Čtyři zraněné duše

sebranka
K čemu slouží profese speciálního pedagoga? Může učitel pomoci uzdravit poznamenanou duši dítěte? A jak se vyrovnat s tím, když něco změnit nejde?

Všechno jsou to otázky, na něž se jen s obtížemi hledá odpověď. A nezasvěcený laik by je asi vůbec nemusel najít. Proto je důležité, když o tragédiích, ke kterým dochází v dětské duši, píše speciální pedagog, který s nimi přichází denně do kontaktu. To je případ američanky Torey L. Hayden, vlastním jménem Victoria Lynn Hayden (*1951), která pracuje jako speciální pedagožka a rodinná terapeutka (dětská psycholožka) a své zkušenosti přetavuje ve velmi zajímavé a čtivé knihy. K nám její dílo přichází pomalu, přesto si již oblibu mezi českými čtenáři získalo. Tituly Spratek, Dračice a mazánek, Zvíře a Tygřice se již zabydlely v našich knihovnách. Nyní k nim přibyl příběh s názvem Sebranka, který vydalo nakladatelství Portál.

Po vydání zákona, který úplně zrušil v USA speciální třídy pro tělesně či duševně handicapované děti, a nařídil jejich úplnou integraci mezi zdravé, docházelo k mnoha problémům. Některé děti se totiž začlenit nedařilo. A v tomto období se začíná příběh, který vypráví Torey L. Hayden. Na škole přišla o svoji třídu a jejím úkolem je pouze doučování těch, kteří nestačí tempu ostatních. Jenže některé věci se prostě vyvinou samy jinak. I Torey ten rok měla mít svoji „třídu“.

První přišel osmiletý autistický chlapec Boothe Birney. Nemluví, jen opakuje beze smyslu dříve slyšené, nezvládá základní hygienické návyky, žije ve svém světě a touhou jeho maminky je, aby jí jednou řekl: „mami“. Jako druhá zde našla útočiště milá sedmiletá dívenka Lori. Na první pohled je úplně stejná jako její sestra-dvojče, jenže má jednu vadu: zřejmě se nikdy nenaučí číst a psát. Jde o následek týrání v biologické rodině, při němž došlo k porušení mozku. Třetí je drsný desetiletý rošťák Tomaso. Zná víc sprostých slov než dospělí, hyperaktivně ničí vše, co mu stojí v cestě, a neustále mluví o svém otci. Ovšem – jeho táta je už roky mrtvý, před Tomovýma očima ho zastřelila nevlastní matka. Jako poslední do nesourodé třídy „poznamenaných“ přišla dvanáctiletá Claudia. Tiché, vzorné děvče z katolické školy přeřadili proto, že je těhotná. Zvládne tuto čtveřici Torey něco vůbec naučit? A co vše je ukryto pod tím, co je vidět na povrchu?

Hned od začátku jsem si kladla otázku, proč je třeba takové knihy psát. Jestli to není jen kvůli tomu, aby autorka upozornila na to, jak to jako pedagožka má těžké. Ale hned jsem se za tuto myšlenku styděla. Torey L. Hayden vůbec nevyzdvihuje svoje zásluhy, ani se nesnaží dávat instantní návody „jak na to“. Píše o svém tápání, o své neschopnosti proniknout až do hloubi zraněné dětské duše. O své beznaději i lásce, kterou ve vztahu k těm tolik odlišným dětem pociťuje. Zároveň upozorňuje rodiče, že za zlobením či nechutí se učit může stát nějaký jiný veliký problém. A někdy stačí opravdu málo – jen se smířit s tím, že něco prostě nepůjde, zahrnout dítě bezpodmínečnou láskou namísto bezhlavého trestání a změna může přijít.

Kniha Sebranka není žádným návodem, jen beletristickým zpracováním jednoho školního roku s různě „potrefenými“ dětmi. Vyprávění je upřímné, autorka líčí všechny svoje úspěchy i pády, naděje i beznaděje. Chvíle, kdy se domnívala, že má vše pod kontrolou, ale nebylo to tak. Vzpomínky, které čtenáři vyloudí úsměv na rtech, ale i ty, které dojmou. Pokud se pustíte do čtení, určitě mějte při ruce balení kapesníků, protože pokud nemáte srdce z kamene, budete plakat.

K dokreslení celé atmosféry „zvláštní“ třídy slouží v českém vydání i ilustrace z pera Michaely Brajkové. Několika tahové černobílé obrázky jsou vhodným podtržením jednotlivých kapitol.

Pokud máte rádi silné příběhy ze života, je kniha Sebranka určena právě vám. A pokud máte doma obtížně zvladatelné dítě, můžete se přístupem Torey L. Hayden nechat třeba i inspirovat. Záleží jen na vás…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSebranka

Hayden, Torey

Portál, 2013

Napsat komentář