Nenechte si ujít v týdnu od 23. do 29. března 2015

Nenechte si ujít
Následující týden bude ve znamení besed a autogramiád. Vládnout mu budou převážně ženy. Setkat se ale budete moci třeba i se Simonem Mawerem. A připraveno je i přespání v knihovně.

Jak již bylo řečeno v úvodu, většina pozvánek se ponese v duchu besed. První je na setkání se spisovatelkou Ludmilou Klukanovou, které se odehraje v úterý 24. března v Třebíči. Přijít můžete do Městské knihovny v Třebíči v 9 hodin ráno. A pokud vstanete, určitě nebudete litovat. Autorka vydala dvě desítky knih, je členkou PEN klubu a Obce spisovatelů. Její prozatím poslední kniha, Pozdní čas nastal nám, vypráví příběh ženy, která zažila kolektivizaci v padesátých letech a teď se vrací zpátky do rodné vesnice. Vesnice a doba poválečných let až do let devadesátých je pro tvorbu Ludmily Klukanové téměř charakteristická. S těmito tématy se můžete setkat například i v knihách Konce kolověku či Věno.

Ve stejný den si v Pardubickém kraji můžete přijít popovídat s Irenou Fuchsovou. Navštíví totiž Městskou knihovnu Hlinsko. Beseda proběhne od 17 hodin v Oddělení pro děti. Irena Fuchsová je spisovatelka, publicistka, moderátorka a dokonce i nápověda v Činoherním klubu. Na svém kontě má mnoho knih. Mimo jiné ji například můžete znát díky souborům povídek Když chce žena zhubnout, Když žena žádá o potrat nebo Když se žena svléká. Její třicátá kniha – Když světlo projde špínou, zůstane čisté – je román popisující osudy osmnáctileté dívky, která začne pracovat v kolínském divadle. Stěžejní část románu, odehrávající se mezi lety 1968 až 1992, napsala Irena Fuchsová již před dvaceti lety. Tehdy ovšem pod pracovním názvem Když jsme všichni měli doma komouše.

Ve středu 25. března se koná jedna z výjimek dnešního pozvánkového článku – tentokrát vás totiž pozveme na autogramiádu. Od 17 hodin si v Brně, v knihkupectví Barvič a Novotný, můžete přijít pro podpis Veroniky KOKO Kokešové. Tato nejoblíbenější foodblogerka z roku 2013 představí svou novou knihu Menu podle Koko, v níž najdete nejen mnoho receptů, ale také QR kódy, díky nimž si budete moci přehrát video, a tak vařit společně s autorkou. A kdybyste toužili po dalších receptech, můžete se podívat na její blog MENUdomu.cz.

Ve čtvrtek 26. března zamíříme do Prahy. V Eliadově knihovně se od 21 hodin bude konat beseda o švédské detektivce, která nese název Severská detektivka přišla z Brna aneb Vraždíme, protože je nám zima. Na besedě vystoupí zástupci nakladatelství Host. Právě Host totiž obohatil náš knižní trh o fenomén severské detektivky. Těšit se můžete na Azitu Haidrovou, překladatelku Larssona a nejoblíbenějších švédských detektivek, mezi něž patří Hypnotizér, Temnější odstíny Švédska či Písečný muž. Dále na Tomáše Reichela, ředitele nakladatelství Host, Miroslava Balaštíka, šéfredaktora nakladatelství a samozřejmě i čtenáře Larssona. Večerem bude provázet Tereza Strnadová, redaktorka České televize a taktéž čtenářka severských detektivek.

V Praze ještě zůstaneme. V pátek 27. března se totiž budete moci setkat se známým britským prozaikem Simonem Mawerem. Ten přijede do knihkupectví Knihy Dobrovský OC Letňany v rámci měsíce knihy. Máte tak šanci nechat si podepsat jednu z jeho knih během autogramiády, která začne v 17 hodin. Simon Mawer zazářil hned se svou první knihou Chiméra, za kterou získal McKitterickovu cenu za nejlepší knižní prvotinu. Jeho kniha Mendelův trpaslík ho proslavila po obou stranách Atlantiku. V Česku však pronikl do podvědomí díky Skleněnému pokoji, ve kterém se volně inspiroval osudy brněnské vily Tugendhat. Noviny The Economist, The Daily Telegraph či Financial Times ji vyhlásily knihou roku. Zároveň byla nominována na nejprestižnější knižní cenu Man Booker Prize. Dočkat by se měla i filmového zpracování, a to od režiséra Jana Hřebejka.

V roce 2010 vznikl unikátní projekt, jehož cílem bylo přivést děti zpět ke čtení i v současné zmedializované době a zároveň oslavit Mezinárodní den knihy (každoročně se koná 2. dubna v den narození H. Ch. Andersena). Na dvacet malých čtenářů čekalo v uherskohradišťské knihovně dobrodružné odpoledne zakončené přespáním v knihovně. Noc s Andersenem slavila úspěch, a tak se jí zúčastňovalo stále více knihoven. Již o dva roky později se jednalo o 72 míst nejen u nás, ale i na Slovensku v Krajské knižnici v Trnavě. Dohromady se akce zúčastnilo přes 1500 dětí a více než 300 dospělých.
I letos, po již úctyhodných 15 letech, se Noc s Andersenem opakuje. V České republice je přihlášeno 501 škol, 612 knihoven a 80 jiných zařízení. Ve stejnou dobu (z pátku 27. na sobotu 28. března) ale budou děti v knihovnách spát i ve Slovinsku, Polsku, Slovensku a jiných zemích. Letošními patrony bude rodina Bradových z hradu Brada, které vdechli život Honza a Klára Smolíkovi.

Zajímají vás další literární akce ve vašem okolí? Pak se podívejte do našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář