Zlo plodí zlo

large
Vraní dívka nezná slitování. Její rozpolcená mysl touží po bolesti a utrpení stejně jako po zvrácené oddanosti. V minulosti poznala krutost, která v ní vyrostla do absurdní podoby. Nyní touží jen po tom, aby ukojila svůj zvrhlý vnitřní hlas.


Titul Vraní dívka s podtitulem Vraždy a psychoterapie je prvním dílem trilogie Slabost Victorie Bergmanové. Jejími autory jsou Švédi Jerker Eriksson a Håkan Axlander Sundquist, kteří se skrývají pod pseudonymem Erik Axl Sund. Švédská akademie autorů krimi jim roku 2012 udělila zvláštní cenu za „hypnoticky fascinující psychoanalýzu zpracovanou formou kriminálního románu“. V českém překladu kniha vyšla roku 2014 v nakladatelství Knižní klub.

Hlavními hrdinkami švédského kriminálního románu jsou dvě ženy. Jeanette Kihlbergová je kriminální komisařka, jež trpí nejen svým nerovnoprávným postavením v zaměstnání, které je typické především pro muže, ale i manželstvím s umělcem na volné noze, odmítajícím najít si „normální“ dobře placenou práci. Jeanette se dostane do rukou případ krutě zavražděného a mumifikovaného chlapce, majícího v těle velké množství znecitlivující látky. Oběť, která byla ilegálním imigrantem, měla uříznuté pohlavní orgány a na těle stopy nikoli nepodobné zraněním ze psích zápasů. Cesta k vrahovi však zůstává uzavřená a mrtvých chlapců postupně přibývá.

Druhou ústřední postavou je Sofia Zetterlundová, soukromá psychoterapeutka, zabývající se svou narušenou pacientkou Victorií Bergmanovou, jež si z dětství s násilnickým otcem a lhostejnou matkou odnesla spoustu traumat, která z ní stvořila pokřiveně vnímající osobnost. Ačkoli je pod velkým tlakem, vezme na svá bedra i případ bývalého dětského vojáka ze Sierry Leone a kauzu muže obviněného ze zneužívání své nezletilé dcery. Nejen tyto kauzy v ní probudí něco, co se léta pokoušela skrývat.

Zdánlivě rozdílné osobnosti obou žen jsou donuceny se setkat a spolupracovat ve chvíli, kdy vyjde najevo, že jejich případy spolu souvisí. Nebudou však konfrontovány pouze se světem odporných zločinů, dětské pornografie a prostituce, ale i se svým nitrem.

Nakladatelství se rozhodlo na obálku knihy natisknout nejen zlatou placku označující, že jde o světový bestseller, ale i varování „jen pro silné povahy“. Ve skutečnosti se ani slabší povahy nemusí četby bát, kniha sice ukazuje ty nejzvrácenější stránky lidského nitra, ale co se drastičnosti týče, příliš nevybočuje z řady dalších švédských kriminálních románů. Doopravdy silný zážitek přináší právě popisy myšlenkových pochodů a vzpomínek Vraní dívky, jež jsou mnohdy pro „normálně“ myslícího člověka dosti odpudivé.

Kniha je rozdělena do kratších kapitol, z nichž některé se věnují minulosti Vraní dívky a vysvětlují tak, kde se v ní vzala ona zvrácená krutost. Čtenář je naveden k tomu, aby přemýšlel, jak může být relativně čistá duše dítěte pošpiněna a zohýbána násilím, které je vůči ní pácháno. Autoři brilantně popsali psychologii hlavních postav, včetně jejich temných stránek. Celý román tím vyznívá jako upozornění, že před zvěrstvy by společnost neměla zavírat oči, ale že by jim měla čelit tváří v tvář.

Knihu Vraní dívka doporučuji čtenářům, kteří si oblíbili děsivé kouzlo švédské detektivky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVraní dívka

Sund, Erik Axl

Knižní klub, 2014

Napsat komentář