Knihy, které vás přinutí přemýšlet

nahl obr
Dnešní knižní tipy ukazují silné hlavné hrdiny s nelehkým osudem, jemuž čelí. Odkrývají situace, do nichž se může dostat každý z nás, aniž bychom si to připouštěli, vzbuzují v nás empatii a nutí k zamyšlení.

Kniha Žízeň řeší morální nutnost péče o nemocné. Zvláště pak mezi matkou a dcerou by měla být samozřejmostí. Co když ale vztah mezi těmito dvěma ženami nenaplňuje obecný obraz a vůbec není blízký?

Žízeň

Coco se se svou matkou Elisabeth vídá jen sporadicky. Jednoho dne se náhodou potkají na ulici, kde matka dceři mezi řečí oznámí, že umírá. Coco cítí povinnost se o ni postarat a nastěhuje se k ní. I když nerada, snáší Elisabeth dceřinu přítomnost, protože ví, že se od matek očekává pochopení a trpělivost.
Esther Gerritsenová k Žízni říká: „Občas se do něčeho pustíte, i když víte, že byste to neměli dělat. Bývají to nebezpečné věci, ale ty jediné důležité. Může to být muž, kterého nesmíte políbit, protože víte, že budete chtít víc. Může to být pití, se kterým byste neměli začínat. Nebo touha jít si lehnout a strach, že už nikdy nevstanete. A přece to uděláte. Pijete, líbáte, jdete si lehnout. Pomůžete své umírající matce, abyste se cítili jako lepší člověk, i když víte, že to nebude stačit.“

zizenAutorka: Esther Gerritsenová

Překlad: Adéla Elbel
Nakladatelství: Argo
Vydáno: 1/2015
Počet stran: 176
Vazba: vázaná

————————————————–

Ulice Temných krámků vypráví příběh detektiva, který řeší nejzapeklitější případ své kariéry.  Snaží se totiž po ztrátě paměti poskládat dohromady vzpomínky na svůj předchozí život.

Ulice Temných krámků

Guy Roland je muž, který ztratil paměť a snaží se rekonstruovat vlastní minulost. Jako bývalý soukromý detektiv využívá postupů policejního pátrání a z dokumentů, fotografií, adres, rozhovorů skládá po střípcích historii jednoho života.
Na své pouti proti toku času dospívá do období německé okupace Francie, která osudově rámuje bezvýznamné životy lidí, s nimiž ho minulost spojuje.
Životní příběhy postav, jimiž je románový děj zalidněn, dostávají za těchto podmínek takřka tragické rozměry, a nezřídka tragédiemi i končí. Na detektivním půdorysu románu rozvíjí Modiano svá osobitá témata, jimiž se zabývá v celém dosavadním díle: téma paměti a zapomnění, minulosti, bezdomoví, identity osobnosti. Nevzrušeně a nepateticky se snaží vytyčit hranici mezi zaměnitelným a jedinečným v životě člověka.

Ukázka z knihy

Nejsem nic. Nic, jenom ta světlá silueta tenkrát navečer na terase kavárny. Čekal jsem, až přestane pršet, až skončí ten liják, který se strhnul, zrovna když se Hutte se mnou loučil. Několik hodin předtím jsme se naposledy sešli v  úřadovně agentury. Hutte stál jako obvykle za rozložitým psacím stolem, ale kabát nechal na sobě, takže budil dojem, že opravdu odjíždí. Já seděl proti němu v koženém křesle určeném pro klienty. Lampaz mléčného skla vydávala prudké světlo, které mě oslňovalo.
„Tak, Guy, a máme to… Končíme…“ povzdechl Hutte.
Na stole se povalovala nějaká složka s materiály. Možná se týkaly toho snědého chlapíka s vyplašeným pohledem a odulou tváří, který si nás zjednal na sledování své ženy. Ta chodívala po odpoledních za jiným snědým chlapíkem s  odulou tváří do hotelového penziónu ve Vitalově ulici, poblíž avenue Paula Doumera. Hutte si zamyšleně hladil bradku, prošedivělou, krátkou, ježse mu však rozrůstala až do tváří. Jeho veliké světlé oči hleděly do neurčita. Od stolu vlevo proutěná židle, kde jsem sedával při práci. Police z  tmavého dřeva zabíraly polovinu stěny za Huttem: byly tu srovnány adresáře a telefonní seznamy všeho druhu z  posledních padesáti let.
Více se dočtete v ukázce.

ulice temnych kramkuAutor: Patrick Modiano

Překlad: Václav Jamek
Nakladatelství: Mladá fronta
Vydáno: 11/2014
Počet stran: 160
Vazba: vázaná

————————————————–

Dnešní třetí kniha opět ukazuje jednoho z hlavních hrdinů stiženého zápasem s neporazitelnou nemocí. Jak se změní dosavadní život mladého páru, jejich vztah, prožívání? Najdou smysl ve vyměřeném čase jejich společného života, aby nepropadli beznaději?

Život střídá smrt

Mladé manželství Hedviky a Pavla Rajterových se po narození druhého dítěte otevírá k nadějné budoucnosti. Všechny slibné plány však změní diagnóza jednatřicetileté Hedviky, která trpí zhoubnou leukémií. Co bude dál? Jaký čas je Hedvice vyměřen? Obstojí Pavel proti přesile nemilosrdných okolností? Nastává krušný zápas, ve kterém nelze zvítězit, ale je možné a nutné vzdorovat zoufalství, bránit obapolně vzájemnou lásku a vlastní důstojnost. Román působí na čtenáře opravdovostí příběhu, ve kterém autor popsal průběh zhoubné nemoci, jak zasahuje do všech oblastí života hlavních hrdinů i jejich okolí a co všechno prožívají v osudových chvílích, kdy smrt střídá život a život střídá smrt. Takřka dokumentární pasáže z medicínského prostředí střídají vypjatá citová hnutí obou hrdinů, v nichž je skryta bezvýchodnost i naděje, bolestné smíření a katarze. Román o proměnách a trvání nejcennějších lidských hodnot je neobyčejně poutavý a přesvědčivý.

zivot strida smrtAutor: Petr Prouza

Nakladatelství: Šulc-Švarc
Vydáno: 2/2015
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná

Knihu Život střídá smrt vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

————————————————–

Kde je hranice mezi snem a realitou? Právě tento motiv nalezneme v knize Místnost vydané nakladatelstvím Kniha Zlín. Hlavním hrdinou ale není romantický snílek či labilní melancholik, jak bychom byli očekávali, nýbrž puntičkářský byrokrat toužící po úspěchu a uznání.

Místnost

V novele Místnost se čtenář dostává do mysli chorobně pedantského úředníka, který ve státním úřadě, jehož je zaměstnancem, objeví tajnou místnost, jejíž existenci všichni ostatní odmítají uznat. Vypravěč je posedlý potřebou ovládat, trpí megalomanií a neukojitelnou touhou po moci. Různými způsoby konfrontuje své kolegy a vytváří si pozici, z níž může své okolí rafinovaně ovlivňovat. Místnost, v níž muž pravidelně nachází útočiště, se stává symbolem konfliktu. Konfliktu mezi ním a jeho kolegy a jejich odlišným vnímáním reality. Tato místnost totiž existuje pouze v jeho narušených představách.
Jonas Karlsson ohromuje v tomto díle minimalistickým a umně spředeným příběhem s prvky surreálna. Novela Místnost svým ostrým vykreslením každodenního života lemovaného bizarními setkáními a nedorozuměními zkoumá klasické téma zdání versus skutečnost.

Ukázka z knihy

Toho dne, kdy na Stockholm padl první sníh, jsem vystoupal se svými krabicemi po schodech ke dveřím a vkročil do velké cihlové budovy úřadu. Recepční se usmála. Hned jsem si ji oblíbil. Na základě čehosi v jejím vystupování. Ihned jsem pocítil, že jsem na správném místě. Narovnal jsem se a hlavou mi prolétlo sousloví „příběh úspěchu“. Šance, pomyslel jsem si. Konečně budu moct plně rozvinout svůj potenciál. Stát se tím, kým jsem se vždy stát chtěl.
Nová pozice mi nepřinesla žádné platové zlepšení. Popravdě řečeno naopak, drobné omezení výhod, co se týče pružné pracovní doby a dovolené. Navíc jsem se musel dělit o stůl bez zástěn uprostřed otevřeného kacelářského prostoru. Navzdory tomu jsem překypoval nadšením a chutí vybudovat si osobní platformu, abych hned ukázal své schopnosti

Delší ukázka vám rozkryje více.

mistnostAutor: Jonas Karlsson

Překlad: Linda Kaprová
Nakladatelství: Kniha Zlín
Vydáno: 2/21015
Počet stran: 114
Vazba: vázaná

 


Asi jste už také procházeli nějakou těžkou situací. Pomohli vám v té chvíli blízcí, nebo to byla právě nějaká kniha, která vás přiměla podívat se na život z jiného úhlu? Napište nám!

Zmíněné knihy, ale i spoustu dalších naleznete v našich aukcích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUlice Temných krámků

Modiano, Patrick

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizeŽízeň

Gerritsenová, Esther

Argo, 2015

zobrazit info o knizeŽivot střídá smrt

Prouza, Petr

Šulc-Švarc, 2015

zobrazit info o knizeMístnost

Karlsson, Jonas

Kniha Zlín, 2015

Napsat komentář