Exupérymenty

perex_exuperymenty
Tři mandely básní nejen ve znamení podvazků, uvězněných citů i pocitu vševinnosti – to je nová sbírka Josefa Pepsona Snětivého, která právě vychází v nakladatelství Čas.

 

 

O Pepsonově třetí básnické sbírce nechme promluvit osobu nejpovolanější, spisovatele a herce Divadla Járy Cimrmana Miloně Čepelku:

„Autor stále touží po lásce a dává se jí zraňovat, ví však, že bolest zúrodňuje. A pořád naléhavěji vidí, jak je svět plný klamu, krutosti, přetvářky. A proti nim plný snů. Rozpor s rozporem. Když odhalí a pojmenuje jeden, jsou hned na obzoru další. Ale tak to je a tak to být má. Cesty za pravdou jsou trnité a pravda je tajemná a vzdálená, ať už ji hledáme v jiných, nebo v sobě. Ptal se mě, zda to či ono slovo není snad nadnesené. Je život opravdu tou nejkrásnější válkou? Mám za to, že ano. A nemám nic proti vznešeným pojmům, jsou-li prožity. Jsem mu vděčen, že umí vzájemně převracet banalitu a bahnalitu. Že hledá harmonii v hormonii, louku má v létě včelijakou a slyší růže volající na Slunečního boha ‚Uvádíš nás do rozpuků!‘, aniž naštěstí rozeznává, zda za to děkují, nebo si stěžují. Nejspíš obojí. Protože krása je ve víceznačnosti, nikoli v jistotě. Ač nikdy nesmíme přehlédnout, že ve stopách milované ženy rostou a kvetou vlhčí máky. Rovněž otázka, je-li na Měsíci i samota lehčí, je legitimní. A třebaže dnes lidé nejdou veršům naproti, platí též, že s každou básní jsme Ti, Bože, blíž.
Vraťte se prosím, listujte jako poprvé pěkně od začátku, najděte si znovu zde vyznačená slova, ba celé věty, jsem přesvědčen, že vyzbrojeni takto zvýšenou pozorností prostořekému básníkovi na konci knížky ze srdce poděkujete.“

 

Ukázka z knihy

Sonet o milování do krve

Erzsébet, hraběnko Báthory,
dovol mi hlídat tvé sklepy!
Varovným znamením navzdory
zůstanu, Alžběto, slepý.

Večer ti polibky rozezním
houslově klenutá záda.
Stanu se tvým sluhou pokrevním.
Půlnoční koupel si žádá

na špičku verše amonia.
Mě jako Draculu
připoutáš ke kůlu

zvrácenou verzí Ovidia.
Prosím jak poprvé:
„Miluj mě do krve!“

 

Exupérymenty

Autor: Josef Pepson Snětivý

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná s klopami
Formát: 105 x 160 mm
ISBN: 978-80-7475-042-7
Doporučená cena: 129 Kč

Knihu Exupérymenty vydalo nakladatelství Čas.

Celou ukázku z knihy si můžete přečíst zde.

 

O autorovi

Josef Pepson Snětivý (*1973) vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, ale jeho celoživotní vášní je hudba, které se věnuje coby saxofonista, klávesista, zpěvák, skladatel a textař – v současnosti zejména sólově. Po třicítce se obrátil také k literatuře a dosud publikoval román Piercing na duši (2008), novely Každý král je sám (2006), Hlava plná čertů (2007), Ženy s krátkými nehty (2010), Adventní prsten – v triptychu Tři vánoční dárky (2011, s H. M. Körnerovou a A. Stainforthem) a Ženy, které rozdávají adventní věnce (2014), povídkové sbírky Dopisy v nevratných lahvích (2009) a Samolásky a soulásky (2011), básnické sbírky Z deště pod opak (2012), Retroperspektiva (2013) a Exupérymenty (2014) a leporelo Zvířátka ze ZOO (2013, ilustrace L. Procházková). Svou náklonnost k fotbalu zúročil v knihách Deník malého fotbalisty (2008, 2010), Český fotbal – radost jen po kapkách… (2009, se Z. Čechem), Český fotbal 2012 (2012, s J. Káninským) a Tomáš Řepka: Neuhýbám! (2014), na níž se podílel coby spoluautor. Z angličtiny přeložil pohádkový příběh Charlotte Brontëové Hledání štěstí (2010) a vampýrskou novelu Josepha Sheridana Le Fanu Carmilla (2011), kterou také převyprávěl, ze slovenštiny román Jany Pronské Slané prokletí (2013).
Miluje hudbu, literaturu, výtvarné umění, architektonické památky, historii, sport a v neposlední řadě ženy na všechny způsoby.
Více na www.pepson.cz.
Zdroj: nakladatelství Čas


Nakladatelství ČAS si do štítu vetklo heslo „Kniha je ženského rodu“. Vydávají především kvalitní beletrii stvořenou ženským perem a určenou ženským očím a srdcím, ovšem samozřejmě nejen jim. V současnosti naplňují ediční řady: Příběhy nejen pro ženy, Erotika, Osobnosti, hudba, film, Pro děti a jejich rodiče, Poezie, Literatura faktu a Ostatní. České i překladové tituly vydáváme s pečlivou redakční úpravou a v kvalitním grafickém zpracování. Knihy, vznikající pod vedením nakladatele, spisovatele a hudebníka Josefa „Pepsona“ Snětivého, naleznete na webu nakladatelství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeExupérymenty

Snětivý, Josef Pepson

Čas, 2014

Napsat komentář