Nenechte si ujít v týdnu od 30. března do 5. dubna

Nenechte si ujít
První jarní den i změna na letní čas již neomylně oznámily jaro. Obleva ale naštěstí nezasáhne literární akce. Příští týden se můžete setkat například s Jiřím Jilíkem či Dorou Čechovou.

Pokud vám nedělá problém změna času a nebojujete s únavou, pak můžete v pondělí 30. března zajít v Praze do Literární kavárny Academia. Od 17 hodin je připravena literární debata. Hovořit se bude o knize Setkání s Klio, kterou napsal Jiří Pešek. Autor je jeden z předních současných českých historiků. Kniha je souborem již dříve publikovaných článků, které jsou sestaveny do promyšleného celku. Pešek se věnuje soudobým dějinám, německé historiografii i českému dějepisectví současnosti. V neposlední řadě kniha obsahuje i obecnější úvahy o smyslu historie, jejím vztahu k jiným vědním disciplínám či postavení této vědy ve společnosti.

Ve stejný den i hodinu se v Hradci králové bude křtít nová básnické sbírka. Její autorkou je Eva Černošová a kniha nese název Tyhle moje řeky. Eva Černošová učí český jazyk a dějepis na Gymnáziu Boženy Němcové v Hradci Králové. Zároveň pracuje jako knihovnice v  Popovicích. Kromě psaní se věnuje také zpěvu a je členkou Střediska východočeských spisovatelů. V roce 2012 jí vyšla kniha Věci, které se snadno zapomenou.

Již tradičně pro vás také máme pozvánku do Vyškova, kde se koná pravidelný Literární čaj o páté. Tentokrát se uskuteční 31. března, opět od 17 hodin. Setkat se budete moci s Jiřím Jilíkem. Tento publicista a spisovatel je známý široké veřejnosti. Za svou tvorbu získal několik ocenění, vloni například cenu PRO AMICIS MUSAE za literární a publicistický přínos k uchování a propagaci lidové kultury. Zajímá se o folklor Slovácka a k jeho knihám patří Žítkovské čarování či Záhadná jízda králů.

Ve středu 1. dubna se v Praze od 18 hodin uskuteční literární večer Ivany Myškové a jejích hostů.  Setkáte se s Dorou Čechovou, která svým povídkovým debutem z roku 2012 zaujala čtenáře i kritiku. Kniha Nechtěl jsem být Leninem pojednává o Rusku, od šachet Metra 2 přes dače v Zagorsku až do luxusního mrakordapu na Karamyševském. Všude najdete lidi, kteří žijí jiné životy, než původně předpokládali. Autorka také napsala Život a sochy Olbrama Zoubka a spolupodílela se na knize Sedm svateb a jeden rozvod (spolu s Michalem Vieweghem, Kateřinou Tučkovou, Petrou Soukupovou a dalšími).
Druhým hostem bude Marie Iljašenko, které brzy vyjde básnická sbírka Osip směřuje na jih. Jedná se o debut básnířky, překladatelky a editorky, která osobitě popisuje chvíle, kdy se člověk může zastavit a vnímat radost i napětí.

I ve čtvrtek 2. dubna se bude něco dít. Od 17 hodin bude v Brně, v literární kavárně Book Café, uvedena kniha Tugendhat, dům na rozhraní dějin, kterou sepsal Jan Sapák. Tato publikace završuje třicet let sbírání poznatků. Autor nepojednává jen o vile Tugendhat, ale i o dalších Miesových pracích, stejně jako o převratných dílech jiných architektů dané doby. Některé z informací, které v knize zazní, jsou publikovány vůbec poprvé. Kniha je doplněna přibližně 250 dobovými fotografiemi, plány a dokumenty. Nechybí ale i několik snímků ze současnosti.

Městská knihovna Český Těšín vyhlásila rodinnou pátrací hru Ztracená kniha 2015.  Úkolem je stát se čtenáři zapomenutých knih, které nikdo nečte. Ty se pak totiž ztrácejí z polic a v říši tmy čekají na dychtivého čtenáře, který je zachrání. Hry se může zúčastnit rodina (minimálně dvě osoby – rodič a dítě). Pátrá se v knihovně, v oddělení pro děti a mládež, kde dostanete kartu a mapu. Pomocí mapy pak budete muset ve městě najít 7 míst, na nichž se ukrývají listy ze ztracených knih. Následně v textu vypátráte hledané útržky, ze kterých do hrací karty zapíšete název knihy. Až vyplníte celou hrací kartu a odevzdáte ji, automaticky se stanete vítězem. Na slavnostním vyhlášení 27. května v Čítárně a kavárně AVION na vás budou čekat rodinné hry, knihy a jiné krásné ceny. Pátrat můžete až do 15. května 2015.

Zajímají vás další literární akce? Pak nahlédněte do našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář