Robotická zvířata na útěku

Grant Morrison: MY3 - náhled
Lidská vynalézavost nezná mezí. Pokud se hnacím motorem stane válka a boj, dosahují invence nečekaných rozměrů. Lidé se pak neštítí ničeho. Stejně je tomu v komiksu MY3 od Granta Morrisona.

Válečná mašinérie v průběhu staletí využila už mnohé zvířecí druhy. Koně, holuby, psy, delfíny. Avšak to, aby se z domácích mazlíčků staly chladnokrevné stroje na zabíjení, zatím – doufejme – zůstává realitou jen ve fantaziích komiksových scenáristů, jako je Grant Morrison. Spolu s ilustrátorem Frankem Quitelym vytvořil bravurní dílo s názvem MY3, které letos v září vydalo nakladatelství BB/art.

Autoři komiksu si za hlavní hrdiny zvolili trojici zvířat – psa, kočku a králíka. U obrázkových příběhů nic neobvyklého, mohlo by se říct. Ano, ale jen do chvíle, než obléknou exoskelety z prvotřídní slitiny vybavené nebezpečnými hračkami. Jakmile se trojlístek robozabijáků dostane na svobodu, stává se z nich nelítostný nepřítel, a to dokonce i pro jejich strůjce.

Komiks, jakožto žánr, leží někde na pomezí literatury a filmu. Právě na krátkometrážních filmech se krásně ukazuje, jak jeho tvůrci dokáží pracovat s látkou, atmosférou, emocemi diváka. Z tohoto důvodu publikaci MY3 označuji za „krátkometrážní komiks“. V tom nejlepším slova smyslu. Pokud by totiž byly panely stočtrnáctistránkového příběhu převedeny na filmová políčka, šlo by o snímek s asi čtvrthodinovou stopáží.

Na tomto relativně malém prostoru Morrison s Quitelym předvádějí úžasná kouzla. Scénář neobsahuje žádná hluchá místa. Začíná v thrillerovém duchu a postupem času nabírá na zbrklém akčním tempu. Pomalejší scény se objevují jen tehdy, pokud je třeba více poodhalit charakter postav nebo pár věcí dovysvětlit. I tak ale ponechává mnohé informace ukryty mezi řádky, či lépe řečeno v mezerách mezi panely.

Morrison ví, jak pracovat s gradací a dramatizací. Dokáže precizně působit na čtenáře, ať už skrze výpovědi protagonistů, nebo ve správně načasovaných celo a dvoustránkových ilustracích.

V tom mu skvěle sekunduje Quitely. Jeho čistý výtvarný styl lahodí oku a zrak tak po panelech lehce klouže. Skvěle si dokázal poradit s perspektivou a zaostřením obrazu. K nejefektnějším pak patří způsob, jakým zvládl vyobrazit rozdílné vnímání situace lidmi a zvířaty. V takovém případě stránce dominuje větší panel. Ten je poset desítkami malých čtverečků, které zachycují detaily, jak danou událost vidí zvířecí oči.

Sílu výpovědi obsahují také úsporné texty v bublinách zvířecích hrdinů. Zvládají jen pár slov a strohých vět, právě v nich ale dlí hluboké myšlenky. Morrison osekal jejich potřeby až na dřeň, takže zůstala jen ta nejdůležitější. A nejupřímnější.

Komiks MY3 tak v jádru ukazuje na jediný fakt. Zvířata jsou neposkvrněnými, božími stvořeními a zkazit je dokáže až setkání s člověkem. Avšak ani lidi grafický román nezobrazuje jen v černém světle. Odhaluje jejich krutost, lásku, vypočítavost i obětavost.

Dílu k dokonalosti chybí pouze málo. Snad jen pár stránek navíc, snad kdyby králík dostal osobnost. I tak má ale komiks MY3 velkou šanci zamířit až k žánrové špičce. Cestu k ní mu autoři vydláždili perfektně.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMY3

Morrison, Grant - Quitely, Frank

BB/art, 2014

Napsat komentář