Kupujeme a čteme ještě vůbec knihy?

PreknizkovanoNahled
Pokud při pohledu do knihkupectví a na stránky nakladatelství jen tiše žasnete, kolik nových titulů neustále vychází, a kladete si otázku, zda vůbec ještě někdo knihy kupuje, pak právě pro vás je tu nová kniha z nakladatelství Host s příznačným názvem Překnížkováno.

Jaká jsme čtenářská kultura? Silná, nebo slabá? Setrvalá, nebo upadající? Jsou stesky nad úpadkem čtení oprávněné, nebo jde jen o pohodlný kulturní katastrofismus? Kniha se zabývá těmito i dalšími otázkami, přičemž vychází z výsledků třetího statistického výzkumu čtenářů a čtení v České republice, který organizovala v roce 2013 Národní knihovna spolu s Ústavem pro českou literaturu AV ČR. Hlavním tématem výzkumu je knižní trh — kolik knih kupujeme, kolik peněz za ně vydáváme, podle čeho si je vybíráme, proč je nekupujeme, které instituce z knižní branže známe.
V knize dochází i na čtení, čtení digitální, veřejné knihovny, naše oblíbené knihy a mnohé další. Čtení toho na nás ví hodně; víc, než si myslíme.

 

Překnížkováno

Co čteme a kupujeme (2013)

Autor: Jiří Trávníček

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7491-256-6

Vydalo nakladatelství Host

Přečtěte si více o knize Překnížkováno

 

Jiří Trávníček

Jiří Trávníček (* 1960) je literární vědec, literární kritik, vysokoškolský učitel. Pracuje v Ústavu pro českou literaturu AV ČR, externě učí na FF MU. Zabývá se moderní českou a středoevropskou literaturou, interpretací a hermeneutikou, čtenářskou kulturou, je činný i jako editor (dílo J. Zábrany, I. Blatného, I. Jelínka, Slovník teorie literatury a kultury, antologie textů ke kultuře a geopolitice střední Evropy V kleštích dějin ad.). Je autorem publikací Poezie poslední možnosti (1996), Na tvrdém loži z psího vína (1998, společně se Z. Kožmínem), Příběh je mrtev? Schizmata a dilemata moderní prózy (2003), Vyprávěj mi něco… Jak si děti osvojují příběhy (2007), Čteme? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize (2008), Čtenáři a internauti. Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke čtení (2011), Knihy kupovati. Dějiny knižního trhu v českých zemích (2014, spolu se Z. Šimečkem); též spoluautor dvou knižních rozhovorů (s A. Goldflamem a D. Šlosarem). V roce 2013 vydal publikaci čtenářských životopisů lidí zabývajících se profesně knihami (Knihy a jejich lidé). Jeho texty byly publikovány v Bulharsku, Maďarsku, Německu, Polsku, Rakousku, na Slovensku, v USA, Velké Británii aj. Je ženatý, otec dvou dcer.
(Zdroj informací: nakladatelství Host)

 

Další knihy autora:

 

 

 

 


Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřeknížkováno
Co čteme a kupujeme (2013)

Trávníček, Jiří

Host, 2015

Napsat komentář