Když děti mlčí…

Ticha_holka_nahled
Děti jsou různé. Některé jsou upovídané, jiné nemluví. Podobně jako hlavní hrdinka románu Tichá holka. Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak je možné pomoci dětem s traumaty a poruchami chování, pak je pro vás kniha Torey Hayden ta pravá.

Sedmiletá dívenka, která nemluví, a okolí se zdá, že vůbec nevnímá, že jsou kolem ní nějací další lidé. A spolu s ní se ve třídě sejdou další problémové děti, které by v běžné škole nestačily svým vrstevníkům, prožily různá traumata a potřebují speciální péči. Hrdinky knihy Venus trpí selektivním mutismem a zpočátku se všichni domnívají, že pravděpodobně neslyší. Časem ale její učitelka Torey zjistí, že Venus „pouze“ nemluví. Co za tím stojí? Problematické rodinné zázemí a traumata z raného dětství „mohou“ za to, že Venus mlčí a mlčí. Společnost ostatních dětí ve třídě i pochopení učitelky ale pomohou tomu, že dívenka opustí hradbu svého mlčení.

 

Tichá holka

Ticha_holka_obalka

Autorka: Torey L. Hayden
Překladatelka: Linda Bartošková

Vydalo: nakladatelství Portál
Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-262-0793-1
Doporučená cena: 399 Kč

 

Ukázka z knihy

„Aha.“ Zmocňoval se mě mírný děs. Po dnešní práci s Venus jsem došla k tak silnému přesvědčení, že její problémy pramení z nedostatečného sluchu, že jsem ohledně dalšího postupu měla zcela jasno. Objednáme ji na vyšetření sluchu a odtud ji pošlou pro vhodné pomůcky a nakonec do vhodné třídy. Rozhlédla jsem se, nejdřív jsem se podívala na Julii a potom zase na Boba. Opravdu jsem takovou odpověď nečekala.

Mezi ostatními učiteli seděla i učitelka třetí třídy, Sarah. Ohlédla se a řekla: „Nakonec asi zjistíme, že její problém je v tom, že toho moc nemá. Tady nahoře, jestli mi rozumíte.“ Sarah si poklepala na spánek. „Venus má prázdný pohled, protože má v podstatě prázdnou hlavu. Mají to v rodině. Všechny Foxovic děti do jednoho. Všechny jsou…“ Hlas se jí ztišil a větu nedokončila, ale to ani nemusela. Věděla jsem, co má na mysli.

Bob vzdychl. „Doufám, že to nebude ten případ, ale je fakt, že bystrá rodina to není.“

Oknem k nám najednou pronikl randál z hřiště, kde se muselo něco stát. Všichni učitelé ve sborovně na okamžik strnuli úlekem a vzápětí se hnali k oknu, aby zjistili, co se děje.

Pokud vás hlavní hrdinka románu Tichá holka zaujala, přečtěte si další ukázky z knihy na stránkách nakladatelství Portál.

 

Torey L. Hayden

T. L. Hayden je autorkou řady velmi úspěšných románů, které představují skutečné příběhy z prostředí škol pro děti s poruchami chování. Pracuje jako speciální pedagožka a rodinná terapeutka. Žije v USA. V Portále vyšly její knihy Spratek, Tygřice, Dračice a mazánek, Zvíře a Sebranka (viz naše recenze). Na autorčině stránce se můžete dozvědět více nejenom o Venus, ale také o ostatních dětech, se kterými se T. L. Hayden jako speciální pedagožka setkala.
(Informace o autorce pochází ze stránek nakladatelství Portál.)


portalNakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v České republice. Vydává publikace z oblasti psychologie, pedagogiky, sociální práce, médií, populárně psychologickou literaturu, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také periodika. Pořádá odborné semináře pro pedagogy a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTichá holka

Hayden, Torey L.

Portál, 2015

Napsat komentář