Vstupte do dětského pohádkového světa

Matka a dcera čtou
Dětské knihy jsou úžasnou studnicí skvělých nápadů. Pojďte se s námi podívat, jaké skvosty můžete objevit na pultech knihkupectví – uspokojíme rozmanité požadavky. Nabízíme duchy, strašidla, ježibaby, zvířátka a Hurvínka.


Novinka Jak vyzrát na duchy? z nakladatelství Portál je vtipná, milá, nápaditá a poškádlí jak děti, tak rodiče. 28 stránek je tak akorát na prolistování a krátké texty stihnete přečíst i před spaním. Podívejte se na ukázku níže, téměř určitě zatoužíte i po dalších vtípcích autorského dua Roland Garrigue a Catherina Leblanc. Například se dovíte, že duchové se nekoupou a že prohrávají ve fotbale.

Jak vyzrát na duchy?

Autoři: Roland Garrigue a Catherina Leblanc

Překlad: Zuzana Bedřichová
Počet stran: 28
Vazba: vázaná
Formát: 255×275

 

Duchové vypadají strašně a nepřemožitelně. Ale ve skutečnosti, když známe jejich slabosti, je velmi snadné nad nimi zvítězit. Už pouhý pohled na dítě je totiž dokáže vyděsit. A nejen to – zábavná kniha plná duchů, jimiž se to ve starých domech jen hemží, ukáže spoustu skvělých a nečekaných nápadů, jak na ně vyzrát. Atmosféra temných chodeb, pokojů a půd je rozjasněna vtipem, nadsázkou a suverénním nadhledem dětí, které se ale v závěru ptají, jestli nakonec nebudou nepřítomnosti strašidel litovat…
Catherine Leblanc píše pro malé i velké. Napsala na dvacet knih, románů, básní a krátkých próz a víc než čtyřicet obrázkových knih. Roland Garrigue je ilustrátor, žije a tvoří v Paříži.

 

Jak vyzrát na duchy - Garrigue, Roland - Leblanc, Catherine

 

––––––––––––––––––––––––

 

Kniha spisovatelky Terezy Davídkové Příhody kocourka Zrzečka, kterou vydalo nakladatelství Brána, zaujme především ty nejmenší. Zábavnou formou se dozví o různých nástrahách soužití s domácím mazlíčkem – kocourek je totiž pěkný neposeda.

Příhody kocourka Zrzečka

Autorka: Tereza Davídková

Ilustrace: Zdeňka Študlarová
Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 195×225

 

Příhody malého zrzavého kocourka, který žije u hodné paní a seznamuje se s příjemnostmi i nástrahami okolního světa. Poznává věci v kuchyni, v komoře, v koupelně, v dětském pokojíčku, dokonce i svět za zdmi bytu, a protože je všetečný, zažívá spoustu veselých i napínavých dobrodružství.

Tereza Davídková - Příhody kocourka zrzečka

 

––––––––––––––––––––––––

 

Daniela Fischerová je zkušenou českou autorkou dětské literatury. Její knihy vždy vybízejí k zamyšlení, a přitom zůstávají pro dětského čtenáře nesmírně čtivé. Tentokrát autorka zvolila téma bezesporu přitažlivé – nápravné zařízení pro příliš hodná strašidla. Knihu Pohoršovna vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Pohoršovna

Autorka: Daniela Fischerová

Ilustrace: Jitka Petrová
Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 180×225

 

Tak jako zlobivé děti chodí do polepšovny, existuje i pohoršovna pro malá strašidýlka, která mají příliš měkké srdce a nechtějí nikoho strašit.

V jedné třídě se sejde bludička Ťápota, sourozenci Vraždožrava a Mstižer Krutohlavovi, Ježibejby, Sudíček, který patří do čeledi Zlých sudiček, a několik hyperaktivních trpaslíků. A nastává jim hotové peklo.
Ředitelka a jediná učitelka pohoršovny Zloberta Škudibertová se snaží z nich udělat řádná strašidla. Naštěstí se jí to moc nedaří, protože strašidelné děti jí statečně odolávají.

Čeká je ale tuhý boj, v němž to s nimi chvílemi bude dost nahnuté!

 

Flákala jsem se městem, ale byl to opruzený opruz, protože jsem se děsně nudila. Nikdo jako naschvál nezabloudil, i cizinci svištěli jako namydlené dráty, a to je pro bludičku otrava. A padla noc a nikde ani noha, jenom hustá tma.

Už jsem to chtěla zalomit, když z baru vypadl král Krutohlav. Korunu měl dobře našišato. Venku se blejskalo královské fáro. Snad ten trouba nechce řídit? zhrozila jsem se. Jasně, že chtěl, i když měl tak dvě promile v krvi. To já teda poznám, protože třesně tak se lidi tváří, když šlápnou na bludný kořen. Dostanou pošahaný výraz a zakopávají si nohou o nohu.

 

Pokračujte ve čtení ukázky.

 

––––––––––––––––––––––––

 

S kouzelnými tvory dnes ještě nekončíme. Seznamte se s Ježimladou Sazičkou – měla by se teprve vyučit, ale podivná záhada ji donutí místo studia na ježibabu pátrat po zmizelé učitelce. Jak zvládne tento úkol paličatá Sazička? Kniha české autorky Lenky Rožnovské, vydaná nakladatelstvím Grada, je vhodná pro děti od tří let.

Ježimlada Sazička

Autorka: Lenka Rožnovská

Ilustrace: Hana Mlčochová
Počet stran: 88
Vazba: vázaná
Formát: 170×249

 

Sazička to pokaždé vymňoukne, pokouší se čarovat, ale když se o to snaží nevyučená mladá ježibaba, nedopadne to dobře. Sazička proto musí do kouzelnické školy na vyučenou. Když ale ježibabí studentka přistane u koláčové brány své budoucí školy, najde ji zavřenou. Paní učitelka Očková zmizela. A to je výzva pro Sazičku, která má paličatou hlavu, ale dobré srdce. Najde Sazička ztracenou učitelku? Jisté je, že podnikne dobrodružnou cestu, o které stojí za to si přečíst.

Ježimlada Sazička

Ukázku si můžete přečíst na našich stránkách.

Další knihy z edice Pohádkové čtení:

 

––––––––––––––––––––––––

 

Hurvínek se již za roky své existence stal stálicí, kterou znají děti nejen v Česku. V knížce Hurvínkova cesta do Tramtárie se docela netradičně dočtete o jeho vysněných dobrodružstvích – ani nemoc totiž Hurvínka nedonutí se nudit, a když mu u toho Mánička předčítá z pohádkové knížky, tak se dějí věci! Knihu vydalo nakladatelství Fragment – jedná se o nové vydání úspěšného titulu.

Hurvínkova cesta do Tramtárie

Autoři: Martin Klásek a Denisa Kirschnerová

Fotograf: Jiří Vyskočil
Počet stran: 48
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 276×216

 

Kam se to ti dva zase dostali! Stačilo jen, aby se Hurvínek trochu nastydl, Mánička mu předčítala z pohádkové knížky a už to celé začalo. Ocitli se totiž v zemi plné žíznivých květin, kde vládla protivná princezna Gerbera. Ještě se ani nestačili rozkoukat a už jim uvěznila Žeryčka! Jak si s tím oba poradí? Musí nejdříve splnit několik úkolů, ale jak už to v pohádkových příbězích bývá, všechno dobře dopadne.
Hurvínkova cesta do Tramtárie
Podívejte se na ukázku.

 


 

Která z těchto představených knih by se nejvíce líbila vašim dětem? Napište nám odpověď do komentářů!

Tyto a další knihy nejen pro děti můžete vydražit v našich aukcích.

 

Autorem úvodní fotografie je Matteo Bagnoll (upravováno), foto je ošetřeno Creative Commons licencí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak vyzrát na duchy?

Garrigue, Roland - Leblanc, Catherine

Portál, 2015

zobrazit info o knizePříhody kocourka Zrzečka

Davídková, Tereza

Brána, 2014

zobrazit info o knizePohoršovna

Fischerová, Daniela

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizeJežimlada Sazička

Rožnovská, Lenka

Grada, 2015

zobrazit info o knizeHurvínkova cesta do Tramtárie

Klásek, Martin - Kirschnerová, Denisa

Fragment, 2011

Napsat komentář