Galén stal partnerem Karlovy univerzity pro řadu koedičních titulů, získal mnohá ocenění svých publikací a vytvořil oceňovanou standardní autorsko-redakčně-polygrafickou kvalitu jednotlivých publikací.

 

——————————————–

Kniha Česká paměť poskytuje vhled do práce dvanácti historiků a politologů, renomovaných odborníků a mladých badatelů působících v Čechách i v zahraničí. Jejich osobitý a často rozmanitý přístup k analyzované látce ukazuje možnosti při zkoumání paměti a paměťových tradic v českém prostředí.

Můžeme hovořit o české paměti, a pokud ano, jaká je a co ji utváří? Kolektivní monografie připravená pracovníky Památníku Lidice a tvořená autorskými texty renomovaných historiků se ve třech různých rovinách zabývá zkoumáním paměti v souvislosti s českými dějinami. Knihu uvozuje příspěvek Miroslava Hrocha otevírající otázku paměti a historického vědomí v kontextu národní pospolitosti, jež nabízí prostor k hlubším úvahám o vztahu minulosti a současnosti. V první části se autoři zaměřují na české dějiny v paměťové kultuře a pojmenovávají specifické historické příběhy, které český národní příběh vytvářejí, nebo jsou z něj naopak vyloučeny. Rovněž politika paměti a kulturní politika jsou neodmyslitelnou součástí výzkumu paměti a představují legitimní pole pro nejrůznější formy a strategie vyrovnávání se s minulostí. Příspěvky ve druhé tematické části tak poskytnou vhled do světa na pomezí historie, politiky a sociologie. Interakci paměti a její úlohy ve společnosti nabídne závěrečná, třetí část knihy, jež je věnována minulým a současným formám prezentace moderních dějin širší veřejnosti v podobě muzejních expozic a jejich vlivu na utváření národní identity.

Česká paměť

Národ, dějiny a místa paměti

Autorky: Luba Hédlová, Radka Šustrová

Počet stran: 460
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2411-4
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Česká paměť vydalo nakladatelství Academia.

Nakladatelství Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii.

——————————————–

Literární kritik, publicista a novinář Petr Bílek vydal soubor svých sloupků, s nimiž se mohli čtenáři setkávat v týdeníku Reflex, jehož byl šéfredaktorem. Ověřte si, zda vás i s odstupem doby dokážou pobavit a přimět k zamyšlení.

Soubor sloupků, který držíte v ruce, představuje creme de la creme mého dlouholetého pravidelného oslovování čtenářů. Za dobu svého šéfredaktorování v Reflexu (1995 až 2008) jsem týden co týden v editorialech adresoval světu své poznámky na jeho okraj a snažil jsem se ho vnímat v celé šíři a pestrosti. Své názory jsem tam pod titulkem Osmý den zveřejňoval i poté, co jsem redakci opustil. Na svém novém působišti v Literárních novinách jsem své názory nepřestával formulovat a postupem času mne začalo stále více čtenářů oslovovat v tom smyslu, že bych své texty měl sebrat do knihy, že by si jimi docela rádi někdy listovali.

Osmé dny

Autor: Petr Bílek

Počet stran: 210
Vazba: brožovaná
Formát: 125×190 mm
ISBN: 978-80-7492-144-5
Doporučená cena: 190 Kč

Knihu Osmé dny vydalo také nakladatelství Galén.


Čtete rádi novinové sloupky? Zamýšlíte se někdy nad tím kdo jsme a kam směřujeme? Budeme rádi, když nám napíšete, zda Vás některé z knih oslovila.

Nejen knihy vedoucí k zamyšlení můžete vydražit v našich aukcích!

 Náhledová fotografie: Jan Badin

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMouchy naší doby

Ulč, Ota

Šulc-Švarc, 2015

zobrazit info o knizeČeši
Proč jsme kdo jsme – a jak dál?

Koukolík, František

Galén, 2015

zobrazit info o knizeČeská paměť
Národ, dějiny a místa paměti

Hédlová, Luba – Šustrová, Radka

Academia, 2015

zobrazit info o knizeOsmé dny

Bílek, Petr

Galén, 2015

Napsat komentář