Temnota přichází, dvojice Erik Axl Sund přijeli do Česka představit Hladový oheň

ErikAxlSund
Kontroverzní román, který v některých zemích sklízel obdiv za skvělou psychoanalýzu ve formě krimipříběhu, zatímco jinde byl kritizován za přílišnou drsnost a násilnost, tak takový je psychothriller Vraní dívka. Jeho pokračování Hladový oheň přijeli do Prahy ve středu 5. listopadu představit českým fanouškům sami autoři.

Když se Jerker Eriksson a Håkan Axlander Sundquist zjevili před dychtivými fanoušky na křtu knihy Hladový oheň v kavárně Krásný ztráty, jejich kroky doprovázela píseň Another Day Suicide od elektropunkové kapely I love you baby!, v níž oba autoři účinkují. Málokdo by si však tyto na první pohled nenápadné, trošku rockově laděné pány spojil s drastickou trilogií Slabost Victorie Bergmanové s podtitulem Vraždy a psychoterapie.

Håkan Axlander Sundquist odpovídá na jeden z dotazů.

Hned na začátku setkání jsme měli možnost shlédnout lehce hororovou upoutávku k románu Vraní dívka. Poté jsme se od autorů dozvěděli, že tento román vznikl před šesti lety jako reakce na témata, která oba spisovatele a jejich přátele obklopovala, jednalo se tedy o určitou formu terapie, avšak původní verze knihy byla zmatená a těžce pochopitelná, proto do ní autoři přidali kriminální zápletku.

Prostor k vyjádření dostal i druhý z autorů, Jerker Eriksson.

Dále autoři přiznali, že trilogie Slabost Victorie Bergmanové měla původně vyjít jako jedna dvanáct set stránková kniha, ale na základě doporučení vydavatele ji nechali rozdělit do tří samostatně publikovaných knih.

Fanoušci, kteří si příležitost setkat se s oblíbenými autory nemohli nechat ujít.

Zajímavý odkaz můžeme najít také v názvu jejich druhé knihy Hladový oheň:

„Inspirovali jsme se jedním švédským autorem, který získal v roce 1974 Nobelovu cenu za literaturu a je autorem tohoto pojmu. Jedná se o oheň, který je v každém z nás, a jakmile zhasne, tak zemřeme.“

Oba autoři s kmotrem knihy Jakubem Kohákem (uprostřed).

Od Jerkera Erikssona jsme se také dozvěděli, že už na začátku jejich spolupráce bylo patrné, že jejich způsob psaní je velmi odlišný. Zatímco Eriksson se spíše zabývá detaily a je schopný psát o ničem i na několika stranách, Håkan Sundquist je podle něj mistr synopse a dokáže se vyjadřovat velmi stručně.

„Nelze však říct, koho je čí pasáž, jelikož si každou kapitolu mezi sebou prohodíme k přepracování hned několikrát, a tudíž je skutečným spisovatelem Erik Axl Sund, tedy postava stojící mezi námi. Navíc když píšeme ve dvojici, máme tu výhodu, že když se nám něco nepovede, můžeme říct, že tu část napsal ten druhý.“

Dvojice Erik Axl Sund s překladatelkou Irenou Vičarovou.

Autoři také krátce představili svou novou sérii Melancholia, na které nyní pracují a jejíž první díl nazvaný Skleněná těla vyšel v originále letos v květnu. Nejedná se však o trilogii, ale o tři samostatné knihy, které se zaměřují na různé formy melancholie. První, tzv. černá melancholie, se zabývá tématem sebevraždy a black metalu, na následujících dvou, šedé a bílé melancholii, autoři zatím pracují.

Jakub Kohák s redaktorkou Martinou Bekešovou

Velmi zajímavé odpovědi jsme se dočkali i na otázku, jak se tato dvojice seznámila.

„Seznámili jsme se asi před dvaceti lety v jednom malém městečku přibližně deset kilometrů vzdáleném od Stockholmu v rámci skupiny místních umělců.“

Håkan Sundquist dále podotkl, že když Jerkera uviděl, měl chuť ho políbit.

Jerker Eriksson na tuto chvíli vzpomíná trochu jinak:

„Håkan byl v té chvíli asi dost opilý, protože si to moc dobře nepamatuje. Mně bylo teprve šestnáct nebo sedmnáct let, zatímco Håkan byl už slavný umělec. Viděl jsem jednu jeho výstavu a znal jsem desky jeho skupiny.“

Ještě dodal, že přestože jsou povahově každý jiný, mají mnoho společných zájmů.

Autoři na závěr pochválili české vydání svých knih, které zachovalo původní obálky, na rozdíl např. od Ruska, které Vraní dívce sice nechalo originální obálku, jen s tím rozdílem, že dívenku oblékli do červených šatů, aby scéna nepůsobila tak děsivě.

Herečka Věra Hollá přečetla úryvek z knihy.

Po krátkém rozhovoru jsme si vyslechli mrazivý úryvek z knihy Hladový oheň v přednesu herečky Věry Hollé následovaný stručným vyjádřením redaktorky této série, Martiny Bekešové, jež prozradila, že poslední díl série Slabost Victorie Bergmanové se bude jmenovat Pýthiiny rady a v knihkupectvím se objeví příští rok na jaře. Kmotr knihy Hladový oheň režisér Jakub Kohák knize ještě popřál, aby její čtenáři nebyli příliš zděšeni, ale spíše o ní přemýšleli, a aby se pro ně stala stejnou formou terapie, jako se jí to povedlo v případě autorů.

Přípitek na knihu Hladový oheň

Poté, co si spisovatelé společně s ostatními hosty křtu připili na české vydání Hladového ohně, následovala fanoušky dlouho očekávaná autogramiáda.

Podepsané knihy od obou autorů

Zajímá vás, jaké je pokračování Vraní dívky? Hladový oheň je stejně překvapivý a občas šokující jako první díl této kontroverzní série. Autoři vás stále drží v napětí, kam se děj v následující vteřině posune, a i když jsou některé motivy brzy odhalitelné, cesta, kterou si k jejich rozuzlení dvojice píšící pod pseudonymem Erik Axl Sund vybrala, je mírně řečeno neortodoxní. Opět se můžete těšit na propracovanou psychologii postav a zajímavé zvraty, které vás budou nutit číst až do poslední strany.

Pokud vás Vraní dívka zaujala, Hladový oheň si nesmíte nechat ujít!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVraní dívka

Sund, Erik Axl

Knižní klub, 2014

Napsat komentář