Nenechte si ujít od 2. do 8. března 2015

Nenechte si ujít
Čeká nás první opravdu březnový týden. A co nám přinese? Předně spoustu autogramiád a besed. Chybět ale nebudou ani křty knihy a zábava pro děti.

Někdy se stane, že se věci nevyvíjejí tak, jak bychom si přáli. Na vlastní kůži to zažil i Alois Musil. Tento muž, který se narodil roku 1868 a zemřel v roce 1944, byl jedním z nejvýznamnějších českých mezinárodně uznávaných orientalistů. Komunistický režim mu ale nepřál, a tak se na něho začalo zapomínat. Do povědomí se začal opět dostávat až počátkem devadesátých let. Přesto dosud nebyla publikována jeho monografie Ze světa islámu, kterou dokončil roku 1941. Tento dluh autorovi, starý 75 let, byl konečně splacen. Nakladatelství  Akropolis knihu vydalo na počátku letošního roku. V pondělí 2. března se koná její křest. Zúčastnit se ho můžete ve VyškověKnihovně Karla Dvořáčka od 16:30 hodin. Knihu představí Pavel Žďárský. Přítomni budou i spolueditoři Luboš Kropáček a Jaroslav Franc.

Další křest knihy se uskuteční v úterý 3. března. Akce vypukne od 17 hodin v Paláci knih Luxor v Praze. Křtít  se bude románová prvotina Pavla Sekyrky Bez soudu. Kmotrem se knize stane filmový a televizní scénárista a režisér Hynek Bočan.
Příběh se odehrává v jižních Čechách v městečku Dub a vypráví o osudech několika místních obyvatel v letech 1927–1950. Postupně se s nimi čtenář podívá do Čech, Itálie, Německa a Švýcarska. Jak se zkomplikuje manželství v blahobytu, ale bez citové blízkosti a dětí a jaké následky může mít pomsta manželovi?  To se dozvíte v bravurně napsaném románu.

Naše další pozvánka zamíří do Ústí nad Labem. V knihkupectví Forum se ve středu 4. března od 16 hodin budete moci setkat se spisovatelkou Alicí Kopřivovou. Během autogramiády a besedy bude představena její kniha Nejsem namalovaná!. Pokud máte někdy pocit, že jste největší smolaři na světě a nikdo na tom nemůže být hůř, pak je tato kniha pro vás ta pravá. Přece jen, málokdo si splete svůj očkovací průkaz s průkazem svého psa nebo vyvraždí kurník slepic lvím lejnem. A to je jen malá ukázka katastrof, které potkaly hlavní hrdinku knihy Nejsem namalovaná!.

Pokud zrovna nebydlíte blízko Ústí nad Labem, ale třeba v Brně, nemusíte zoufat, že se ve středu nikam nedostanete. Od 16:30 hodin se budete moci setkat s Pavlem Kohoutem. Ten totiž v knihkupectví Barvič & Novotný představí svou novou knihu Ďáblův slovník ekonomie a financí. Součástí bude samozřejmě i autogramiáda. Kniha navazuje na více než sto let starý Ďáblův slovník od známého cynika Ambrose Bierce. V obsahu nechybí četné obrázky a každé heslo je popsáno se suchým humorem. Nezapomnělo se ani na politicko-ekonomická témata (milionářská daň, obecné blaho, Evropská unie…) nebo manželství, sexuální pracovnice či luxusní zboží. Pokud vás zajímá, proč měnová politika nefunguje, neměli byste knihu přehlédnout.

Děti v celé republice již měly, nebo teprve budou mít, jarní prázdniny. Příští týden se této události dočkají v Karlovarském kraji. A protože tolik volna mohou děti strávit i s knihou, vymýšlejí knihovny pro tuto příležitost různé akce. Pozadu nezůstala ani Městská knihovna v Chebu, která pro děti připravila Odpoledne s Večerníčkem. Téma je to opravdu příhodné, vždyť postavička Večerníčka, která doprovázela dětství většiny z nás, letos slaví neuvěřitelných 50 let. První Odpoledne se uskuteční již v pondělí 2. března, druhé hned ve čtvrtek 5. Program bude trvat dvě hodiny – od 12 do 14. Přijďte na večerníčkovské čtení a prověřte si i své znalosti v malém pohádkovém testíku.

Náš tip! Březen je měsícem čtenářů. Knihovny tedy vymýšlejí různé zajímavé akce, ať již pro děti či pro dospělé. Na některé z nich vás upozorníme, ale na všechny vás pozvat nezvládneme. Podívejte se na stránky své knihovny, jestli vás něco nezaujme.

Doporučení:
Share

Napsat komentář