Získejte nové informace v populárně naučných knihách

Chytrost nejsou žádné čáry
Naše dnešní knižní tipy představují čtyři knihy nabízející nesmírně zajímavé pohledy na několik oblastí lidské činnosti. Prostřednictvím těchto publikací se můžete vydat na průzkum historie lidské společnosti jako celku i historie specificky české, seznámit s aktuálním stavem knižního trhu, tendencemi a perspektivami a s čtenářskou kulturou a v neposlední řadě prožít fascinující dobrodružství cesty na Mars.

Nezvyklý pohled na rozvoj lidské společnosti a průmyslu nabízí kniha britského autora Johna Browneho Sedm prvků, které změnily svět. Kniha se stala bestsellerem ve Velké Británii a USA a českým čtenářům ji přináší nakladatelství No limits.

Sedm prvků, které změnily svět

Srozumitelným jazykem vysvětluje autor čtenářům způsoby využití ŽELEZA, UHLÍKU, ZLATA, STŘÍBRA, URANU, TITANU a KŘEMÍKU v jednotlivých historických epochách a pomocí příkladů ukazuje, jakým způsobem ovlivnil daný prvek společnost a její rozvoj. Kniha přináší naprosto nový pohled na moderní svět a na faktory, jež vedly k jeho prosperitě a růstu životní úrovně drtivé většiny jeho obyvatel. Obsahově unikátní dílo kombinuje vědecké poznatky s historií a politikou a poutavou formou přibližuje čtenářům například to, jak zemní plyn transformoval současnou energetiku nebo jak křemík odstartoval technologickou revoluci.

Autor: Johne Browne

Přeložila:  Lucie Melicharová
Počet stran: 276
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-87973-05-9
Doporučená cena: 359 Kč

Přečtěte si více o knize Sedm prvků, které změnily svět

————————————————————

Zdá se vám, že lidské ambice týkající se zkoumání vesmíru pomocí pilotovaných sond se od dob vystoupení člověka na povrch Měsíce značně zmenšily? Optimisté sedmdesátých let minulého století byli přesvědčení, že první člověk vstoupí na povrch Marsu dlouho před koncem století. Jejich vize však i nadále zůstává jen vzdáleným snem. Kniha MARS – 500 vás velmi podrobně seznámí s průběhem nikoliv skutečného, ale přesto nesmírně přesného simulovaného letu na planetu Mars. Knihu vydalo nakladatelství Academia.

MARS-500

Kniha seznamuje čtenáře s východisky, okolnostmi, průběhem a výsledky nejdelší simulace kosmického letu, jaká byla doposud realizována. Příběh první úspěšné „mise“ šestičlenné mezinárodní posádky na planetu Mars je popisován z mnoha různých pohledů, protože k napsání knihy sdružilo síly 34 autorů mnoha národností a nejrůznějšího odborného zaměření. Kolektiv autorů spojuje zájem o kosmický výzkum. Jeden z autorů absolvoval kosmický let, tři prošli simulací kosmického letu, většina se opakovaně podílela na projektech, ve kterých byly dlouhodobé lety simulovány, a ti nejšťastnější realizují své výzkumy přímo v Mezinárodní kosmické stanici.

Autori: I. Šolcová, I. Stuchlíková

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Formát: 135×200 mm
ISBN: 978-80-200-2437-4
Doporučená cena: 395 Kč

Přečtěte si více o knize MARS-500

————————————————————

Žádný totalitní režim se neobejde bez silových složek, jejichž úkolem je vyvolávat strach mezi potenciálními odpůrci režimu a potlačovat paranoický strach lidí stojících ve vedení státu z těchto odpůrců a jejich činů, které by mohli ohrozit výsadní postavení vládnoucí vrstvy a připravit je o moc nad lidmi a z ní plynoucích benefitů. Ani komunistické Československo nebylo v tomto ohledu výjimkou a Státní bezpečnost umožňovala cíleně potlačovat a perzekuovat jakékoliv projevy nevůle s politikou všemocných představitelů KSČ.  Monografie českého historika Karla Kaplana nazvaná Protistátní bezpečnost nabízí detailní pohled na historii vzniku a působení StB jako mocenského nástroje KSČ. Publikaci vydalo nakladatelství  Plus.

Protistátní bezpečnost

Historie vzniku a působení StB jako mocenského nástroje KSČ Kniha renomovaného historika Karla Kaplana nabízí detailní pohled na poválečnou éru, během které KSČ na své cestě za absolutní mocí ve státě budovala své pozice v bezpečnostních složkách, až je zcela ovládla. Komunisté vytvářeli v letech 1945 až 1948 sítě agentů, informátorů a tajných členů KSČ v ostatních stranách Národní fronty s cílem je ovládnout. Z dlouho utajených archivních materiálů vytvořil autor mozaiku dosud neznámých faktů o pozadí fungování StB a stěžejních událostí té doby. Publikaci z velké části tvoří unikátní přepisy rozhovorů mezi jednotlivými aktéry tehdejšího dění, záznamy z vyšetřovacích protokolů a další dokumentace.

Autor: Karel Kaplan

Počet stran: 464
Vazba: brožovaná
Formát: 163×238 mm
ISBN: 978-80-259-0364-3
Doporučená cena: 499 Kč

Přečtěte si více o knize Protistátní bezpečnost a nepřehlédněte také ukázkovou kapitolu!

————————————————————

Zajímá vás dění a trendy ovlivňující českou literární scénu? Jaké knihy čteme? Jaké autory vyhledáváme? Na tyto a mnoho jiných otázek odpovídá ve své publikaci nazvané Překnížkováno Jiří Trávníček. Knihu vydalo nakladatelství Host.

Překnížkováno

Jaká jsme čtenářská kultura? Silná, nebo slabá? Setrvalá, nebo upadající? Jsou stesky nad úpadkem čtení oprávněné, nebo jde jen o pohodlný kulturní katastrofismus? Kniha se zabývá těmito i dalšími otázkami, přičemž vychází z výsledků třetího statistického výzkumu čtenářů a čtení v České republice, který organizovala v roce 2013 Národní knihovna spolu s Ústavem pro českou literaturu AV ČR. Hlavním tématem výzkumu je knižní trh — kolik knih kupujeme, kolik peněz za ně vydáváme, podle čeho si je vybíráme, proč je nekupujeme, které instituce z knižní branže známe. V knize dochází i na čtení, čtení digitální, veřejné knihovny, naše oblíbené knihy a mnohé další. Čtení toho na nás ví hodně; víc, než si myslíme.

Autor: Jiří Trávníček

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7491-256-6
Doporučená cena: 249 Kč

Přečtěte si více o knize Překnížkováno a nepřehlédněte také náš článek. Nenechte si ujít ani naši recenzi!


 Která z těchto knih vás zaujala nejvíce? Napište nám!

Nezapomeňte se také podívat do našich aukcí, kde můžete vydražit spoustu krásných knih.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSedm prvků, které změnily svět

Browne, Johne

No Limits, 2015

zobrazit info o knizeProtistátní bezpečnost

Kaplan, Karel

Plus, 2015

zobrazit info o knizePřeknížkováno
Co čteme a kupujeme (2013)

Trávníček, Jiří

Host, 2015

zobrazit info o knizeMars-500

Šolcová, I. - Stuchlíková, I.

Academia, 2015

Napsat komentář